Deň vietnamskej kuchyne

Dňa 17.3.2016 sa na v našej škole varilo po vietnamsky. Konala sa tu už desiata časť projektu Dni medzinárodnej kuchyne. Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť. Deň vietnamskej kuchyne začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár – cukrár. S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy. Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním. Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková. Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. 

Čítať ďalej »

Stredoškolská odborná činnosť v šk. r. 2015/2016

Školské kolo SOČ sa konalo dňa 3. marca 2016. Odborná komisia: Predseda: Dr. Jozef Horák Členovia: Ing. Janka Krošláková, Ing. Soňa Gavurníková PhD. – odborník z praxe Súťažné práce: Názov práce Riešiteľ Trieda Odbor Konzultant Proso – plodina zdravého životného štýlu Karina BergendiováClaudia Kramáriková II.PH,II.PH 07 Pôdohospodárstvo Ing. Gabriela Sládečková Zverina v gastronómii Kristína SimonováDiana Simonová III.PHI.PH 08 Hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch Ing. Brigita Šuhajdová Event ako komunikačný nástroj Dávid Košický II.PA 15 Ekonomika a riadenie Ing. Brigita Šuhajdová Školské kolo stredoškolskej odbornej činnosti prebehlo úspešne, hodnotiaca komisia posunula všetky tri práce do krajského kola. Práce do krajského kola budú elektronicky odoslané a následne odovzdané v printovej podobe dňa 8. marca 2016. Krajské kolo sa bude konať v priestoroch SPŠE K. Adlera v Bratislave v dňoch 7. a 8. apríla 2016. Fotogaléria Krajské kolo Krajské kolo sa konalo v priestoroch SPŠE K. Adlera v Bratislave v dňoch 7. a 8. apríla 2016. Krajské kolo bolo pre našu školu mimoriadne úspešné., všetky práce získali pódiové ocenenia. Práca „Proso – plodina zdravého životného štýlu“ sa umiestnila na krásnom 1. mieste vo svojom odbore. Práce „Zverina v gastronómii“ a „Event ako komunikačný nástroj“ získali na krajskej prehliadke SOČ zhodne 3. miesto, každý vo svojom odbore. Do celoštátneho kola postupuje práca „Proso – plodina zdravého životného štýlu“. Riešiteľkám Karine Bergendiovej a Claudii Kramárikovej budeme držať palce, aby nás čo najúspešnejšie reprezentovali v konkurencii prác z celého Slovenska. Celoštátna prehliadka SOČ sa bude konať tento rok v Bratislave v dňoch 27. až 29. apríla 2016. Celoštátne kolo Celoštátne kolo sa konalo v priestoroch SPŠE K. Adlera v Bratislave v dňoch 27. až 29. apríla 2016. Našu SOŠ reprezentovala práca „Proso – plodina zdravého životného štýlu“. Riešiteľky Karina Bergendiová a Claudia Kramáriková nás dôstojne reprezentovali v konkurencii prác z celého Slovenska. Študentky síce nezískali pódiové ocenenie, ale práca porotu zaujala a dievčatá odchádzali s dobrým pocitom dobre odvedenej práce. Úspechy tohtoročnej prehliadky SOČ pod optikou všetkých súťažných kôl budú určite inšpiráciou aj pre ostatných žiakov školy pri aktívne a prospešne využitom čase. Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ

Čítať ďalej »

Lyžiarsko-výchovno-výcvikový kurz

Miesto: RZ Krahule – Stred Európy Vedúci kurzu: Mgr. Ivan Ďuriš Inštruktori: Mgr. Marko Miglierini, Ing. Dana Petrovská Od 14. – 19.2. 2016 sa konal lyžiarsko-výchovno-výcvikový kurz. Absolvovali ho 27 žiakci z prvých ročníkov. Na svahu boli rozdelení do troch družstiev podľa výkonnosti. Počas piatich dní výučby na svahu žiaci zvládli predpísané učivo, naučili sa základom lyžovania resp. zdokonalili sa v technike lyžovania aj napriek priemerným snehovým podmienkam. Chvályhodná je veľká snaha väčšiny žiakov o naučenie sa lyžovať aj v sťažených podmienkach. Osobné voľno žiaci trávili sledovaním filmov, okrem iného aj inštruktážnych. Počas krízového dňa sme navštívili rozhľadňu asi 3 km od RZ, kde sa žiaci pofotili. Celý kurz sa niesol v znamení dobrej atmosféry aj vďaka tomu, že žiaci dodržovali im podpísané podmienky správania sa na svahu a lyžiarskom kurze. Nevyskytli sa žiadne vážne priestupky voči školskému poriadku. Mgr. Ivan Ďuriš, učiteľ TSV

Čítať ďalej »

Valentínska kvapka krvi

Ani sme sa nenazdali a opäť prešli 4 mesiace od posledného darovania krvi, ktoré sme organizovali na našej škole. Preto sme opäť vyrazili do Národnej transfúznej stanici Ružinov, kde sme v rámci Valentínskej kvapky krvi darovali spolu 7,2l tejto vzácnej tekutiny.     I.PA – Dušan Gutai, Matúš Kovács     II.PA – Dávid Košický, Lukáš Ludma     III.KČ – Roman Lakatoš, Ján Vojtek, Katka Reissenbüchlerová     1.PA – Ondrej Tomlák, Silvia Vallová, Martin Balko, Rišo Berlák, Dávid Košický, Lukáš Ludma, Kristína Slivová     IV.PH – Lukáš Kadlíček, Laura Jirkovská, Matej Jalč     3.HA – Daniel Petráš, Barbora Straková, Kristína Ďurišová, Martin Cisár, Marek Berger     Ing. Andrea Marešová Ing. Andrea Marešová

Čítať ďalej »

Výklad o rume

Máte radi RUM? Že nie, tak jeden oduševnený barman zo skupiny Medusa Group s.r.o. Vás presvedčí o tom, že Rum si môžeme zamilovať, či už čistý, alebo v miešanom nápoji. 18. februára 2016 našu školu navštívil sympatický mladý muž, ktorý si so sebou doniesol aj fľaše rôznych tvarov a v nich tekutinu číru, zlatožltú, karamelovú ale aj tmavohnedú a každú nazval RUM. Študenti, ale aj majstri odborného výcviku a učitelia odborných predmetov ho dokázali pozorne počúvať viac ako dve hodiny. Jeho rozprávanie, odborne by sme povedali výklad, bol veľmi zaujímavý a podaný pútavou formou. Jeho zanietenosť danej téme bolo cítiť z každej vety, z každého príbehu, ktorý vyrozprával. A tak sme sa postupne dozvedeli, ako a z čoho sa rum vyrába, ktoré sú najväčšie destinácie, odkiaľ rum pochádza a aké sú rozdiely medzi jednotlivými značkami. Žiakov samozrejme najviac zaujalo ako si rum čo najlepšie vychutnať a ako si z neho pripraviť zaujímavý miešaný nápoj. Jakub Rampáček predviedol svoju profesionalitu a odbornosť aj v praktických ukážkach v príprave rôznych miešaných nápojoch, v ktorých použil vlastne vyrobené sirupy. Barmanovi z prevádzky Rio, ktorá patrí do skupiny Medusa Group s.r.o. veľmi pekne ďakujeme za príjemne popoludnie a dúfame, že sa s ním opäť stretneme pri ďalšom zaujímavom rozprávaní o niektorom z mnohých druhov alkoholických nápojov. Ing. Alena Brandšteterová

Čítať ďalej »

Primárna prevencia – „Bezpečný internet“

12. februára 2016 sa uskutočnila odborná prednáška primárnej prevencie pre žiakov I.PH a II.PH triedy na tému Bezpečný internet. Cieľ prednášok: Poučiť žiakov o bezpečnom užívaní internetu. Lektorkou bola Mgr. kpt. Henrieta Čechovičová, OO PZ Bratislava V. Mgr. Dana Dzurillová, koordinátorka prevencie

Čítať ďalej »

Netradičná zabíjačka medzi panelákmi aj tento rok

Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave už po piaty raz zorganizovala priamo na svojom dvore školskú zabíjačku so všetkým, čo k zabíjačke a príprave zabíjačkových špecialít patrí. Aj tento rok sa tešila hojnej účasti žiakov, rodičov a zvedavých návštevníkov, ktorí mohli typické pochúťky aj ochutnať. „Piaty ročník tejto netradičnej zabíjačky ukazuje na dva dôležité aspekty. Je dôležité prepojenie teórie a praxe pri príprave absolventov pre ich budúce povolanie a názornou ukážkou potravinárskej výroby zatraktívniť tento druh učebného odboru,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Fašiangová zabíjačka, ktorá je súčasťou vyučovacieho procesu, sa konala v sobotu 6. februára v areáli Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave, a to pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja, v ktorého je zriaďovateľskej pôsobnosti. Cieľom tohto príjemného podujatia bola nielen prezentácia samotnej školy, ale najmä odboru mäsiar. Žiaci všetkých ročníkov tohto učebného odboru predviedli pod dozorom majstrov odborného výcviku názornú ukážku zabíjačky a to od porážky cez rozporcovanie až po spracovanie mäsa na mäsové výrobky. Výsledkom netradičného vyučovania boli typické zabíjačkové špeciality ako jaternice, krvavnice, klobásy, tlačenka či zabíjačková kaša. Počas dňa pomáhali spolužiakom aj študenti z iných odborov tejto školy. Zabíjačka je medzi študentmi veľmi obľúbená, pretože si môžu už počas štúdia reálne v praxi vyskúšať teóriu, ktorú sa naučili a predviesť tak svoje zručnosti pred spolužiakmi, rodičmi aj návštevníkmi školy. Zabíjačka je populárna aj medzi obyvateľmi Petržalky, pre ktorých je zabíjačka medzi panelákmi skôr raritou. Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave je jednou z 58 škôl a školských zariadení, ktoré má Bratislavský samosprávny kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Od mája 2013 sa v nej nachádza aj centrum odborného vzdelávania pre oblasť potravinárstva. (TASR – 7.2.2016, 16:00)

Čítať ďalej »

Danubius Gastro 2016

Už druhý rok, vďaka pomoci a podpore Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska a Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov mala škola možnosť reprezentovať svoje vzdelávacie a mimoškolské aktivity na takomto významnom fóre. Dňa 28.1.2016 sa opäť otvorili brány medzinárodného veľtrhu Danubius Gastro, ktorý je každoročne spojený s medzinárodným veľtrhom cestovného ruchu. 22. ročník výstavy prezentoval komplexnú ponuku výrobkov, zariadenia a služieb pre oblasť gastronómie, hotelierstva a cestovného ruchu. Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu Danubius Gastro sú sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov, pekárov. Žiaci SOŠ GaHS sa taktiež zúčastnili súťaže odborných zručností juniorov, ktorú organizovali profesijné organizácie a profesijné cechy. Žiačky II.A triedy Beňová Laura a Belenyesiová Veronika sa zúčastnili súťaže „O najlepší bratislavský rožok“ a „O najkrajšie umelecké dielo“ – „Historická pekáreň“, ktoré organizoval Cech pekárov a cukrárov RZS a Slovenský zväz PCaC. Žiačky, ktoré pripravovala MOV Angelika Valientová, získali druhé miesto. V súťaži Gastro CUP vo varení jedla naživo, školu reprezentovali Viktor Bilický – žiak II.B triedy, Juraj Mihok – žiak III.KČ, obidvaja získali bronzové ocenenie. Žiakov pripravovala MOV Žaneta Svobodová. Žiak Daniel Zsigmond z III.B triedy v súťaži Gastro CUP v príprave dezertu naživo, pod vedením Ing. Bačovej, získal strieborné ocenenie. Súťaž organizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. V barmanskej súťaži Master CUP 77, ktorú organizovala Barmanská asociácia, súťažili žiaci Lukáš Kadlíček zo IV.PH a Nikola Sojková z II.KČ, pod vedením MOV Bc. Heleny Grachovej a Bc. Janky Drdáckej, získali bronzové ocenenie. Okrem účasti na súťažiach zručnosti úsek praktického vyučovania spolu so žiakmi počas štyroch dní propagovali odborné vzdelávanie a prípravu formou tvorivých dielní a poskytovaním odborného poradenstva v oblasti vzdelávania v gastronómii, potravinárstva a hotelových služieb. Už po tretí rok SOŠ GaHS Farského, Bratislava zastupovala vo vlastnom stánku slovenské potravinárske odborné školstvo, gestorom bol riaditeľ školy Dr. Jozef Horák, poverený Slovenským zväzom pekárov ,cukrárov a cestovinárov a Cechom pekárov a cukrárov. Ďakujeme všetkým účastníkom – žiakom, majstrom a nepedagogickým pracovníkom za vzornú reprezentáciu školy a za pomoc pri realizácii tejto náročnej akcie. Osobitne ďakujeme našim súťažiacim za získané ocenenia a prajeme im veľa úspechov a tvorivosti do ich ďalšieho profesijného života. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre odbornú prax

Čítať ďalej »

Olympijský športový deň o pohár riaditeľa SOŠ GaHS

Dňa 17.12.2015 sa na škole uskutočnil 5. ročník akcie „Olympijský športový deň o pohár riaditeľa SOŠ GaHS“. Akcie sa zúčastnilo 178 žiakov našej školy. Súťažilo sa v 12 atraktívnych športových disciplínach. Prví traja z každej disciplíny obdržali diplom a hodnotnú vecnú cenu. Za tri víťazstvá obdržal putovný pohár žiak Marek Neštrák z III.A. Športový deň poctil svojou návštevou aj pracovník BSK p. Mgr. Michal Nálepka. Vďaka snahe a účasti žiakov a v nemalej miere personálnemu a materiálnemu zabezpečeniu mala akcia výbornú úroveň.

Čítať ďalej »

Návšteva divadelného predstavenia v anglickom jazyku

16.12.2015 navštívili žiaci 3. KČ, 2. HA divadelné predstavenie v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v kultúrnom dome Zrkadlový háj v Petržalke. Predstavenie s názvom Americký sen malo u žiakov veľký úspech. Okrem toho, že si mohli preveriť svoju schopnosť porozumieť anglické hovorené slovo, hra je dobrým odrazovým mostíkom pri preberaní maturitných tém ako sú Cestovanie, Multikultúrna spoločnosť a Krajiny, ktorých jazyk sa učím. Po skončení predstavenia žiaci odovzdali hercom balíčky so vzorkami pečiva, ktoré sa pečú na našej škole a úplne na záver sa s nimi odfotografovali. Mgr. Zuzana Kocková

Čítať ďalej »

Vianočná Viedeň

Dňa 7.12.2015 sme sa už tradične zúčastnili na tematickom zájazde Vianočná Viedeň, ktorý je u nás, žiakov, veľmi obľúbený. Pod vedením pedagogického dozoru Mgr. Viery Baloghovej a Mgr. Jozefa Šujanca sa na ňom tohto roku zúčastnilo 43 vybraných žiakov zo 6 tried. Preprava bola zabezpečená luxusným autobusom CK Royalbus. Vyrazili sme o 7:45 hod. z parkoviska pri Bille. Po príchode do Viedne sme boli rozdelení do skupín podľa svojich tried, každá skupina mala svojho vedúceho. Toto sa nám už v minulosti osvedčilo. Tí žiaci, ktorí boli vo Viedni prvýkrát, dostali mapky s vyznačenými trasami: 1. trasa cez Hofburg po Dóm sv. Štefana a 2.trasa od Námestia Márie Terézie cez Prírodovedné múzeum a Umelecko-historické múzeum, Parlament, Burgtheater po Starú radnicu, kde sme mali možnosť vidieť a zažiť úžasnú atmosféru tvorivých dielní s náučnou tematikou. Vo vonkajších priestoroch sme obdivovali výstavu betlehemov z rôznych častí sveta. Páčil sa nám vianočný trh pred Starou radnicou s rázovitými stánkami, taktiež budova parlamentu a vianočný trh na Námestí Márie Terézie. Na známej Mariahilferstrasse sme mali možnosť pod dozorom našich pedagógov využiť svoje praktické znalosti nemeckého jazyka pri nákupe darčekov či občerstvenia. Exkurziu sme zakončili v nákupnom centre Huma. Do Bratislavy sme spokojní a plní dojmov dorazili o 15:50 hod. Fotogaléria Mgr. Jozef Šujanec

Čítať ďalej »

Novinárska kapustnica a návšteva ministra školstva v škole

Na MŠVVaŠ SR sa konalo dňa 03.12.2015 Vianočné stretnutie ministra školstva p. Draxlera s novinármi. Žiaci našej školy Romana Kollerová z II.KČ triedy a Sarah Hollá z III.PH triedy pod vedením HMOV Janky Krošlákovej vianočne vyzdobili miestnosť – jedáleň v budove MŠVVaŠ SR. Podávali sme vianočnú kapustnicu, ktorú varili žiaci učebného a študijného odboru kuchár pod vedením MOV p. Ľuboša Babuška. Dňa 15.12.2015 minister školstva p. Draxler prišiel osobne poďakovať žiačkam Romane Kollerovej, Sarah Hollej a majstrom OV Ing. Janke Krošlákovej a p. Ľubošovi Babuškovi za catering a obsluhu na akcii. Vyjadril veľkú spokojnosť za odbornosť a profesionalitu. PaedDr. Jozef Horák, riaditeľ školy ukázal pánovi ministrovi priestory školy a pri osobnom stretnutí predebatovali problémy odborného školstva. Stretnutia sa zúčastnili aj zástupcovia BSK Ing. Roman Csabay, riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu a Mgr. Jana Zápalová – vedúca oddelenia školstva. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Čítať ďalej »