SOČ 2017-2018

Ešte predtým než vám prezradíme, ako sme osladili 40.ročník SOČky, krátke zopakovanie – čo je to SOČka. Stredoškolská odborná činnosť je záujmová činnosť žiakov denného štúdia stredných škôl (gymnázií, stredných odborných škôl, konzervatórií) vo veku od 15 do 21 rokov. Práca s talentami je dôležitou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na stredných školách. Práci SOČ sa venujú žiaci mimo vyučovania vo svojom voľnom čase. Žiaci svoju prácu môžu riešiť samostatne alebo v kolektíve za pomoci školiteľa alebo konzultanta. Tento školský rok sa konal už 40. ročník SOČ. Žiaci sa do súťaže zapojili na základe dobrovoľnosti v 17 kategóriách z oblasti prírodovedných, technických, humanitných a spoločenskovedných odborov. Zapojenosť každoročne dosahuje počet nad 5 tisíc žiakov. Vyhlasovateľ súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Metodický, odborný a organizačný garant je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Súťažná prehliadka odborných prác na našej škole má už dlhodobú tradíciu. Sme jediná škola v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja s gastronomickým zameraním, ktorá sa takmer so železnou pravidelnosťou každoročne zúčastňuje súťažných prehliadok. Práce našich žiakov zaznamenávajú významné úspechy. Za pódiovými výsledkami súťažiacich od školských a krajských kôl až po celoštátne je systematická práca pedagógov školy, ktorí usmerňujú odborné záujmy žiakov a aktívne podporujú nápady a riešenia úloh odbornej problematiky tak, aby výsledky mali priaznivú odozvu na odbornej prehliadke. Tento rok sa do SOČky zapojili aj Andrea Miglierini a Peter Petráš so svojou prácou Čokoláda v gastronómii, hotelierstve a cestovnom ruchu, pod odborným vedením Ing. Šuhajdovej. Školský kolom prešla táto dvojica, ako nôž maslom a poriadne tento ročník osladila. Vyhrala krajské kolo a postúpila do celoslovenského. Kde vo veľmi silnej konkurencii ďalších 15-tich prác obsadila krásne 5.miesto. Gratulujeme! Bola to výborná reprezentácia školy, ale hlavne zručností a vedomosti žiakov. Veríme, že úspechy na prehliadkach SOČ budú inšpiráciou aj pre ostatných žiakov školy. Preto sa už tešíme na ďalší ročník, čo nové prinesie.

Čítať ďalej »

Deň čínskej kuchyne

Dňa 12. 4. 2018 sa po pätnásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola čínska. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska,Egypta,Japonska,Talianska,Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska a Českej republiky. Cieľom projektu je dať študentom školy príležitosť, aby sa oboznámili s receptami cudzokrajnej kuchyne, ale nie komplikovanými, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi.  Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák vo svojom príhovore okrem vzácnych hostí privítal aj XIAO XIAO Chen, absolventku školy čínskeho pôvodu, ktorá prišla študovať pôvodne bez znalosti slovenčiny, ale končila ako jedna z najlepších. Tentokrát bol hostiteľom Veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky pán Lin Lin. Po prvý krát za celé štyri roky projektu prišiel medzi študentov a vzácnych hostí aj nový predseda BSK, pán Juraj Droba, ktorý ocenil pôvodnú myšlienku a prisľúbil finančnú pomoc pri vydaní brožúrky, ktorá má výsledky projektu predstaviť aj iným školám a zainteresovaným inštitúciám. Pod dohľadom šéfkuchára Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky, pána Jin Songa, a majstrov odborného výcviku navarili študenti SOŠ Farského tú najklasickejšiu zostavu čínskej kuchyne.Studeným predjedlom bolo údené tofu so zelerom. Nasledovala kukuričná polievka.  Ako hlavné jedlo bolo kuracie Kungpao s opekanou ryžou a vajíčkom. Ako chuťovka nasledovali krevety s hríbmi a bambusovými výhonkami. Záver patril dezertu, ktorým boli sladké vyprážané guľôčky.K hlavnému jedlu sa podávalo biele a červené víno Dynasty, k dezertu vavrínové víno a na záver čaj typu wulong „Železná bohyňa milosrdenstva“. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s veľvyslanectvom do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. Už v máji by mal nasledovať Deň rumunskej kuchyne. Jedlá boli servírované aj učiteľom, majstrom odborného výcviku a študentom. Pochutili si tak všetci. Hostia dostali „na cestu“ bratislavské rožky, ktorými je naša škola vychýrená, čo sa pravidelne odzrkadľuje v rade ocenení. A tak sa aspoň symbolicky predstavila aj tradičná slovenská kuchyňa.

Čítať ďalej »

Danubius Gastro 2018

Ako tradične sme sa zúčastnili medzinárodnej výstavy Danubius Gastro 2018. Toto bol v poradí 25. ročník. Výstava bola spojená taktiež s 12. ročníkom medzinárodnej súťaže , organizované Cechom pekárov a cukrárov a Slovenským zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Národné súťaže organizované Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov Súťaž zručnosti prebiehajúce v OC Aupark Súťažiaci žiak: Karolína Sedláková – získala bronzové oceneniePod vedením: MOV Bc.Drdacká, Bc. Grachová

Čítať ďalej »