Catering pre dámy a pánov z BSK v rámci Informačných dní

7.9.2016 sme s Katkou a Miškou zo 4.KČ a pani majsterkou, pani Grachovou, pripravili malý catering pre dámy a pánov z BSK v rámci Informačných dní. Káva, čaj, minerálka, ovocné misy, a samozrejme pagáčiky. Ale najmä bratislavské rožky (makové, orechové), po ktorých sa len tak zaprášilo. Ani fotku sme nestihli spraviť. Mgr. Michal Horváth

Čítať ďalej »

Kvapka krvi

Dňa 15.6.2016 sa zúčastnili žiaci našej školy pravidelnej akcie Kvapka krvi v Národnej transfúznej stanici v Ružinove. Keďže už brány školy opustili štvrtáci, bolo nás menej ako minule. Spolu prišlo 10 žiakov, avšak prísnym kritériám vyhoveli po krvných testoch len štyria z nich. Ostatní, vďaka snahe o darovanie krvi a s tým spojeným kontrolným odberom zistili, že majú rôzne zdravotné problémy a dostali odporučenie pre svoje obvodné lekárky. Nabudúce, v októbri 2016, bude zase viac 18-ročných žiakov školy, tak dúfam, že v NTS sa zúčastníme darcovstva vo väčšom počte. Darcovia:     3. KČ – Roman Lakatoš     3. PH – Petra Štulcová, Filip Kollár     1. PA – Matúš Kovács     Ing. Andrea Marešová, Mgr. Ivan Ďuriš Ing. Andrea Marešová

Čítať ďalej »

Súťaž zručnosti žiakov v odbore mäsiar, lahôdkár a kuchár vo výrobe tlačenky

8.6.2016 sa na SOŠ gastronómie a hotelových služieb Farského 9, Bratislava uskutočnila súťaž odbornej zručnosti žiakov zamerania mäsiar, lahôdkar a kuchár. Súťažilo sa o „Najlepšiu tlačenku“. Súťaž sa uskutočnila v spolupráci a s podporou Slovenskej živnostenskej komory KZ Bratislava. Do súťaže sa zapojili aj žiaci z partnerských škôl, zo SOŠ pod Bánošom Banská Bystrica, SOŠ Kežmarok a SOŠ Komenského Pezinok. Súťaže sa zúčastnili aj pozvaní hostia – zástupca BSK z odboru školstva Mgr. Tibor Varga, riaditeľ odboru živnostenského podnikania MV SR Ing. Ján Dutko. Pozvanie prijal aj predseda dozornej rady SŽK Ing. Tibor Iró. Odborná komisia senzoricky hodnotila kvalitu výrobkov. Medzi najdôležitejšie kritériá hodnotenia výrobkov patrili vzhľad, vôňa a chuť. V kategórii o „Najlepšiu tlačenku“ súťažilo 13 žiakov, ktorí absolvovali aj vedomostný test. Test bol súčasťou súťaže zručnosti. Štvorčlenná odborná komisia, ktorej predsedom bol pán Vladimír Mička, predseda SZK KZ Bratislava, dozerali na priebeh a dodržiavanie podmienok súťaže. Žiaci pracovali samostatne, profesionálne, dodržiavali hygienické a bezpečnostné predpisy. Súťaž u mäsiarov a kuchárov bola náročnejšia na čas, z technologického dôvodu trvala dva dni. Prvý deň žiaci varený výrobok – tlačenku vyrobili, druhý deň absolvovali vedomostný test a pripravili výrobky k hodnoteniu. Odborná komisia mala ťažkú úlohu vybrať 3 najlepšie výrobky. V súťaži o „Najlepšiu tlačenku“ získali prvé miesto Dominik Šimek a Richard Dobrovodszký, druhé miesto Patrik Štruckmuller a tretie miesto António Haring. Podujatie považujeme za veľmi vydarené, zanechalo u žiakov SOŠ veľmi dobré dojmy. Cieľom tohto podujatia bola propagácia odborov, snaha podporiť u žiakov zdravú súťaživosť a schopnosť reálne posúdiť produkt svojej práce. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre odborný výcvik

Čítať ďalej »