Biofarma v Kamenci pod Vtáčnikom je jedna z najlepších na Slovensku. Nájdete tu tú najkvalitnejšiu baraninu a jahňacinu. Mimochodom, vedeli ste, že na Slovensku sa chová 340-tisíc oviec?

 

Cieľom našej exkurzie, ktorá sa konala 3. mája 2019, bolo žiakom II. A, II. B a I. PH priblížiť krásu a zmysel kvalitných slovenských výrobkov a ich presadenie sa v gastronómií. Okrem iného bolo cieľom dať žiakom zažiť bezprostredný kontakt s chovom a spracovaním mäsa a mlieka.

Mali sme možnosť spoznať na vlastných žalúdkoch a chuťových pohárikoch, že aké sú výhody čerstvých a ekologických potravín. Ochutnávka 100 % ovčích syrov a ochutnávka jedál z baraniny a jahňaciny, ktorú nám priblížil sám pán majiteľ biofarmy Ing. Čepko, boli toho dôkazom.

 

Oboznámili sme sa s výrobou syrov a bryndze, ktorá získala ocenenie na Agro komplexe Nitra v konkurencií 80-tych vzoriek. Taktiež sme ochutnali žinčicu a dozvedeli sme sa ako zakomponovať žinčicu do gastro ponuky.

 

A na záver nás čakala ochutnávka bryndzových halušiek varených vonku v kotly.

 

Bol to veľmi chutný a sýty zážitok nielen pre žalúdok alebo oči.

 

 

Ing. Andrea Marešová a Mgr. Miroslav Žbodák