Bránu do sveta hotelierstva a kulinárskeho umenia ti otvorí Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského v Bratislave
S blížiacim sa termínom podávania prihlášok na stredné školy, ktorý je 20. 2. 2025, sa musia deviataci základných škôl rozhodnúť, kam povedú ich kroky ďalej. Pre niektorých je to jasná voľba, pre iných riadna dilema. Zo škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) si môžu vyberať z 13 gymnázií (z nich 8 má aj bilingválne triedy), jednej športovej školy, 6 priemysloviek, 9 technických odborných škôl, 3 obchodných a 1 hotelovej akadémie, 8 odborných škôl zameraných na služby, 3 umeleckých škôl, 2 konzervatórií, 2 zdravotníckych a 2 pedagogických škôl. „Výber nie je vždy jednoduchý. Rád by som ale apeloval na rodičov, že gymnázium nemusí byť jedinou a tou správnou voľbou. Rovnako pri podávaní prihlášky odporúčam nedávať štyri gymnáziá, ale aj odborné školy, z ktorých sa dá rovnako pokračovať aj na vysokú školu. Benefitom však bude remeslo v ruke. Považujem za dôležité, aby sa mladí ľudia vedeli po škole nielen zamestnať, ale aby ich budúca profesia aj bavila. Dopyt po absolventoch stredných odborných škôl je veľký, dokonca niektorí žiaci si svoje budúce povolanie nájdu už počas štúdia alebo si založia svoju firmu,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v Bratislave je ideálnym miestom pre tých, ktorí túžia po kariére v gastronómii, hotelierstve či potravinárstve. S bohatou históriou a neustálym rozvojom ponúkame študentom kvalitné vzdelanie spojené s praktickými skúsenosťami v modernom prostredí. História a tradícia Naša škola začala svoju činnosť v školskom roku 1973/74 ako Odborné učilište, n. p. Bratislavský mäsový priemysel, zamerané na profesie mäsiar – údenár pre chlapcov a údenárka pre dievčatá. V roku 1981 vzniklo Stredné odborné učilište potravinárske, ktoré rozšírilo ponuku odborov o cukrovinkárstvo a cukrárstvo. Postupne sme pridávali ďalšie odbory, aby sme reflektovali potreby trhu a záujem študentov. Moderné vybavenie a investície do budúcnosti Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v modernizácii školstva. Rekonštruuje nielen budovy a interiéry škôl, ale zavádza aj nové atraktívne odbory a buduje Centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP). Práve tie podporujú odborné vzdelávanie a lepšie prepájajú praktické vyučovanie s reálnym pracovným prostredím. Jedným z takýchto projektov je aj pracovisko Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Harmincovej v Bratislave, ktoré bude slúžiť pre oblasť potravinárstva. V októbri 2023 sme otvorili zrekonštruované Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) na Harmincovej ulici v Dúbravke. Tento moderný priestor poskytuje našim študentom atraktívne a profesionálne prostredie na prax, podobné reálnemu podnikateľskému prostrediu. Komplexnou rekonštrukciou prešli štyri podlažia budovy, kde vznikli prevádzky pre pekárov, cukrárov a mäsovýrobu. Tento projekt bol realizovaný s podporou Bratislavského samosprávneho kraja a financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu. Kvalitné vzdelanie: Spojenie teoretických vedomostí s praktickými zručnosťami. Moderné vybavenie: Nové COVP poskytuje študentom prostredie podobné reálnemu pracovnému prostrediu. Tradícia a skúsenosti: Viac ako 50 rokov histórie v oblasti odborného vzdelávania. Uplatnenie na trhu práce: Naši absolventi sú žiadaní v gastronómii, hotelierstve a potravinárstve. https://www.youtube.com/watch?v=1RmD2KVgZt0„Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo podceňované. A pritom vidíme, že nám stále viac chýbajú remeselníci ako napríklad kuchári, čašníci, či pracovníci v cestovnom ruchu. Našim cieľom je zatraktívňovať odborné školstvo a tiež zvyšovať uplatniteľnosť absolventov škôl v praxi. Preto je dôležité mať kvalitné školy a v nich moderné vybavenie. A to sa nám aj darí plniť. Aj vďaka tomu záujem o naše odborné školy stúpa, uviedol predseda BSK Juraj Droba na slávnostnom otvorení zmodernizovaného Centra odborného vzdelávania a prípravy na Harmincovej v Dúbravke. Študijné odbory Ponúkame širokú škálu študijných odborov, medzi ktoré patria: Kuchár (6445 K): Absolventi sú schopní pripravovať jedlá teplej a studenej kuchyne, ovládajú zásady racionálnej výživy a dokážu tvoriť jedlá medzinárodných kuchýň. Farskeho Čašník, servírka (6444 K): Študenti sa naučia obsluhovať hostí, pripravovať nápoje a zabezpečovať plynulý chod reštauračných zariadení. Cukrár (2964 H): Zameranie na výrobu cukrárskych výrobkov, dezertov a sladkých špecialít. Pekár (2962 H): Príprava a pečenie rôznych druhov pečiva a chleba s dôrazom na tradičné aj moderné techniky. Mäsiar – lahôdkar (2955 H): Spracovanie mäsa, výroba mäsových výrobkov a lahôdok. Neváhaj a pridaj sa k nám Termín odovzdania prihlášok na stredné školy sa blíži! Využite poslednú šancu prísť si pozrieť našu a Vašu budúcu školu v rámci Dňa otvorených dverí 29. januára od 9.00 do 13.00 hod. Uvidíte ukážky zručností našich cukrárov, pekárov, mäsiarov, čašníkov, kuchárov, hotelákov, poradcov vo výžive, porozprávať sa s nimi, majstrami odbornej výchovy a učiteľmi. Pre viac informácií navštívte webovú stránku Bratislavského kraja, alebo kontaktujte priamo školu.

Vyhodnotenie Športového dňa o putovný pohár riaditeľa SOŠ GaHS.
Dňa 13.11.2024 sa našej škole uskutočnil jubilejný 15. ročník Športového dňa o putovný pohár riaditeľa SOŠ GaHS. Tento ročník sa nesie v znamení rekordnej účasti žiakov . Dostavilo sa 240 žiakov. Súťažili v 12 zábavných športových disciplínach. Víťazi si odniesli diplom, pohár a vecnú cenu. Celková víťazka obdržala putovný pohár riaditeľa školy. Tento ročník ho získala Anna Serbynska z III. PH triedy. Srdečne gratulujeme. Športový deň zahájil riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák. Privítali sme aj vzácnu návštevu z BSK z Oddelenia mládeže a športu – Ing. Janu Dúbravkovú, vedúcu oddelenia a Mgr. Katarínu Formánkovú. Súťaže prebiehali vo veľmi príjemnej atmosfére. Všetci súťažiaci si za bojovnosť a enormnú snahu dosiahnuť čo najlepší výsledok zaslúžia obdiv a veľkú pochvalu. O úspešnosti akcie svedčí aj pozitívna spätná väzba od našich hostí z BSK, ako aj reakcie zo strany žiakov. Veľká vďaka patrí všetkým kolegom a žiakom, ktorí na tomto podujatí pomáhali pri jednotlivých športových disciplínach. Veríme, že aj ďalšie ročníky sa budú niesť v takomto duchu. Mgr. Ivan Ďuriš, učiteľ TSV, organizátor podujatia

Deň župných škôl v Bory Mall
Dni otvorených dverí na školách, osobný kontakt so žiakmi, učiteľmi, školským prostredím, názorné ukážky žiakov či rozhovory s absolventami. To všetko pomáha lepšie sa zorientovať v ponuke župných stredných škôl a ľahšie si vybrať správnu školu. Ďalším podujatím, kde na jednom mieste nájdete takmer všetky školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), je Deň župných škôl v nákupno-zábavnom centre Bory Mall. Aj 13. ročník, ktorý sa konal vo štvrtok 7. 11. 2024, ukázal, že záujem je veľký a žiaci, rodičia či výchovní poradcovia vítajú takéto podujatie. „Uvedomujeme si, že výber strednej školy je dôležitým krokom v živote mladého človeka. Preto propagujeme naše školy, robíme podujatia, aby ste sa mohli v tej širokej ponuke lepšie zorientovať. Výberu strednej školy treba venovať dostatočnú pozornosť, zvážiť všetky možnosti, zohľadniť, či je dieťa skôr teoreticky alebo odborne zdatné, čo ho baví a na čo má predpoklady. Nie vždy je gymnázium tou správnou voľbou. Rovnako pri podávaní prihlášky odporúčam nedávať štyri gymnáziá, ale aj odbornú alebo odborné školy, z ktorých sa dá rovnako pokračovať aj na vysokej škole. Benefitom však bude remeslo v ruke. Považujem za dôležité, aby sa mladí ľudia vedeli po škole nielen zamestnať, ale aby ich budúca profesia aj bavila,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. Od 9:00 do 19:00 si návštevníci mohli okrem informačných stánkov pozrieť aj sprievodný program či názorné ukážky žiakov na pódiu. Deň župných škôl v Bory Mall je určený žiakom 8. a 9. ročníkov základných škôl, ako aj zanieteným učiteľom, pedagogickým poradcom, rodičom, ale aj širokej verejnosti. Cieľom je bližšie sa oboznámiť so strednými školami, zorientovať sa v ponuke a umožniť žiakom čo najľahšie si vybrať správnu školu. „Dopyt po absolventoch stredných odborných škôl je veľký, dokonca niektorí žiaci si svoje budúce povolanie nájdu už počas štúdia alebo si založia svoju firmu. Preto krok za krokom investujeme do stredných škôl a premieňame ich na modernejšie a atraktívnejšie. Aj vďaka tomu záujem o stredné odborné školy kontinuálne rastie,“ doplnil Juraj Droba. Zo škôl v pôsobnosti BSK si môžete vyberať z 13 gymnázií (8 z nich má aj bilingválne triedy), jednej športovej školy, zo 6 priemysloviek, z 9 technických odborných škôl, 3 obchodných a 1 hotelovej akadémie, 8 odborných škôl zameraných na služby, 3 umeleckých škôl, 2 konzervatórií, 2 zdravotníckych a 2 pedagogických škôl.

Slávnostný obed pri príležitosti návštevy prezidenta SR v Nemecku
V dňoch 23.-25.10.2024 na pozvanie veľvyslanca SR v Berlíne pána Jakubeciho sa dostalo výzamnej pocty pre SOŠGaHS na Farského 9,zabezpečiť prípravu a obsluhu pri slávnostnom obede pre prezidenta SR pána Pelegriniho a jeho sprievod.Slávnostný obed sa organizoval z príležitosti návštevy prezidenta SR v Nemecku na pozvanie prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.Slávnostný obed pod vedením Ing.Krošlákovej-zástupkyni riaditeľa,Bc.Ivana Garaja a študentov zvládli na vysokej profesionálnej úrovni. Po skončení slávnostného obedu ocenil prácu aj prezident a ambasador SR p.Jakubéci.Pre riaditeľa školy bolo veľkým zadosťučinením osobný telefonát pána veľvysllanca v ktorom vyzdvihol vysokú odbornú úroveň reprezentácie školy pri takomto významnom stretnutí.Zároveň opätovne ponúkol pre našu školu zabezpečovať recepciu v septembri a to na základe pozitívneho ohlasu z recepcie konanej v septembri na pôde veľvyslanectva z príležitosti výročia vstupu SR do EU a výročia SNP.Bola to naša škola,ktorá úspešne zabezpečovala toto podujatie a znovu pod vedením Ing,Krošlákovej a p.Bc.Garaja. Ako riaditeľ školy som hrdý na študentov a uvedené odborné vedenie,že dokážu zvládnuť na vysokej profesionálnej úrovni aj mimoriadne náročné podujatia,ktoré sú zrkadlom našej spoločnej práce,čo potvrdzuje aj zvýšený záujem o štúdium na našej škole.

Koncert Theodosii Spassov Trio – 27.09.2024 – poďakovanie
Vážený pán riaditeľ, milá pani Krošláková,Dovoľte mi menom mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky J.E. p. Vassila Petkova a menom celého kolektívu Veľvyslanectva Bulharskej republiky veľmi pekne Vám poďakovať za Vašu obrovskú pomoc, ktorú ste nám poskytli a vďaka ktorej sme mohli zorganizovať Slávnostný koncert pri príležitosti 22. septembra – Dňa nezávislosti Bulharska Theodosii Spassov Trio na vysokej úrovni zodpovedajúcej tejto významnej udalosti. Sme nesmierne radi, že ste nás poctili svojou prítomnosťou a spolu s nami si vychutnali tento výnimočný koncert. Veríme, že sa Vám koncert páčil. Na pripomenutie tejto udalosti Vám zasielame niekoľko fotografií z podujatia. Prosím, odovzdajte naše poďakovanie aj zamestnancom a žiakom Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb za prípravu výborného pohostenia a obsluhu. So srdečným pozdravom a prianím veľa úspechov v novom školskom roku, Ivana Jamrichová sekretariát veľvyslanca

Participatívny rozpočet
Dovoľte, aby sme Vám predstavili víťazný projekt Participatívneho rozpočtu BSK, ktorý získal 39 hlasov z celkového počtu 101 hlasov. Veríme, že nová oddychová zóna navrhnutá triedou IV PK nám spríjemní čas a pohodu v škole. Projektu sa zúčastnilo 115 ľudí, spolu s koordinátorom projektu PhDr. Adriánom Halanom a pánom učiteľom Mgr. Zemanom. Veľká vďaka patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju a pánovi riaditeľovi PaedDr. Jozefovi Horákovi, ktorý tento projekt podporil.

Slávnostný obed
Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb Farského 9 v Bratislave sa dostalo mimoriadneho ocenenia, keď 16 študentov našej školy a majstri odborného výcviku Bc. Ivan Garaj a pán Erik Mikuš pod vedením zástupkyne riaditeľa pre praktické vyučovanie Ing. Janky Krošlákovej participovali na slávnostnom inauguračnom obede v prezidenstskom paláci pre nového prezidenta Petra Pelegríniho. Bola to nesmierna zodpovednosť, ale hodnotenie z úst najpovolanejších a osobitne hlavy štátu budú celoživotným zážitkom.Ďakujeme Vám za skvelú reprezentáciu. PaedDr. Jozef Horákriaditeľ školy

Zážitková exkurzia na lodi
30 mája 2024 mali žiaci druhého ročníka študijného odboru hotelová akadémia možnosť prezrieť si veľký plávajúci hotel na lodi A-Rosa Mia spoločnosti Concordiaagency, ktorá poskytuje plavbu po Dunaji a návštevu Európskych veľkomiest. Manažér lode, ktorý žiakov sprevádzal, mimochodom v angličtine, im ukázal nielen miesta prístupné pre hostí, ale aj zákulisie, kde pracujú zamestnanci. Samotní žiaci chvália: „Páčili sa nám exkluzívne priestory, SPA priamo na lodi (sauna s výhľadom, masáže, bazén), oddychový bar, reštaurácia, relaxačná zóna na hornej palube aj kapitánsky mostík. Pohľad do zázemia celej starostlivosti o hostí nám zase ukázal, aká je to náročná práca vzhľadom k obmedzenému priestoru. Ale hostia tu majú k dispozícii všetky služby ako v každom all inclusive hoteli – výborné jedlo, miešané drinky, pranie a čistenie bielizne a samozrejme veľa zábavy ako napríklad DJ, spoločenské hry, či bicykel do mesta. Manažérovi týmto ďakujeme za vyčerpávajúce informácie a trpezlivosť. A tiež ďakujeme pani Hnátovej, ktorá nám túto úžasnú exkurziu sprostredkovala. A ktovie, možno sa raz na takejto lodi stretneme.“😊 Ďakujeme, žiaci II.HA. 1: https://www.instagram.com/reel/C7lpOvBs_j_/?igsh=a2swY2IzM2VtNzdi 2: https://www.instagram.com/reel/C7lsWZoCY1f/?utm_source=ig_web_copy_link

Štvrtáci v Hiltone
Naši štvrtáci (4.HA) navštívili v rámci odbornej exkurzie prevádzku hotela DoubleTree by Hilton Bratislava. Tento štvorhviezdičkový hotel patrí k popredným destináciám medzinárodnej siete s komplexným spektrom ponuky ubytovacích, gastronomických a kongresových služieb v Bratislave. Po fundovanej prednáške Mateja Števove a Zuzany Ganóczy študenti získali hlbší prehľad informácií nielen o histórii, rozvoji ale aj o súčasných trendoch vo svetovom segmente hotelierstva. Z viacerých tém nás zaujalo riešenie spoločenskej zodpovednosti, aplikácia hodnôt, ale aj ekologizácia prístupu riešení najhorúcejších výziev zohľadňujúcich znižovanie energetickej závislosti, elimináciu tvorby odpadu, poskytovanie kvalitných služieb s rešpektom k udržateľnosti a obnoviteľnosti zdrojov a surovín bežne používaných pri zabezpečení chodu prevádzok hotela. Študenti si prezreli zariadenie hotelových izieb a apartmánov, reštaurácie, kongresové miestnosti, rokovacie salóniky a wellness centrum s bazénom, saunovým svetom a relaxačnými priestormi. Potešila nás živá diskusia študentov s marketingovým, personálnym a obchodným tímom DoubleTree na rôzne témy súvisiace s budúcou prácou. Veríme, že úspešným štúdiom odborných predmetov na našej škole v spojení s aktívnou prevádzkovou praxou prispejeme k úspešnému zamestnávaniu absolventov aj vo významných prevádzkach HoReCa a k pokračovaniu rozvoja profesie zamestnancov i budúcich špecialistov na Slovensku. Ďakujeme veľmi pekne tímu DoubleTree a pani Petre Ďurčekovej, riaditeľke hotela, za skvelú prezentáciu aj chutný obed vrátane sladkého prekvapenia – horúcich čokoládových cookies, ktoré našim študentom prevádzka v rámci hospitality pripravila. #hilton #doubletree #youth #students #education #hotelier #gastronomy #communication #marketing #accomadation #development #management #HoReCa #slovakia