Odborná exkurzia v hoteli Devín

V pondelok 27.5.2024 absolvovali žiaci II.HA triedy, študijný odbor hotelová akadémia, odbornú exkurziu v hoteli Devín. Prezreli si kongresové priestory, hotelovú kuchyňu a apartmán, ktorý patrí medzi najväčšie obytné miestnosti v hoteli. Cez zázemie hotela sa napojili na raňajkovú hotelovú reštauráciu, kde videli priebeh, servis a prestretie prebiehajúcich raňajok. Hotel má aj svoje  Spa centrum s bazénom a malým fitness. Pedagogický dozor zabezpečoval Mgr. Jurčo. 

Čítať ďalej »

Štvrtáci v Hiltone

Naši štvrtáci (4.HA) navštívili v rámci odbornej exkurzie prevádzku hotela DoubleTree by Hilton Bratislava. Tento štvorhviezdičkový hotel patrí k popredným destináciám medzinárodnej siete s komplexným spektrom ponuky ubytovacích, gastronomických a kongresových služieb v Bratislave. Po fundovanej prednáške Mateja Števove a Zuzany Ganóczy študenti získali hlbší prehľad informácií nielen o histórii, rozvoji ale aj o súčasných trendoch vo svetovom segmente hotelierstva. Z viacerých tém nás zaujalo riešenie spoločenskej zodpovednosti, aplikácia hodnôt, ale aj ekologizácia prístupu riešení najhorúcejších výziev zohľadňujúcich znižovanie energetickej závislosti, elimináciu tvorby odpadu, poskytovanie kvalitných služieb s rešpektom k udržateľnosti a obnoviteľnosti zdrojov a surovín bežne používaných pri zabezpečení chodu prevádzok hotela. Študenti si prezreli zariadenie hotelových izieb a apartmánov, reštaurácie, kongresové miestnosti, rokovacie salóniky a wellness centrum s bazénom, saunovým svetom a relaxačnými priestormi. Potešila nás živá diskusia študentov s marketingovým, personálnym a obchodným tímom DoubleTree na rôzne témy súvisiace s budúcou prácou. Veríme, že úspešným štúdiom odborných predmetov na našej škole v spojení s aktívnou prevádzkovou praxou prispejeme k úspešnému zamestnávaniu absolventov aj vo významných prevádzkach HoReCa a k pokračovaniu rozvoja profesie zamestnancov i budúcich špecialistov na Slovensku. Ďakujeme veľmi pekne tímu DoubleTree a pani Petre Ďurčekovej, riaditeľke hotela, za skvelú prezentáciu aj chutný obed vrátane sladkého prekvapenia – horúcich čokoládových cookies, ktoré našim študentom prevádzka v rámci hospitality pripravila. 

Čítať ďalej »

Workshop – finančná gramotnosť

Žiaci III.KČ a III.HA triedy sa zúčastnili workshopu zameraného na oblasť finančnej gramotnosti.  V priestoroch centrály UniCredit banky v Bratislave sa venovali atraktívnym témam cybersecurity, investovania, šetrenia, úverového registra a startupom. Na záver mali možnosť zapojiť sa do krátkeho kvízu, vyhrať pekné ceny a podeliť sa o svoje zážitky s divákmi televízie TA3. Pedagogický dozor zabezpečovali Mgr. Hergel Vaňová a Mgr. Šimončič. https://www.farskeho.sk/wp-content/uploads/2024/05/Sos-farskeho-unicredit.mp4

Čítať ďalej »

Kariérny workshop

Žiaci maturitných tried IV.PK (študijné odbory kuchár a pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu) a II.PA (študijný odbor spoločné stravovanie) absolvovali kariérny workshop, ktorý viedol skúsený odborník z občianskeho združenia „Múdry pes” pán Ľubomír Dranga. Ako hostia ho dopĺňali manažéri partnerskej spoločnosti McDonald’s. Workshop mal dve samostatné časti – ako napísať CV, aby ste zaujali, čo hovoriť na pohovore, aby vás prijali a ako rozbehnúť úspešnú kariéru. Cieľom bolo pripraviť žiakov končiacich ročníkov na pracovný trh praktickými radami, ktoré im dávajú do budúcnosti konkurenčnú výhodu pri hľadaní zamestnania.

Čítať ďalej »

A opäť tiekla krv

A opäť tiekla krv Neľakajte sa, krv tiekla plánovane, dobrovoľne a v dokonalej pohode. Opäť naša p. učiteľka Ing. Edita Brunclíková zorganizovala na  stredu 17.apríla 2024 spoločné darovanie krvi v NTS Ružinov. Všetko išlo ako po masle, nálada bola výborná, aj keď niektorí boli smutní, pretože vypadli v prvom kole pre nie práve ideálne parametre zloženia krvi. Nevadí, išlo len o ľahko riešiteľné momentálne nedostatky,  nabudúce bude určite všetko OK. Bolo však veľmi potešujúce, že sme medzi sebou opäť mali aj spolužiakov, ktorí  prišli darovať krv po prvýkrát a zvládli to bravúrne „ľavou zadnou“. Na záver môžeme skonštatovať, že dobrá vec sa podarila a povzbudila nás pokračovať v dobrovoľnom darcovstve krvi aj po opustení brány našej školy na konci tohto školského roka či už s maturitným vysvedčením, alebo výučným listom v ruke. Simona Milošovičová, Kristína Hupková, Dominika Stančíková, Paťo Račický, Erik Vlasák a Adam Volárik.

Čítať ďalej »

Zúčastnili sme sa súťaže mladých someliérov

26.marca 2024 sa v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch uskutočnila súťaž mladých someliérov. Do 21. ročníka sa prihlásilo tridsať súťažiacich z 18 stredných odborných škôl a hotelových akadémií Slovenska a Českej republiky. Našu školu reprezentovali Nikola Chobotová a Kristína Amzlerová, študentky 3. ročníka KČ. Cieľom súťaže bolo preveriť úroveň vedomostí a praktických návykov žiakov z oblasti someliérstva, techniky obsluhy, vinárskej gastronómie, vinárstva i ampelografie. Žiaci si po vylosovaní súťažných čísel napísali odborný písomný test s možnosťou výberu správnej odpovede. Obsah testu zodpovedal doporučenej literatúre a všeobecnému prehľadu v someliérstve.   Praktická časť spočívala v degustácii 8 anonymných odrodových vzoriek vína, ktoré na súťaž poskytlo vinárstvo ELESKO, ako produktový partner súťaže. Jednotlivé vzorky vína boli vopred naliate v číslami označených degustačných kalichoch, pričom každý súťažiaci musel opísať základné senzorické vlastnosti vína a na základe nich definovať odrodu použitú na výrobu každého vína. Poradie anonymných vzoriek z produkcie ELESKO Premium bolo nasledovné – vzorka č. 1.: Rizling rýnsky, vzorka č. 2.: Chardonnay, vzorka č. 3.: Pinot Gris (Rulandské šedé), vzorka č. 4.: Gewürztraminer (Tramín korenistý), vzorka č. 5.: Pálava. Po tichých bielych nasledovali tiché červené vína – vzorka č. 6.: Frankovka modrá, vzorka č. 7.: Dunaj, vzorka č. 8.: Alibernet.   Ďalšia praktická skúška sa venovala schopnosti žiakov priradiť správny druh vína k vyžrebovanému menu, ktoré si každý zo súťažiacich vylosoval v uzatvorenej obálke. Po správnom priradení vhodného vína žiaci predviedli aj správny postup jeho servírovania a podávania hosťom v reštaurácii.   V hodnotiacej komisii pracovalo 5 členov, z ktorých traja boli vylosovaní z prítomných učiteľov a vedúcich majstrov odborného výcviku stredných odborných škôl a hotelových akadémií. Jeden člen komisie reprezentoval organizátora súťaže za kontrolu zberu výsledkov bodového hodnotenia a za ich spracovanie. Odborný garant súťaže viedol prácu celej komisie podľa štatútu súťaže, aby sa zabezpečilo objektívne a odborne správne vyhodnotenie výsledkov každého súťažiaceho v rámci jednotlivých absolvovaných disciplín.   Do finále postúpili traja žiaci, ktorí dosiahli v súčte semifinálového hodnotenia najviac bodov. Naše dve semifinalistky v celkovom hodnotení dosiahli skvelé 5. miesto (Nikola Chobotová) a 11. miesto (Kristína Amzlerová). Najvyššie skóre umožnilo nomináciu Michaely Bolečkovej (HAĽW Piešťany), Lívie Pakovej (SOŠ vinársko-ovocinárska Modra) a Radovana Komorovského (HA Liptovský Mikuláš). Finalistom sa bodový výstup zo semifinále nezapočítal do ďalšieho hodnotenia. Začali od nuly, pričom si opäť vylosovali poradie, v akom po obednej prestávke pristúpili do záverečného boja pred komisiu.   Prvá disciplína vo finále preverila vedomosti z obsahu vínnej karty. Korektúra chýb dala každému zabrať. Z celkového počtu 7 chýb finalisti odhalili a opravili 4, 5 a 6 zle uvedených údajov. Hlavnou praktickou disciplínou finále bol servis šumivého vína ELESKO Blanc de Blancs Brut, Méthode Traditionnelle v reštaurácii. Všetci traja súťažiaci hosťom i komisii predviedli skutočné majstrovstvo v otváraní i prezentácii sektov, aké by im mohli závidieť aj mnohí aktívni someliéri. Po spočítaní bodov komisia vyhlásila poradie víťazov 21. ročníka súťaže MLADÝ SOMELIÉR 2024: miesto Michaela Bolečková (HAĽW Piešťany), miesto Lívia Paková (SOŠ vinársko-ovocinárska Modra), miesto Radovan Komorovský (HA Liptovský Mikuláš)   Všetci súťažiaci dostali od organizátora diplomy a vecné ceny. Hlavné ceny finalistom odovzdal Jozef Viskupič, župan Trnavského samosprávneho kraja spolu s Vladimírom Hronským, odborným garantom súťaže a Ladislavom Blaškovičom, riaditeľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera.   Aj my učitelia a majstri odborného výcviku spoločne s vedením SOŠGaHS srdečne blahoželáme žiakom za dosiahnuté výkony a oceňuje ich odborné i osobné nasadenie v súťaži. Zvlášť ďakujeme našim súťažiacim žiačkam, Nikole Chobotovej a Kristíne Amzlerovej, za vzornú reprezentáciu našej školy. Bez úspešnej mladej generácie čašníkov – someliérov, a rovnako ostatných profesií v gastronómii si nevieme predstaviť jej budúcnosť.

Čítať ďalej »

Bodovali sme na súťaži ASTORIA DONOVALY SEK-T 2024

V sobotu 9. marca 2024 sa na Donovaloch uskutočnil 10. ročník národnej súťaže v sabráži šumivého vína ASTORIA DONOVALY SEK-T 2024. Do semifinále jubilejného ročníka sa prihlásilo 31 súťažiacich z celého Slovenska. Nechýbali ani someliéri z gastronomických prevádzok, ani študenti odborných hotelových škôl, vrátane našej. Rekordnú účasť organizátori zaznamenali v ženskej kategórii, kde o titul najlepšej „sekáčky roka“ zabojovalo 12 žien. Oficiálnym šumivým vínom súťaže bolo Prosecco GALÍE Treviso DOC Extra Dry z produkcie renomovaného vinárstva ASTORIA WINES. Vinárstvo ASTORIA patrí k popredným výrobcom prosecca (L´Arte del Prosecco). Spoločnosť bola založená v roku 1987 rodinou Polegato, ktorá sa po generácie venuje pestovaniu viniča vo vinárskej oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Referenciou sú nespočetné ocenenia na popredných vinárskych súťažiach. Hospodárstvo vo Val de Brun tvorí základný kameň vinárstva ASTORIA. Vinice sa rozprestierajú na ploche 40 ha malebného pohoria Prosecco, ktorého jedinečná krajina bola zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2019. Spoločnosť využíva na výrobu prosecca úrodu z vlastných viníc. Pri starostlivosti o vinohrady ako aj vo výrobe vína rešpektuje systém udržateľnosti Vignes Fleuries (od roku 2014) a súčasne dodržiava taliansky národný integrovaný systém riadenia kvality produktov (SQNPI), v ktorom je od roku 2018 certifikovaná. V kvalite a originalite vín ASTORIA hrajú kľúčovú úlohu príroda, chuť a filozofia. Aj preto si značka získala veľkú popularitu u spotrebiteľov nielen v Taliansku, ale aj u nás na Slovensku. Cieľom súťaže bolo porovnať úroveň poskytovania služieb v sabráži someliérmi, ktoré môžu ponúknuť svojim hosťom alebo reprezentovať svoju prevádzku alebo značku na rôznych eventoch, zdokonaliť techniky bezpečnej sabráže šumivého vína, získať širšie znalosti o produktoch a značke ASTORIA WINES. Ďalšou výzvou bolo pritiahnuť mladých, amatérskych priaznivcov šumivého vína a prosecca, ako aj študentov stredných odborných škôl a priaznivcov vinárskej gastronómie, aby spoznali jeho históriu, výrobu i kvalitu a dokázali sa lepšie orientovať v ponuke. Sabrage [Franc. čítaj Sabráž] je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie, kedy Napoleonova armáda navštívila množstvo aristokratických vinárskych majetkov. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví kozáci, neskôr keď porazili Napoleona v Rusku aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva. Sekanie sektov, Champagne, Prosecca a ďalších šumivých vín patrí k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality someliérskeho servisu a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. Úlohou súťažiacich v semifinále bolo porote i publiku predstaviť seba, výrobcu prosecca, samotné prosecco ako produkt a zvládnuť sabráž prosecca GALÍE Treviso DOC Extra Dry podľa predpísaného postupu. Našu školu v kategórii juniorov reprezentovali študentky 3. ročníka Kristína Amzlerová, Nicola Cesneková a Nikola Chobotová. Z 31 súťažiacich odborná porota vybrala do postupu troch najlepších finalistov: Jana Habodasz (kategória ženy)Nikola Chobotová (kategória juniori)Matúš Olšiak (kategória muži) Finále pokračovalo voľnou disciplínou, kde súťažiaci prezentovali umenie sabráže vlastným originálnym predmetom v spojení s prezentáciou. Jana Habodasz sa prezentovala ako odvážna lovkyňa medveďov, Nikola Chobotová ako pirátka z Karibiku. Matúš Olšiak z Residence Hotel & Club nezaprel svoju profesiu a sabráž prosecca predviedol s pánskym motýlikom. Po celkovom vyhodnotení sa víťazkou stala Jana Habodasz, druhé miesto obhájila Nikola Chobotová a na treťom mieste sa umiestnil Matúš Olšiak. Každý z finalistov získal hodnotné ceny, ktoré venovali organizátori v spolupráci s produktovým partnerom súťaže. Víťazom i našim juniorským reprezentantkám srdečne blahoželáme!

Čítať ďalej »

Someliér exkurzia do vinárskej prevádzky 11.01.2024

Someliér, profesia čašníka spojená s vínom Študenti 3. ročníka SoŠ GaHS absolvovali pod vedením Ing. Vladimíra Hronského, enológa a učiteľa, odbornú exkurziu v rámci cvičenia z techniky obsluhy. Vinárstvo ako súčasť potravinárstva, poznanie klasifikácie i senzorických vlastností hroznových vín, si tak mohli exaktne osvojiť priamo vo výrobnej prevádzke. Prvou zastávkou bol vinársky komplex ELESKO WINE PARK v Modre, kde okrem prehliadky vinohradov a pivnice nazreli aj do zákulisia známej reštaurácie ELESKO Restaurant & Wine Bar. Stretli sa osobne so someliérom Jánom Kolesárom, ktorý tu pracuje a patrí k úspešným absolventom našej  školy. Druhou zastávkou bola pivnica v rodinnom vinárstve Prof. Fedora Malíka, ktorého mali študenti česť osobne spoznať a porozprávať sa s ním o škole i o samotnej výrobe vína. Témou návštevy boli šumivé vína a ich výroba. Syn pána profesora, Fedor Malík mladší, vinohradník a vinár, objasnil základné princípy výroby šumivých vín tradičnou metódou a prakticky ukázal spôsob ručného striasania a odstreľovania kvasničných kalov z hrdla fliaš šumivého vína pred pridaním expedičného likéru a uzatvorením s korkovými zátkami a košíkmi. Atmosféru i poznatky na záver návštevy umocnil Ing. Vladimír Hronský, ktorý študentom predviedol sabráž (otvorenie fľaše šumivého vína) s pomocou sekery a zopakoval pravidlá správneho a bezpečného otvárania sektov v reštaurácii. Exkurzie sú pre vzdelávanie našich čašníkov dôležité, pretože pravidelný kontakt s odbornou praxou vo vinárstve, ako aj so samotnými vinármi (výrobcami vína) prospeje k lepšej orientácii mladej generácie, ktorá ukončí vzdelanie a rozhodne sa možno aj pre someliérstvo, ako svoju profesiu budúcnosti.

Čítať ďalej »

Školské kolo olympiády z anglického jazyka

Školské kolo olympiády z anglického jazyka sa konalo v dňoch 21. novembra – prvé kolo a 23. novembra – druhé kolo.Celkovo sa zúčastnilo  27 žiakov.  Do 2.kola – story telling a role play postúpilo 9 žiakov:Samuel Lančarič – IV.HANikola Durdiaková – II.HATomáš Pribula – I.CLarisa Lazarevič – III.HADaniel Laky – IV.HAKristína Ritomská – II.PHNina Melania Heribanová – II.HAAlexander Porubský – I.PHMarek Čahák – IV.HACelkové poradie:1. miesto: Larisa Lazarevič – III.HA – postupuje do okresného kola2. miesto: Daniel Laky – IV.HA3. miesto: Kristína Ritomská – II.PH   Všetkým srdečne blahoželáme!

Čítať ďalej »

SLOVAK BARISTA CUP junior 2022

A JE ROZHODNUTÉ!  O ďalších mladých baristoch, ktorí poletia do Brazílie sa rozhodlo v Nitre „Popandemický“ ročník súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior priniesol vyrovnané výkony a množstvo emócii z opätovných stretnutí. Súťaž študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska, „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022 ovládla prvými dvoma kolami Bratislavu, avšak  to posledné zavítalo do mesta „pod Zoborom“. Aj keď to znie bláznivo ukončovať rok začiatkom toho nového, bola to tá správna voľba. Po vianočnom oddychu sme sa opäť zhlboka nadýchli, oprášili kávovary a plný energie a nadšenia sme vstúpili do nového roka poriadnou dávkou mladých baristických výkonov. Rok 2023 začal veľkolepo vďaka poslednému kolu súťaže mladých baristov  SLOVAK BARISTA CUP junior za rok 2022, ktoré sa uskutočnilo 20. januára v spolupráci s SOŠ gastronómie a cestovného ruchu v Nitre.  Aj siedmy ročník súťaže mal plne v rukách Medzinárodný Kávový Inštitút za podpory Štátneho Inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory, ktorá prevzala záštitu nad organizáciu jednotlivých kôl na celoštátnej úrovni, vďaka čomu „SLOVAK BARISTA CUP“ junior získal oveľa širší rozmer, ktorý pomôže najmä študentom, ale i samotným vzdelávacím inštitúciám. Odborným garantom súťaže naďalej zostáva akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.  Dvadsaťpäť súťažiacich z 15-tich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska hodnotili uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény, certifikovaní lektori Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu, degustátori viacerých medzinárodných súťaží, ľudia s bohatými skúsenosťami s vedením úspešných podnikov v oblasti gastronómie Lucia Partlová, Jiří Beníček, Jozef Augustín, Adam Tančin, Roman Pospíchal, Adam Troubil, Oldřich Holiš ml. a Ján Fuksa. Na plynulosť a správnosť celej súťaže dohliadali zakladatelia a členovia predstavenstva Medzinárodného Kávového Inštitútu , Oldřich Holiš , Martina Holišová,  Nikoleta Šalmíková a Andrea Lopatka.  Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je  káva. Všetky nápoje je potrebné pripraviť v časovom limite desať minút a za prísnych technických a hygienických postupov. Precízna a rýchla práca baristu za kávovarom, jeho komunikatívnosť a zdravé sebavedomie i  kreativita servisu a symbióza chutí všetkých ingrediencii voľného nápoja je základom pre získanie špeciálnych cien ako ,,najlepšia technika“ a ,,najlepší voľný nápoj“. Najlepšiu celkovú techniku prípravy predviedla Vivien Gavulová z domácej, Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu, Nitra a najlepší voľný nápoj sa podarilo v tomto kole predviesť Vanese Tomaníkovej z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany. Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú je kladený obzvlášť dôraz je disciplína ,,nastavenie mlynčeka“. Počas časového limitu desať minút a dvesto päťdesiat gramov kávovníkových zŕn musí súťažiaci pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi pre špeciálnu cenu „najlepšia technika mlynčeka“, ktorú získala Michaela Babicová zo Strednej odbornej školy podnikania v remeslách a službách Senica.   A KTO TEDA OVLÁDOL  TRETIE  KOLO 7. ROČNÍKA SÚŤAŽE ,,SLOVAK BARISTA CUP“ JUNIOR 2022? Kategória starších študentov: 1. miesto: Ellina Zhelezniak, SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava  2. miesto: Patrícia Macháčová, Hotelová akadémia Žilina 3. miesto: Tereza Zimová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín Kategória mladších študentov (študentov 1. ročníkov) 1. miesto: Nikita Mária Rigová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany            2. miesto: Lea Jakubíková, SOŠ  gastronómie a služieb Šurany  3. miesto: Samuel Bilik, SOŠ obchodu a služieb Topoľčany Obrovskou motiváciou zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní a šírení kávovej osvety aj naďalej.  O tú správnu motiváciu súčasnej mladej generácie baristov sa postarali tí najkompetentnejší, čestní hostia súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022, ktorí okrem odovzdania cien od našich partnerov prehovorili smerom k súťažiacim s poďakovaním za ich úsilie ako aj motiváciou o ďalšie rozvíjanie ich schopností. Ďakujeme za Vaše slová a prítomnosť Ing. Eva Polášková, expertka pre vzdelávanie, Republiková únia zamestnávateľov, PhDr. Ľubica Libová, PhD., vedúca oddelenia školstva NSK, RNDr. Vladimír Gubiš, vedúci odboru školstva NSK, PaedDr. Peter Solárik, zodpovedný za skupiny odborov 63,64, Štátny inštitút odborného vzdelávania a priateľ kávy, umelec a herec Ján Greššo. K hlavným súťažným disciplínam sa už pred v predchádzajúcich ročníkoch pridala nová, vzdelávacia disciplína, ,,alternatívna príprava kávy.“ Súťažiaci losujú zo štyroch najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Rozdielnosť hrúbky mletia, teploty vody i použitie správneho pomeru pomletého kávovníkového zrna a vody boli základnými hodnotiacimi parametrami pri príprave cez Chemex, Aeropress, FrenchPress a V60. Aj siedmy ročník bola alternatívna príprava kávy iba vzdelávacou disciplínou, a to najmä z dôvodu uľahčenia návratu súťažiacich do rozbiehajúceho sa vlaku súťaženia a uvoľnenia celkovej atmosféry jednotlivých kôl.  Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Čítať ďalej »