Sladký workshop

Sladký work shop na Farského - žiaci základnej školy si vyskúšali pekárske remeslo

Napiecť a ozdobiť si medovníky a popri tom vidieť, ako funguje pekárske remeslo. Aj to si mohli piatok 13. decembra vyskúšať žiaci 8. ročníka na Čemyševského ulici v Bratislave, ktorí sa zúčastnili praktického workshopu na bratislavskej Strednej odbornej škole Farského 9. V rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce sa oboznámili nielen so systémom vzdelávania na tejto škole a s jej priestormi, ale si aj vyskúšali jednotlivé pekárske a cukrárske postupy pri tvorbe medovníkov.

„Sme veľmi radi, že sa rozbehol projekt Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, v rámci ktorého môžeme organizovať aj takéto workshopy. Deti si len ťažko vedia predstaviť z rozprávania, z čoho práca pekára či cukrára pozostáva. Takto si ju aj vyskúšali, čo je pre ne určite motiváciou, aby aj sem prišli študovať,“ hovorí Jozef Horak, riaditeľ Strednej odbornej školy Farského 9. 

Žiaci si najprv prezreli školu a vypočuli si možnosti, ktoré štúdium na nej ponúka. Následne sa už v rámci praktickej časti rozdelili do desiatich skupín po šesť žiakov a absolvovali celý výrobný proces medovníkov. „Prešli si jednotlivými postupmi, doslova od receptu a prísad do cesta, cez pečenie desiatok medovníkov až po ich zdobenie. Tí, čo ich nestihli zjesť, si ich mohli zobrať na pamiatku,“ dodala Danica Daubnerová, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy. Žiaci si pritom skúšali aj výrobu slaných jednohubiek a v rámci zdobenia tôrt aj modelovanie ružičiek z cukrárenskej hmoty či výrobu karamelových ozdôb pomocou formičiek.

Čemyševského základná škola sa takéhoto work shopu zúčastnila po prvý raz. „Určite má zmysel týmto spôsobom motivovať deti. Ešte stále je málo žiakov, ktorí sa po skončení základnej školy na podobné odbory hlásia. Dobrí žiaci odchádzajú na osemročné gymnáziá, tým ostatným obvykle rodičia odporučia skôr všeobecnejšiu, než odbornú školu,“ podotkla učiteľka základnej školy Erika Miklášová.