Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Festival židovskej kultúry Shalom Chaverim uzavrie nedeľa plná chutí, hudby a tradícií

Voňavý, hudobný a plný zážitkov – taký bude ŠOLET FEST 2025, ktorý sa uskutoční v nedeľu 26. októbra súčasne v Divadle Aréna v Bratislave a v Synagóge v Senci.
Podujatie je súčasťou festivalu židovskej kultúry Shalom Chaverim, ktorý prináša Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí.
Vstup na všetky podujatia je voľný.

Po daždivom septembri prichádza voňavá náhrada – ŠOLET FEST v Bratislave.
V nedeľu 26. októbra sa Divadlo Aréna naplní vôňami tradičného aj vegetariánskeho šoletu, hudbou, tancom a dobrou náladou.
Deň plný chutí, hudby a divadla bude moderovať Lucia Forman.

🕚 11:00Féder Teáter: ZAHNIEZDI SA – rozprávková hudobno-bábková show pre deti
🕛 12:00Etnologička Katarína Nádaská a šéfkuchár Jaroslav Žídek: o zvykoch a kóšer varení
🎵 13:00Samaria Klezmer Band & Ágnes Varsányi: koncert a workshop tanca
🍴 14:15Anka Šišková a Darina Abrahámová: O láske k jedlu, vareniu a divadlu
🎶 15:00Mackie Messer Klezmer Band 🇨🇿

Synagóa v Senci

Zrekonštruovaná Synagóga v Senci, ktorú Bratislavský samosprávny kraj otvoril minulý rok ako moderný kultúrny priestor, sa premení na miesto plné vôní, hudby a tradícií.
Návštevníci ochutnajú pravý aj vegetariánsky šolet, spoznajú židovské dedičstvo a užijú si pestrý kultúrny program.

🕛 12:00 – Prehliadka synagógy
🎶 13:00Babele Beat Band: koncert plný energie a klezmerových rytmov
🎭 14:30Féder Teáter: ZAHNIEZDI SA – rozprávková hudobno-bábková show pre deti
📖 15:30Anna Jónásová: prezentácia knihy o židovských tlačiarňach

Čo je to šolet?

Šolet (alebo šoulet) je tradičné židovské jedlo pomalého varenia, ktoré sa pripravuje najmä pred šábesom. Jeho názov pochádza z francúzskych slov chaud (teplý) a lente (pomaly), čo dokonale vystihuje spôsob jeho prípravy.

Pôvodná receptúra spája fazuľu, krupy, zemiaky a mäso, ktoré sa varia dlhé hodiny, aby sa chute prirodzene prepojili. V niektorých variáciách sa pridáva aj cibuľa, korenie, či iné strukoviny ako sója alebo hrach.

Tajomstvo šoletu spočíva v pomalosti a trpezlivosti – jedlo sa varí cez noc, aby zostalo teplé aj počas soboty. Dnes ho mnohí pripravujú v modernom „slowcookeri“, no princíp zostáva rovnaký: jednoduché suroviny, pomalé varenie a spoločne strávený čas pri stole.