
Deň boja proti HIV / AIDS
1. decembra 2015 sa konali prednášky spojené s besedami o zdravotných rizikách užívania drog a infekčnej chorobe AIDS. Lektorom prednášky bol MUDr. Ivan Zuštiak. Po prednáške si žiaci vypočuli odžitý príbeh bývalého narkomana pána Poljaka. Potom sa uskutočnili besedy. Zúčastnené triedy: I.A, I.B, II.B a II.KČ Mgr. Dana Dzurillová, koordinátorka prevencie

18. ročník Dňa drogovej prevencie
Dňa 26. novembra 2015 sa konal na našej škole 18. ročník Dňa drogovej prevencie. Organizovaním Dňa sa pripájame k aktivitám v Európskom týždni boja proti drogám a plníme úlohy Plánu práce koordinátora drogovej prevencie. Koordinátorka prevencie Mgr. Dana Dzurillová zabezpečovala prípravu a organizáciu DDP. Do prípravy sa aktívne zapojili Mgr. Marta Palkovičová, PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy, Mgr. Jozef Lipták – zástupca riaditeľa školy, Mgr. Miroslav Žbodák, Mgr. Alena Kovačovská, Ing. Janka Krošláková. Na prípravu dohliadal riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák. Cieľ prednášok a besied: zvyšovanie odolnosti žiakov voči sociálno-patologickým javom výchova k zdravému životnému štýlu oboznámiť žiakov so škodlivosťou užívania drog a o nebezpečenstve závislostí so zameraním na alkohol, fajčenie a gamblerstvo vysvetlenie možných rizík práce v zahraničí, prevencia pred neľudským zaobchádzaním a otrockou prácou trestno-právna zodpovednosť mladistvých, drogová závislosť a kriminalita mladistvých Prednášateľmi boli kvalifikovaní odborníci z oblasti verejného života, kultúry, polície, a medicíny: kpt. Mgr. Henrieta Čechovičová z OR PZ Bratislava V, pracovníci Prezídia PZ, p. Patrik Herman , JUDr. Gabriel Debnár, JUDr. Kamil Ivánek, PhDr. Jozef Prokop z Úradu verejného zdravotníctva, p. Adam Rochovský z UNICEFu, p. Ľubomír Sládek a p. Dušan Živický z AT Sanatória a p. Peter Sorát. Žiakov najviac zaujali, ako každoročne, životné osudy mladých ľudí, ktorí sa za pomoci odborníkov a príbuzných dostali z drogovej závislosti. V I.KČ triede abstinujúci alkoholici páni Ľubomír Sládek a Dušan Živický otvorene porozprávali o svojej alkoholovej závislosti, ako sa k nej dostali a ako s ňou bojovali. V II.PA triede upútal žiakov p. Peter Sorát, ktorý vyrozprával odžitý príbeh gamblera a bezdomovca. V I.PH triede PhDr. Jozef Prokop objasnil žiakom škodlivosť fajčenia. V triedach II.A a II.HA príslušníci PZ vysvetľovali žiakom trestno-právnu zodpovednosť mladistvých pri páchaní trestnej činnosti v súvislosti s drogovou závislosťou. Prednášky spojené s besedou sa žiakom veľmi páčili – boli pútavé ale predovšetkým poučné. Bez problémov sa uskutočnili aktivity v triedach, kde prednášali JUDr. Gabriel Debnár v III.B a JUDr. Kamil Ivánek v II.PH. P. Adam Rochovský z UNICEF-u v III.PH triede prednášal o porušovaní práv dieťaťa, o humanitárnej a rozvojovej pomoci. P. Patrik Herman v IV.KČ triede pripravenou aktivitou motivoval žiakov k zdravému životnému štýlu. Všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom priebehu 18. ročníka DDP ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Mgr. Dana Dzurillová, koordinátorka drogovej prevencie

Výstava „JUVYR 2015“
V dňoch 24.-25.11.2015 sa konal v Národnom tenisovom centre v Aegon aréne, už 24. ročník JUVYR 2015. Bolo to celoslovenské školské podujatie žiakov základných a stredných škôl, zamerané na podporu odborného a duálneho vzdelávania, kde sa prezentovali ukážky remesiel, výrobkov a služieb žiakov stredných škôl a interaktívne tvorivé pracoviská. Akciu zabezpečoval Štátny inštitút odborného vzdelávania a bola podporovaná Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu. Celkovo na podujatí bolo 32 vystavovateľov z toho 8 škôl mimo Bratislavy. Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb, Farského 9, Bratislava sa tohto podujatia taktiež zúčastnila. Účasť školy na tejto aktivite bola v pláne činností švajčiarsko – slovenského projektu „Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“ na rok 2015. Prezentáciu školy na podujatí zabezpečovalo 6 MOV, 2 nepedagogickí zamestnanci a 24 žiakov. Škola mala stánok v celkovej rozlohe 18 m2, čo dostatočne umožňovalo propagovať odborné vzdelávanie a remeslo. Počas dvoch dní mali možnosť žiaci základných škôl a ich rodičia navštíviť stánok. Ing. Krošláková spolu s odborným teamom školy, informovala žiakov a širokú verejnosť o vzdelávacích programoch a o možnostiach štúdia, ktoré má škola v zameraní na potravinárstvo, gastronómiu a hotelové služby. MOV Morvayová zabezpečovala so žiačkami vyšších ročníkov učebného odboru cukrár a pekár aktívne tvorivé pracovisko. Daniela Sališová žiačka III.A triedy predvádzala ukážku prác remeselnej činnosti, prácu pernikára. Vysvetlila deťom ako si môžu pripraviť doma na Vianoce chutné medovníky, čím si ich môžu dozdobiť. To, že sa im ukážka páčila, svedčí aj záujem žiakov o zhotovenie a ozdobenie si svojho medovníka. Ako odmenu dostali medovníčky, na ktorých si ihneď pochutnávali. Záujem bol u malých zvedavcov aj o prácu s cukrárskou modelovacou hmotou. Žiačka Lujza krok po kroku viedla žiakov k vytvoreniu si sladkej dekorácie z marcipánu. Boli šťastní z výsledkov svojej práce a tešili sa z možnosti pochváliť sa nimi aj rodičom. Najväčší záujem so svojou prezentáciou vzbudila žiačka Andrea Miglierini. Pracovala s horúcim karamelom, ktorý tvarovala pod horúcou lampou. Výsledkom jej remeselnej zručnosti boli nádherné farebné kvety, ktoré vyzerali ako zo skla. Cukrárske a pekárske remeslo, zručnosť žiakov a ich kreativita v odbore sa propagovala aj prostredníctvom cukrárskych výrobkov s možnosťou ich zakúpenia. Prezentácia bola spojená aj s degustáciou a so spätnou informáciou ich spokojnosti s výrobkami. Žiaci zamerania gastronómia a hotelové služby pod vedením majsteriek odbornej výchovy Bc. Grachovej a Bc. Drdáckej predvádzali svoje zručnosti v príprave nealkoholických miešaných nápojov a v príprave kávy. Žiaci učebného odboru mäsiar, lahôdkár sa prezentovali vyrobenými mäsovými výrobkami ,v školskej dielni pod dozorom vynikajúceho MOV Simona. Údené a varené výrobky, ktoré rozvoniavali v okolí celého stánku, lákali mnohých návštevníkov. Toto podujatie považujeme aj tento rok za veľmi vydarené, aj vďaka finančnej podpory zo švajčiarsko – slovenského projektu OVP. Podujatie zanechalo u žiakov ZŠ veľmi dobré dojmy a malo by prispieť k zvýšeniu záujmu žiakov a ich rodičov o štúdium v nedostatkových odboroch, medzi ktoré patrí v súčasnosti aj odbor pekár, cukrár, mäsiar. Fotogaléria Ing. Danica Daubnerová

Odborná konferencia o zdravom životnom štýle
SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v bratislavskej Petržalke zorganizovala dňa 21. novembra 2015 v spolupráci s Občianskym združením celiatikov a firmou Novalim „Odbornú konferenciu o zdravom životnom štýle, zameranú na výživu bez gluténu“ s podporou projektu švajčiarsko – slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie, na podporu remesiel. Všetkých prítomných privítal v areáli školy jej riaditeľ PaedDr. Jozef Horák, ktorý predstavil školu, jej zameranie, aktivity, plány a predstavil hosťom všetkých, ktorí sa podieľali na príprave konferencie. Zároveň oboznámil prítomných o možnosti štúdia v SOŠ GaHS. S organizáciou oboznámil hostí predseda OZ celiatikov Ing. Mikuláš Hajtáš. Oslovil vedenie školy, aby aj tento školský rok poskytlo priestory, vybavenie a už osvedčenú vysokú odbornosť a nadšenie učiteľov, majstrov a študentov školy. SOŠ G a HS pripravuje na povolanie žiakov v 3-ročných učebných odboroch, 4-ročných učebných odboroch, 4-ročných študijných odboroch, 5-ročných študijných odboroch, v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu a v pomaturitnom štúdiu. Všetky odbory súvisia s potravinárstvom, hotelierstvom a gastronómiou. Záštitu nad celou akciou mala firma Novalim, ktorej zakladateľ Dipl. Ing. Jozef Poprac, PhD. sa tiež prihovoril prítomným a oboznámil ich s filozofiou firmy Novalim a jej novinkami. Predstavil aj novú bezgluténovú kuchársku knihu „Pečieme s Novalimom“, ktorej je spoluautorom. Knihu pokrstili spoluautorky Mgr. Renata Májková z vydavateľstva AG Musica Liturgica a Ing. Brigita Šuhajdová zo SOŠ GaHS. Poďakovali sa Mgr. Vladimírovi Kubovčíkovi z vydavateľstva AG Musica Liturgica za grafickú úpravu a sadzbu a ďalším spolupracovníkom, hlavne autorom fotografií. Popriali knihe, aby priniesla čitateľom radosť, inšpiráciu, dobré rady a uľahčila im prípravu pokrmov z bezgluténového sortimentu firmy Novalim. Firma Novalim poskytla naturálne, prirodzene bezgluténové múky, bezgluténové múčne zmesi a polotovary z ktorých sa počas celého dňa pripravovali bezlgluténové dobroty. Riaditeľ spoločnosti Novalim Dipl. Ing. Jozef Poprac PhD. dohliadal na celú prípravu jedál a pečiva, ako aj na propagáciu akcie a tvorbu receptára, ktorý pripravil pán P. Matúš. Spolu s ďalšími zamestnancami školy sa podieľal aj na príprave praktickej a teoretickej časti konferencie. Praktická časť konferencie bola zameraná na ukážky pečenia bezlepkových cukrárskych a pekárskych výrobkov a varenie bezlepkových jedál a príloh. Praktické ukážky pečenia a varenia boli pod vedením Ing. Aleny Brandšteterovej – vyučujúcej odborných predmetov a majsteriek odbornej výchovy Ing. Emílie Bačovej, Bc. Kataríny Morvayovej, majsterky Žanety Svobodovej zo SOŠ GaHS Farského 9. Organizačne akciu zabezpečili Ing. Danica Daubnerová, Ing. Janka Krošláková spolu so študentami školy, ktorí pomáhali pri organizácii. Ochutnávka bezgluténových výrobkov zo surovín od firmy Novalim bola spojená s ochutnávkou prirodzene bezgluténových mäsových výrobkov. Bezgluténové párky pripravili žiaci učebného odboru mäsiar lahôdkar pod vedením majstra odborného výcviku Ladislava Simona a servíroval ich študent Daniel Zsigmond. Zabíjačkové a divinové špeciality prezentovali študenti školy, ktorí pracujú na svojich súťažných prácach v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti Kristína Simonová a Dávid Košický. Pripravili pre hostí dotazníkový prieskum, ktorého účastníci mali možnosť získať zaujímavé ceny v tombole. Ceny do tomboly venovala firma Novalim, vydavateľstvo AG Musica Liturgica a SOŠ GaHS. Okrem praktickej časti s ukážkami pečenia rôzneho sortimentu pečiva a jedál pre celiatikov z bezlepkových druhov múk od výrobcu Novalim, boli pre celiatikov pripravené aj zaujímavé prednášky a prezentácie. Ing. J. Poprac predstavil Novalim, spoločnosť na výrobu výrobkov pre bezgluténovú a nízkobielkovinovú výživu, jej produkty a zásady výroby, ktoré musia spĺňať náročné kritériá, aby boli vhodné pre bezgluténovú diétu. Predstavil nové druhy múk a výrobkov, ktoré firma uvádza na trh. Ing. Ladislav Staruch, PhD. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU sa zameral na mäsové výrobky vhodné pre celiatikov a na pripravovanú novú legislatívu v označovaní mäsových výrobkov. Zároveň pozval účastníkov na degustáciu bezgluténových viedenských párkov, ktoré vyrobili v rámci odborného výcviku žiaci učebného odboru mäsiar lahôdkar pod vedením majstra odborného výcviku Ladislava Simona a za odbornej spolupráce firmy Fimex z Prahy v zastúpení pána Zdenka Fuku. Ing. Denisa Liptáková, PhD. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU predstavila ciele a výsledky výskumu funkčných potravín na katedre Oddelenie výživy a hodnotenia potravín. Ing. Andrej Dugovič a Mgr. Ján Červenka, tajomník Slovenskej mykologickej spoločnosti prezentovali výživové doplnky na báze liečivých húb, ktoré sú vhodné aj pri bezgluténovej diéte a tiež informovali o pripravovanej výrobe sušených mias. Ing. Brigita Šuhajdová, konzultantka viacerých súťažných prác v Stredoškolskej odbornej činnosti predstavila aktivity SOŠ GaHS Farského 9 v oblasti bezgluténového stravovania. Prednášky uzavrela ako spoluautorka prezentáciou o tvorbe, cieľoch, schéme usporiadania a farebného označovania receptov obsiahnutých v bezgluténovej kuchárskej knihe „Pečieme s Novalimom“. Seminár sa tešil veľkému záujmu a pozornosti nielen celiatikov, ale aj širokej verejnosti. Účastníci si odniesli bezgluténovú kuchárku, malý receptár, propagačné materiály a bezgluténové výrobky zakúpené za výhodnú cenu priamo od výrobcu. Semináru sa zúčastnilo okolo 150 návštevníkov, ktorí odchádzali veľmi spokojní, čo prejavili nielen svojím potleskom, ale aj osobnými poďakovaniami organizátorom konferencie. Ing. Brigita Šuhajdová

Harmónia sfér Shakespeare – Prokofiev / Rómeo a Júlia
Dňa 19.11.2015 sa žiaci II.HA a III.HA triedy spolu s Ing. Brandšteterovou a Mgr. Palkovičovou zúčastnili mimoriadneho projektu, v ktorom sa spojila literatúra a vážna hudba a ich majstrovská interpretácia. Nielen naši žiaci mali možnosť zažiť školské učivo pretavené do živého kontaktu s umením a do autentického zážitku. Nad podujatím prevzali záštitu Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Hudobnú zložku bravúrne zvládol Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Antona Popoviča, v hereckých úlohách sa zaskveli okrem iných hercov napríklad Marián Miezga, Róbert Jakab, študenti konzervatória, Sáva Popovič. Predstavenie moderoval Peter Novák- Šarkan. Prítomní žiaci možno prvýkrát v živote videli a počuli všetky hudobné nástroje symfonického orchestra. Mgr. Marta Palkovičová

Kórejský kulinársky deň
Dňa 19.11.2015 sa konal Kórejský kulinársky deň, na SOŠ hotelových služieb a obchodu Na pántoch 9, v Bratislave. Bola to odborná súťaž žiakov SOŠ vo varení jedál, ktorú už po piati rok organizovala Kórejská ambasáda. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 21 škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentoval tím Daniel Zsigmond, Juraj Mihok a Igor Kovács, pod dozorom majsterky odbornej výchovy Žanety Svobodovej. Šesťčlenná porota bola zastúpená slovenskými a kórejskými porotcami: p. Ivan Vozár – Manažér národného tímu kuchárov a cukrárov (SZKC) p. Michal Šiška – šéfkuchár reštaurácie Ebriates v Pezinku a tvár relácie Slovensko chutí (RTVS) p. Zuzana Varincová – lektorka kórejského jazyka na Univerzite Komenského v Bratislave, študovala 5 rokov kórejčinu v Kórei p. Hyung-soo YIM – šéfkuchár pôsobiaci vo Veľkej Británii p. Jade PARK – majiteľka hotela a reštaurácie MERCI v Galante p. Song Miae – manželka kórejského radcu Úlohou každého tímu bolo pripraviť podľa zadaného receptu dve predpísané jedlá , Džabče – číre cestoviny zo sladkých zemiakov s mäsom a zeleninou a Tokgalbi – vyprážané hovädzie rebierka, z každého jedla po tri porcie. Tento deň bol oproti minulým rokom výnimočný, nakoľko bol určený nielen pre žiakov škôl, ale po prvý krát aj pre riaditeľov škôl. V popoludňajších hodinách sa uskutočnila pre riaditeľov škôl prezentácia varenia kórejských jedál kórejským kuchárom p. Hyung-su YIM, ktorý bol taktiež členom hodnotiacej poroty. Prezentácia bola veľmi zaujímavá a umožnila účastníkom spoznať Kóreu aj prostredníctvom jej gastronómie. Prísna porota vyhodnotila 6 najlepších tímov, ktoré pripravili najlepšie kórejské jedlo. Priorita sa kládla najmä na kritérium chuti. Naši žiaci získali krásne piate miesto. Môžeme ale skonštatovať, že náš tím servíroval jedlo najkreatívnejšie a výsledná prezentácia po estetickej stránke patrila medzi najkrajšie. Ocenenie žiakom odovzdával veľvyslanec Kórejskej republiky, excelencia Sang-hoon Park. Žiakom zaželal do ich ďalšej práce veľa úspechov a vyjadril radosť z budúceho spoločného stretnutia o rok na súťaži. Žiaci a majstri odbornej výchovy získali Kórejským kulinárskym dňom nové skúsenosti a poznatky, ktoré prispeli k rozšíreniu ich odborného rastu. Ing. Danica Daubnerová

Deň srbskej kuchyne
Dňa 12.11.2015 na SOŠ gastronómie a hotelových služieb Farského č 9 v bratislavskej Petržalke zavoňali originálne srbské jedlá. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili veľvyslanectvá Indonézie (nov., 2013), Turecka (marec, 2014), Gruzínska (apríl, 2014), Egypta (jún, 2014), Japonska (okt., 2014), Talianska (feb., 2015), Grécka (marec, 2015) a Izraela (máj, 2015). Tentoraz boli hostiteľmi pán Veľvyslanec Šani Dermaku s pani manželkou. Pán Veľvyslanec v krátkom príhovore ku študentom a pedagógom školy zdôraznil, že srbská kuchyňa spája typickú balkánsku kuchyňu s exotickejšími prvkami, pričom tradične kulinársky vychytenou časťou krajiny je Vojvodina s početnou slovenskou menšinou. Pripomenul tiež, že práve táto škola na Farského č.9 má pred sebou perspektívu partnerstva s obdobnými školami v Belehrade a Novom Sade. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák podčiarkol, že s každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje, v tomto prípade tým, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich mali možnosť aj vychutnať. V úvodnom kultúrnom programe sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu a ich vystúpeniu kontroval srbský akordeonista Nikola Kizić. Pri tejto príležitosti sme sa dozvedeli, že stovky srbských muzikantov, tak ako aj on, vyštudovali akordeón práve na bratislavskej VŠMU. Po tejto časti podujatia za sviatočne vyzdobený stôl zasadli na strane diplomatov nielen pán Veľvyslanec s manželkou, ale aj Veľvyslankyňa Maďarskej republiky pani Éva Czimbalmosné Molnár, ktorá dlhé roky pôsobila v Bratislave ako vynikajúca riaditeľka Maďarského inštitútu a neskôr generálna konzulka v Košiciach. Spolu s ňou prijala pozvanie aj Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Hguyet. Obe Veľvyslankyne chceli byť prítomné na tomto podujatí, ktoré už má v diplomatickom zbore dobrý zvuk, s perspektívou, že ich kuchyne sa predstavia v budúcom roku. Po prvykrát sa takéhoto obeda zúčastnil aj sponzor pán Miroslav Zecević, majiteľ firmy MicroTri, so slovenskou manželkou. Treba povedať, že pán Zecević hovorí perfektne po slovensky a prispel ku kulinárskej debate niekoľkými vtipnými postrehmi. Na slovenskej strane okrem pána riaditeľa Jozefa Horáka srbské jedlá koštoval aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka časopisu Gastro pani Vierka Dudášová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, zástupca BSK Mgr. Peter Húska a zástupcovia časopisu Pán učiteľ – šéfredaktor Mgr. Art. Vladimír Kubovčík a redaktorka Mgr. Renáta Májková. Pán Kubovčík so svojím školeným hlasom prispel aj k úvodnému programu, kedy jeho pieseň roztancovala všetkých prítomných. Podujatie sledoval aj štáb Tablet TV z TASR a ďalší zástupcovia médií. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku predovšetkým Ľuboš Babušek, ktorému boli nápomocní aj Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením Mgr. Viery Nižňanskej, Ing. Danice Šidlíkovej, Bc. Janky Drdackej a Bc. Heleny Grachovej. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. Ako predjedlo bola servírovaná Gibanica s pršutom, Feta syrom a kukuričným chlebom Projara. Nasledovala veľmi sýta hovädzia polievka. Pozoruhodná bola chuťovka v podobe misky plnej opekanej fazule s cibuľkou. Hlavným jedlom bol Karadjordjevov kotlet, umne servírovaný vo zvitku spolu s opekanými zemiakmi a šopským šalátom. Ako dezert bol podávaný čokoládový koláč s orechami Bajadera. Aperitívom bola srbská rakija z hrušky, k jedlu sa podávali excelentné vína z Vojvodiny – Chardonne a Merlot z vinárstva Kiš. Všetky jedlá boli vďaka sponzorstvu firmy MicroTri servírované učiteľom aj študentom. Pochutili si tak všetci. Na začiatok budúceho roku už je prisľúbený Deň vietnamskej kuchyne.

Deň otvorených dverí
Dňa 03. 11. 2015 sa uskutočnil Deň otvorených dverí, ktorý prebiehal v priestoroch školy od 9.00 – 13.00 hod. Účasť žiakov ZŠ bola zabezpečená zaslaním mailov na ZŠ, oznamom na SOŠ GaHS, propagáciou prostredníctvom letákov. Na škole prebiehalo riadne vyučovanie a návštevníci DOD sa zúčastnili prehliadky školy, ako aj vyučovania v jednotlivých triedach. V odborných učebniach boli pripravené ukážky zručností v odbore kuchár, čašník, odborov s hotelovým zameraním, cukrár a mäsiar. V učebni č. 111 bola ukážka baristického umenia žiakov, ukážka miešaných nápojov, výroba čokoládového fondu, v učebni č. 127 – ukážka flambovania a v učebni č. 126 tvorivé dielne (ozdobovanie medovníkov, ťahaný karamel, lahôdkárska výroba – zdobenie jednoduchých jednohubiek). V učebni 212 sa žiakom prihovárala výchovná poradkyňa Ing. Brigita Šuhajdová, ktorá zároveň zaujímavým spôsobom zisťovala záujem žiakov o jednotlivé odbory (vhadzovanie žetónov do pripravených nádob s označením jednotlivých odborov). Na dni otvorených dverí sa zúčastnilo 125 žiakov v sprievode 1 výchovnej poradkyne a 10 rodičov. Na príprave DOD sa podieľali: Mgr. Viera Faltusová – vedúca DOD, Ing. Janka Krošláková, Ing. Danica Daubnerová, Mgr. Marta Palkovičová, Ing. Alena Brandšteterová, Ing. Brigita Šuhajdová a majstri odborného výcviku (pri ukážkach žiakov odborov kuchár, čašník, cukrár) – Ing. Danica Šidlíková, Bc. Janka Drdácka, Bc. Helena Grachová, Žaneta Svobodová. Do ukážok činností boli vybraní žiaci školy majstrami OV a zhostili sa svojej úlohy veľmi dobre. (III.KČ, III.PH, III.HA, II.PH a 2 žiačky 1. ročníka). Ukážky pod vedením Ing. Janky Krošlákovej boli zorganizované tradične na vysokej úrovni. Zúčastnení žiaci sa podľa ich reakcií dozvedeli o našej škole a DOD predovšetkým z našej web stránky, od kamarátov, ale aj prostredníctvom ZŠ. Návštevníci DOD boli sprevádzaní žiakmi III.KČ, III.PH, III.HA. Zúčastnili sa ukážok zručností žiakov, vyučovacích hodín a pohovore s riaditeľom školy. Mgr. Viera Faltusová

Zasadnutie Žiackej školskej rady
V stredu 11. novembra t.r. zasadala naša Žiacka školská rada po prvýkrát v tomto školskom roku a naposledy pod vedením jej predsedníčky Laury Jirkovskej, ktorá odovzdala na základe voľby svoje pomyselné „žezlo“ vedenia ŽŠR Filipovi Slobodovi. Podpredsedom naďalej zostáva doterajší podpredseda Christián Branický. Potom nasledovala živá parlamentná „hodinka“ otázok žiakov a odpovedí zástupkyne riaditeľa školy pre praktické vyučovanie Ing.Daubnerovej a zástupcu riaditeľa pre teoretické vyučovanie Mgr. Liptáka. (Pán riaditeľ pre neodkladné pracovné povinnosti nemohol prísť). Svoj postoj k nastoleným problémom vyjadrila aj Laura Jirkovská z pohľadu súčasnej maturantky. Bližšie informácie zo zasadnutia sú všetkým k dispozícii na nástenke pri učebni matematiky (učebňa č. 210). Laure Jirkovskej vyjadrujeme poďakovanie za doterajšiu prácu vo vedení ŽŠR a želáme jej úspešnú maturitu. Ing. Edita Brunclíková – koordinátorka pre činnosť ŽŠR

Exkurzia v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany
10. novembra 2015 sa žiaci IV.PH a III.PH študijný odbor pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu zúčastnili exkurzie v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, ktoré patria viac ako 100 rokov k popredným európskym kúpeľom v liečbe reumatizmu, rehabilitácii pohybového aparátu a nervového systému. Využívajú pritom prírodné zdroje – unikátne liečivé sírne bahno a termálnu minerálnu vodu. Pani Ing. Iveta Miškovicová oboznámila žiakov s históriou a súčasnosťou Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Po prezentácii bola žiakom umožnená prehliadka s výkladom v exkluzívnych priestoroch hotela Thermia Palace*****, v kúpeľnom dome Irma a v Danubius Health Spa Resort Esplanade****. Mgr. Alena Kovačovská

Veľtrh cvičných firiem
Simulované prostredie – reálne úspechy V dňoch 05. – 06. 11. 2015 sa konal vo Výstavisku Incheba Bratislava 18. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem. Zúčastnilo sa na ňom 37 cvičných firiem zo Slovenska a 13 cvičných firiem z Rumunska. Našu školu reprezentovali vybraní žiaci zo 4. PH so svojou cvičnou firmou Happy Pirate, s.r.o. Pripravené mali krásne katalógy, vizitky, logo i slogan. Potrápili sa s výzdobou stánku, ktorá sa niesla v duchu mora, lodí a pirátstva. Reprezentantky firmy (Veronika Buchová, Veronika Lišková, Miriam Hudecová a Lenka Bogárová) boli krásne zladené, v námorníckych tričkách a kapitánskych čiapkach perfektne dotvárali celý imidž stánku a firmy. S prehľadom viedli obchodné rozhovory, ponúkali a predávali zájazdy, predviedli výbornú znalosť produktu. V okolí stánkov na seba upútavali pozornosť aj Erik Velčík a Marianna Danišová v kostýmoch piráta a pirátky. Ďakujem všetkým zúčastneným, tiež Martine Slámovej, ktorá pripravila peknú prezentáciu Happy Pirate, s.r.o. Priala by som si, aby bolo do budúcna v cvičných firmách viac takýchto zanietených študentov. Ing. Andrea Marešová

5. ročník celoslovenskej súťaže odborných zručností „O najlepšie lístkové cesto a výrobky“
Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa v dňoch 15.-16.10.2015 uskutočnila už 5. celoslovenská súťaž odborných zručností žiakov v odbore cukrár a pekár – súťaž o „Najlepšie lístkové cesto a výrobky“. Tento raz hosťujúcou školou bola SOŠ potravinárska v Kežmarku. Našu školu reprezentovali žiačky 3.ročníka učebného odboru cukrár, Andrea Miglierini a Daniela Sališová, pod odborným vedením majsterky odbornej výchovy Ing. Emílie Bačovej. Súťaže sa zúčastnila aj Ing. Danica Daubnerová, zástupca pre praktické vyučovanie. V súťaži sa hodnotila práca družstva a práca jednotlivcov. Súťažnou úlohou bola príprava klasického lístkového cesta a plundrového cesta. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 9 družstiev. Výrobky súťažiacich hodnotila porota v zložení: Ing. Viera Žatkovičová – predseda poroty, pracovník ŠIOV Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods Ivona Uhliarová – člen poroty za Úniu priemyselných pekárov Slovenska – hlavný technológ Tatrapeko, a.s., Liptovský Mikuláš Stretnutie súťažných družstiev s organizátormi bolo 15.10.2015 o 13,00 hod v priestoroch jedálne internátu SOŠ. Samotná súťaž prebiehala v priestoroch odlúčeného pracoviska školy v Ľubici. Riaditeľ školy Ing. Marhefka privítal účastníkov súťaže, predstavil organizačný štáb súťaže, členov poroty. Účastníkom sa prihovoril aj čestný cechmajster Ing. Szemes. Po predstavení družstiev, bolo vylosované poradie nástupu družstiev na súťaž. Prvý deň súťažilo 6 družstiev a naša škola nastupovala ako prvá. Hodnotila sa výška upečeného štvorca cesta s rozmerom 10 x 10 cm, ktorá mala pri vyváľaní hrúbku 5 mm. Merali sa 3 kusy a z nich sa vypočítal priemer, taktiež sa hodnotili výrobky vopred zvolenej gramáže bez náplne alebo s náplňou. Hodnotila sa presnosť práce, vzhľad výrobku, originalita tvaru, chuť u plnených výrobkov a úprava povrchu. Súťažiace družstvá po ukončení súťaže nainštalovali výrobky a dekorovali stoly v jedálni internátu, kde si mohli aj iní žiaci školy pozrieť majstrovstvo mladých pekárov a cukrárov. Vyhodnotenie súťaže bolo o 16, 00 hod. Predseda poroty Ing. Žatkovičová oboznámila žiakov s výsledkami súťaže. V prísnom hodnotení poroty naša žiačka Andrea Miglierini získala tretie miesto v kategórii plundrové cesto a výrobky. Najlepšie výsledky dosiahla hosťujúca škola, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v plundrovom ceste a taktiež získala prvé miesto za prácu v tíme. Súťaž zručnosti žiakov stredných odborných škôl rozvíja u žiakov a MOV nové vedomosti a zručnosti. Podnecuje ich tvorivosť a súťaživosť v práci a schopnosť vedieť sa porovnať s výsledkami iných.