
Záverečné skúšky
V dňoch 18. – 20. 6. 2013, sa v našej škole SOŠ Farského 9, konali záverečné skúšky učebných odborov 6445 2 kuchár a 6444 2 čašník, servírka. Praktická časť záverečnej skúšky prebiehala dňa 20. 6. 2013 formou záhradnej slávnosti, pod výstižným názvom: „Deň gastronomických zručnosti“. Naši žiaci opäť preukázali veľmi vysokú dávku kreativity a zručnosti. Svojou návštevou nás poctila vážená osobnosť, jej excelencia turecká veľvyslankyňa, ktorá svojou prítomnosťou umocnila slávnostnú atmosféru tohto dňa. Medzi ďalšími pozvanými hosťami, boli zástupcovia BSK, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, zástupcovia niektorých zmluvných pracovísk, pedagogickí pracovníci a rodičia našich žiakov. Aj keď celá slávnosť prebiehala v extrémne vysokých teplotách, naši žiaci úspešne zvládli, či už prípravu veľmi chutných jedál medzinárodných kuchýň, tak aj predvádzanie zručností: flambovanie, miešanie nápojov, dekantovanie červeného vína, prípravu bowle a čokoládových fondue. Prácu žiakov odborne usmerňovali majstri odbornej výchovy v spolupráci s učiteľmi odborných predmetov. Deň gastronomických zručností tak úspešne zavŕšil trojročné štúdium našich žiakov v obidvoch učebných odboroch. Ing. Danica Daubnerová – zástupkyňa riaditeľa pre PV

Pripojili sme sa k Svetovému dňu darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sme sa my – skalní darcovia opäť zaktivizovali a 17.6.2013 zavítali do Národnej transfúznej stanice v Ružinove. Tentokrát nás síce bolo menej ale radostné je to, že boli s nami opäť aj prvodarcovia, ktorí úspešne prešli vstupnými kontrolnými testami a zaradili sa k desiatkam tohtoročných dobrovoľných darcov krvi našej školy. Tentokrát poďakovanie patrí žiakom: z II.A – Andrejke BROSZOVEJ, Andrejovi HEINDLOVI, Patrikovi BURSKÉMU z I.PA – Adamovi DVOŘÁKOVI, Mariánovi BACHORECOVI z III.KČ – Simone KOŠÚTOVEJ Svojou prítomnosťou nás podporili a rovnako s nami krv darovali aj naši profesori – Ing. Edita Brunclíková a Mgr. Ivan Ďuriš. Všetkým želáme krásne prázdniny a oddýchnutí znovu plánujeme pokračovať v tejto užitočnej činnosti. Ing. Edita Brunclíková

Zasadnutie Žiackej školskej rady
Dňa 13. júna sa uskutočnilo posledné zasadnutie Žiackej školskej rady v tomto školskom roku s cieľom zhodnotiť uplynulý rok, naplánovať akcie do budúcnosti a zároveň zvoliť nové vedenie ŽŠR, nakoľko predsedkyňa Michaela Mészároszová a podpredseda Dominik Izakovič v budúcom školskom roku budú mať maturitné povinnosti. Spomedzi viacerých kandidátov bola zvolená za predsedníčku našej ŽŠR Laura Jirkovská, ktorá sa ujme vedenia od 1. septembra 2013. Boli sme radi, že pán riaditeľ, pán zástupca i pán Matúš si opäť našli pre nás čas a dostali sme informácie z prvej ruky. Ďakujeme Miške a Dominikovi za ich doterajšiu prácu a novej predsedníčke želáme veľa elánu do budúcnosti. Bližšie informácie zo zasadnutia ŽŠR nájdete na nástenke školy pri učebni č. 210.

Majster kávy
Dňa 12.06.2013 sa na SOŠ, Farského 9, Bratislava uskutočnil 2. ročník súťaže v príprave kávy pod názvom „MAJSTER KÁVY“. Súťažiaci pripravovali a predložili chuťovým komisárom 4 espressá, 4 cappucina a 4 voľné miešané nápoje z espressa. Súťaž bola organizovaná v kategórii Junior. Cenu za najlepšie espresso získal Jozef Zeman z III. KČ, študijný odbor kuchár. Cenu za najlepšie cappucino získala Petra Karelová z II.B triedy, učebný odbor čašník, servírka. Cenu za najlepší voľný miešaný nápoj z espressa získala Laura Jirkovská z I. PH triedy, študijný odbor pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu. Cenu za najlepšiu profesionálnu prezentáciu „PUTOVNÝ POHÁR RIADITEĽA ŠKOLY“ získal Dominik Bolf z III.B triedy, učebný odbor čašník, servírka. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Odborné vzdelávanie vo Švajčiarsku
Minulý rok bola podpísaná medzivládne dohoda o odbornom vzdelávaní medzi Švajčiarskom a Slovenskom. Schválený program dohody má pomôcť odbornému vzdelávaniu na Slovensku. Za potravinársky priemysel sú do programu zapojení Cech pekárov a cukrárov, SOŠ Bratislava a SOŠ Kežmarok. V dňoch 9. – 12. 6. 2013 navštívila 14 členná delegácia našich odborných škôl Švajčiarsko. V delegácii boli zástupcovia rôznych odborných škôl (stavebníctvo, ošetrovateľstvo, hotelová akadémia, pekárstvo – cukrárstvo) Členkou delegácie bola aj Ing. Danica Daubnerová, zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie na SOŠ Farského v Bratislave. Prinášame jej poznatky, názory a skúsenosti z cesty. Navštívili sme Živnostenskú priemyselnú odbornú školu GIBB v Berne. Zástupca riaditeľa školy nás oboznámil so systémom odborného vzdelávania na ich škole. Škola disponuje siedmimi veľkým budovami, so 426 triedami. Spádovou oblasťou školy sú 2/3 územia Švajčiarska. 642 učiteľov vzdeláva a pripravuje žiakov v rámci základného odborného vzdelávania na 66 povolaní a v rámci vyššieho odborného vzdelávania ponúka 50 rôznych vzdelávacích programov. Celkovo odborne vzdeláva a pripravuje na svoju profesiu 6 555 učňov, 917 žiakov, ktorí sú zameraní na získanie odbornej maturity a okolo 800 žiakov vo vyššom odbornom vzdelávaní. Odborné vzdelávanie realizujú na sekundárnom a terciálnom stupni. Až 80 % žiakov zo základných škôl vo Švajčiarsku ide na odborné vzdelávanie a 20 % na gymnázia. Škola je úzko prepojená s praxou realizuje sa duálne vzdelávanie. Rodičia a žiaci si podniky a prevádzky hľadajú sami a uzatvárajú s nimi učňovské dohody o absolvovaní odbornej praxe /bez účasti odbornej školy/, pričom zmluvu za firmu podpisuje majster, ktorý zodpovedá za žiaka na pracovisku. Žiak nie je zmluvne zaviazaný zostať na prevádzke po skončení odborného vzdelávania. Žiaci sa zúčastňujú v odborných školách teoretického vyučovania 1-2 dni v týždni. Taktiež v rámci vyššieho odborného vzdelávania poskytujú aj iné vzdelávacie programy, rôzne kurzy s majstrovskými skúškami, ktoré sa realizujú počas piatkov a sobôt a cena je približne 10 000 CHF. Navštívili sme aj centrum pre pekárov, cukrárov a cukrovinkárov, školu Richemont Clubu. Škola, ktorej zriaďovateľom je švajčiarsky zväz pekárov a cukrárov, sa zaoberá vzdelávaním záujemcov o vyššie odborné vzdelávanie a ďalšie celoživotné vzdelávanie v tomto odbore. Centrum disponuje hotelom, reštauráciou, skúšobnou pekárňou a cukrárňou, má moderné materiálovo technické vybavenie, veľké laboratórium. Žiaci stredných odborných škôl si môžu zvyšovať odborné kompetencie v nadpodnikových vzdelávacích kurzoch, ktoré tiež poskytujú. Centrum nedostáva žiadnu finančnú podporu zo štátu, musí sa samofinancovať, a preto každý účastník kurzu si hradí vzdelávanie sám, respektíve náklady hradia vysielajúce podniky / cca 330 Frankov na deň/. Ponúkajú rôzne vzdelávacie programy, ktorých cieľom je zvyšovať odbornosť pracovníkov v pekárňach a cukrárňach, a to na všetkých pozíciách – napr. pekár, majster, manažér podniku. Centrum má aj svoju tlačiareň, kde vydáva rôzne odborné knihy a príručky. Členovia delegácie boli prakticky cvičení vo výrobe lúhovaných praclíkov. Centrum sa podieľa na propagácii pekárskeho a cukrárskeho remesla, formou účasti na výstavách, navštevujú základné školy, a to šieste a siedme triedy základných škôl, kde už začína výber povolania, oslovujú žiakov, rozdávajú brožúry a informačné letáky. Na základe poznatkov z cesty možno vyvodiť nasledovné hlavné rozdiely odborného vzdelávania vo Švajčiarsku a na Slovensku. Švajčiarsky systém odborného vzdelávania Ide o duálne vzdelávanie – úzke prepojenie teórie a praxe 80 percent žiakov sa orientuje na odborné vzdelávanie a prípravu Žiak a rodič si hľadá firmu, ktorá mu umožní vykonávať prax Učňovská zmluva sa uzatvára medzi rodičom/žiakom a podnikom Žiak sa stáva ihneď po nástupe na odborné vzdelávanie zamestnancom podniku Žiak dostáva za svoju prácu mzdu Prevažuje praktická príprava nad teoretickou odbornou prípravou / približne 1 deň škola, 4 dni prax/ Veľký výber povolaní cca 230 možných odborov V rámci praktickej prípravy možnosť nadpodnikových kurzov, ktoré slúžia na skvalitnenie odborného vzdelávania a umožňujú učňom nacvičiť si to, čo sa nenaučili v podniku Materiálno- technické vybavenie škôl a ich celkové možnosti sú na vysokej úrovni /nemajú finančné problémy/ Existencia ročného vyrovnávacieho vzdelávania pre slabších a neprospievajúcich žiakov /orientácia na odborné vzdelanie a motivovanie žiakov k ďalšiemu vzdelávaniu/ Šanca zamestnania žiakov v praxujúcom podniku Podporujúce legislatívne prostredie na duálne vzdelávanie Slovenský systém odborného vzdelávania Odborné vzdelávanie nie je úzko prepojené s praxou / malá kooperácia s podnikmi a podnikateľským prostredím/ Väčšina žiakov ide na gymnáziá Škola hľadá vhodnú prax žiakom na zmluvných pracoviskách, alebo poskytuje odborné vzdelanie v školských dielňach Žiaci nedostáva mzdu za prácu. Niektorí žiaci dostávajú len malé odmeny, čo nie je pre žiakov dostatočne motivujúce. Zmluva o praxi je uzatvorená medzi školou a firmou Žiak nie je zamestnancom firmy, ale len žiakom odbornej školy Prevažuje teoretická odborná príprava. U učebných odboroch je pomer teoretická a praktická príprava v pomere 1:1 V štátnom vzdelávacom programe vo výkonových štandardoch sú na nášho absolventa kladené vyššie nároky Neexistujú nadpodnikové možnosti praktického vzdelávania a zdokonaľovania sa v odborných zručnostiach V školstve je deficit financií, čo sa prejavuje chátrajúcimi budovami, riešením len havarijných problémov a slabým materiálovo –technickým vybavením. Žiaci nemajú dostatočné pracovné návyky, pracovnú disciplínu, mnohí pochádzajú so sociálne slabších rodín. Nevážia si možnosť praxe vo firmách. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre ODV

Exkurzia v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava
Exkurzia v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava Dňa 4. júna naši žiaci Igor Mikulič, Gabriel Zavarcsík, Denis Varosch sa zúčastnili exkurzie v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava, ktorý spĺňa najnáročnejšie veterinárno-hygienické požiadavky, ktoré sú v súlade s požiadavkami EU. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s technológiou, technickým zariadením a podmienkami výroby pri porážaní jatočných zvierat, rozrábke ako aj výrobe bežných a fermentovaných mäsových výrobkov. Porážka ošípaných Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65° C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole, bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni. Porážka hovädzieho dobytka Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy. Rozrábka v čase exkurzie pracovníci vykonávali delenie bravčových polovičiek pre expedíciu a vlastnú mäsovú výrobu. Špecifikum firmy je, že na tomto výrobnom stredisku delia a kostia len mäso z vlastnej porážky. Mäsová výroba stredisko je vybavené modernou technológiou pre výrobu bežných mäsových výrobkov, fermentovaných mäsových výrobkov ako aj balenia hotových produktov. Vo firme Svaman sa orientujú na tradičný sortiment mäsových výrobkov a hlavným odberateľom je Mäso Spiš s.r.o. Ing. Ferdinand Krátky

Návšteva pána Hanspetra Hannera
V dňoch 22. a 25. mája navštívil Slovensko pán Hanspeter Hanner zo švajčiarskeho EHB. V rámci svojho nabitého programu v predposledný deň 24. mája svojho pobytu navštívil aj našu SOŠ v sprievode Ing. Oľgy Radovičovej a Ing. Viery Žatkovičovej. V rámci švajčiarskeho projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce predstavil inštruktorský program pre Slovensko. Pán Tanner si prezrel našu školu a po slávnostnom obede s pánom riaditeľom Dr. Horákom diskutoval o možnostiach spoločnej spolupráce medzi švajčiarskou stranou a našou školou. Ing. Gabriela Sládečková

Exkurzia vo Vínnom parku Elesko Modra
23. mája 2013 sa žiaci III.KČ triedy spolu s pani učiteľkou Brandšteterovou a pánom učiteľom Žbodákom zúčastnili exkurzie do jedinečného vínneho parku v Modre ELESKO. Ide o moderný vinárenský komplex, ktorý hrozno pestuje vo vlastnom viniči v oblasti Modry, aj Tokaja na východnom Slovensku. Hrozno ďalej spracováva na biele, ružové a červené víno. Kvasenie vína prebieha v nerezových tankoch, zreje v dubových alebo barikových sudoch a po potrebnom dozretí a školení sa fľaškuje do fliaš s vlastnými etiketami. Filozofia firmy je v presvedčení spojenia prírody a človeka s využitím moderných technológií aj tradičnej výroby. Po odbornom výklade hlavným technológom nasledovala degustácia posledného ročníka niektorých odrôd. Vína, ktoré nám najviac chutili sme mali možnosť zakúpiť si v predajni. Komplex je doplnený reštauráciou, detským ihriskom a súkromnou galériou. Ing. Alena Brandšteterová

Prednáška v elektrárni V. I. Lenina
Počas maturitných skúšok, 22.mája 2013, sa triedy III.MA s Ing. Štrauchovou a III.KČ s Ing. Brandšteterovou zúčastnili prednášky Nezvyčajný deň v elektrárni V. I. Lenina. Prednášku pripravil a odprezentoval p. Mikuláš Bartal z Európskeho Lýcea. Obsahom veľmi pútavej prezentácie bol výbuch v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986. Autor poslucháčov previedol chronologicky udalosťami, ktoré výbuchu predchádzali, samotným výbuchom a situáciou po výbuchu. Najsilnejšie pôsobil postoj obyčajných ľudí, ktorí sa s nasadením vlastných životov snažili eliminovať najhoršie následky výbuchu. Po prednáške na umocnenie zážitku bol premietnutý dokumentárny film. Zažili skutočnú katastrofu. Ing. A. Štrauchová, Ing. A. Brandšteterová

Historicko – poznávací zájazd OSVIENČIM a KRAKOW
V dňoch 17. – 18. 5 . sa žiaci našej školy, spolu s prof. Marešovou, prof. Ďurišom, MUDr. Zuštiakom a PhDr. Korčokom PhDr, zástupcom riaditeľa Židovského múzea zúčastnili poznávacieho výletu do Poľska. Ich cieľom bolo navštíviť koncentračný tábor v Osvienčime, neskôr mesto Krakov. Po šesťhodinovej ceste sme dorazili do Osvienčimu. Tam nás už čakal poľský sprievodca, plynule hovoriaci češtinou. Absolvovali sme trojhodinovú prehliadku, spolu s podrobným výkladom. Myslím, že to na všetkých veľmi hlboko zapôsobilo. Treba raz v živote vidieť, ako v tábore ľudia žili, kde spali, čo jedli, v akých kobkách ich zatvárali v noci, keď napr. stratili gombík. Tie kopy ženských vlasov, koberce, ktoré z nich tkali, kremačné pece, okuliare v spaľovni, protézy, ktoré ostali po väzňoch, topánky… Dojímavá bola aj fotodokumentácia, na stenách v tábore. Množstvo portrétov zavraždených ľudí, ich vychudnuté telá, vyhladované deti…. hrôza. Po prehliadke sme išli do Krakova, ubytovali sme sa v hosteli Deco. Čakali nás útulné a čisté izby, večer sme si popozerali krásy nočného Krakova. Po výdatných raňajkách sme mali naplánovanú prehliadku centra Krakova, s veľkým entuziazmom nás sprevádzala milá staršia pani, opäť v češtine. Plánovaný odchod o 13.00 bol dodržaný, cesta ubehla rýchlo aj vďaka profesionalite pána šoféra. Domov sme dorazili o 20.00, všetci plní zážitkov. Nakoniec by som rada poďakovala MUDr. Zuštiakovi a PhDr. Kopčokovi za zorganizovanie celého zájazdu, fundovaný výklad a pohodovú atmosféru. Ing. Andrea Marešová

PROJEKT: „Švajčiarsky finančný mechanizmus – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“
Dňa 14. mája 2013 sa konal workshop 1b pre učebný odbor pekár. Cieľom workshopu bol zber typických odborných činností pekára na základe aktuálnych odborných pracovných situácií. Účastníkmi workshopu boli absolventi učebného odboru pekár, prípadne kombinovaného učebného odboru cukrár, pekár s praxou 2 až 5 rokov.

Exkurzia v Mauzóleu Chatama Sofera
Dňa 13. mája sa III.MB trieda zúčastnila exkurzie do Mauzólea Chatama Sofera. Táto akcia bola pokračovaním projektu „Židovská kultúra v Bratislave“. Žiaci získali zaujímavé informácie o židovskej komunite v Bratislave a o živote jedného z najvýznamnejších rabínov, ktorý pôsobil v Bratislave – Chatama Sofera, vlastným menom Moše Scheiber. Mgr. Dana Dzurillová