Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

5. ročník celoslovenskej súťaže odborných zručností „O najlepšie lístkové cesto a výrobky“

 Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa v dňoch 15.-16.10.2015 uskutočnila už 5. celoslovenská súťaž odborných zručností žiakov v odbore cukrár a pekár – súťaž o „Najlepšie lístkové cesto a výrobky“. Tento raz hosťujúcou školou bola SOŠ potravinárska v Kežmarku.
Našu školu reprezentovali žiačky 3.ročníka učebného odboru cukrár, Andrea Miglierini a Daniela Sališová, pod odborným vedením majsterky odbornej výchovy Ing. Emílie Bačovej. Súťaže sa zúčastnila aj Ing. Danica Daubnerová, zástupca pre praktické vyučovanie.
V súťaži sa hodnotila práca družstva a práca jednotlivcov. Súťažnou úlohou bola príprava klasického lístkového cesta a plundrového cesta.
Celkovo sa súťaže zúčastnilo 9 družstiev. Výrobky súťažiacich hodnotila porota v zložení:
    Ing. Viera Žatkovičová – predseda poroty, pracovník ŠIOV
    Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods
    Ivona Uhliarová – člen poroty za Úniu priemyselných pekárov Slovenska – hlavný technológ Tatrapeko, a.s., Liptovský Mikuláš
Stretnutie súťažných družstiev s organizátormi bolo 15.10.2015 o 13,00 hod v priestoroch jedálne internátu SOŠ. Samotná súťaž prebiehala v priestoroch odlúčeného pracoviska školy v Ľubici.
Riaditeľ školy Ing. Marhefka privítal účastníkov súťaže, predstavil organizačný štáb súťaže, členov poroty. Účastníkom sa prihovoril aj čestný cechmajster Ing. Szemes. Po predstavení družstiev, bolo vylosované poradie nástupu družstiev na súťaž. Prvý deň súťažilo 6 družstiev a naša škola nastupovala ako prvá.
Hodnotila sa výška upečeného štvorca cesta s rozmerom 10 x 10 cm, ktorá mala pri vyváľaní hrúbku 5 mm. Merali sa 3 kusy a z nich sa vypočítal priemer, taktiež sa hodnotili výrobky vopred zvolenej gramáže bez náplne alebo s náplňou. Hodnotila sa presnosť práce, vzhľad výrobku, originalita tvaru, chuť u plnených výrobkov a úprava povrchu.
Súťažiace družstvá po ukončení súťaže nainštalovali výrobky a dekorovali stoly v jedálni internátu, kde si mohli aj iní žiaci školy pozrieť majstrovstvo mladých pekárov a cukrárov. Vyhodnotenie súťaže bolo o 16, 00 hod. Predseda poroty Ing. Žatkovičová oboznámila žiakov s výsledkami súťaže. V prísnom hodnotení poroty naša žiačka Andrea Miglierini získala tretie miesto v kategórii plundrové cesto a výrobky. Najlepšie výsledky dosiahla hosťujúca škola, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v plundrovom ceste a taktiež získala prvé miesto za prácu v tíme.
Súťaž zručnosti žiakov stredných odborných škôl rozvíja u žiakov a MOV nové vedomosti a zručnosti. Podnecuje ich tvorivosť a súťaživosť v práci a schopnosť vedieť sa porovnať s výsledkami iných.