V dňoch 22.4. až 24.4.2015 sa uskutočnilo celoštátne kolo Stredoškolskej odbornej činnosti v Piešťanoch. Hostiteľom bola Hotelová akadémia A.Wintera, ktorá pripravila pre súťažiacich zaujímavý program a emotívne vyhlasovanie výsledkov. Moderátorom kultúrneho programu bol herec Pavol Plevčík. V programe účinkovali muzikáloví herci Peter Makranský a Mirka Drínová, folklórny súbor Žito a spevák Ego.
Celkovo bolo v tomto školskom roku do Stredoškolskej odbornej činnosti prihlásených viac ako 4 100 súťažných prác. Do celoštátneho kola Stredoškolskej odbornej činnosti postúpilo 272 súťažných prác. Práce boli zaradené do 17 odborov. V každom odbore súťažilo 16 prác, ktoré postúpili zo všetkých krajov Slovenska až na celoštátne kolo SOČ. Z týchto 16 prác, vybralo 17 hodnotiacich komisií po päť najlepších prác z každého odboru. Aj tu sme mali svojich reprezentantov.
V tomto školskom roku sa v krúžku Odborný seminár, študenti Kristína Simonová, Richard Berlák a Daniel Zsigmond venovali diétnemu stravovaniu. S prácou „Paleolit – gastrohit, alebo paleodiéta v modernej gastronómii“ obsadili 1. miesto v odbore 08 Hotelierstvo (HORECA), gastronómia, cestovný ruch v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti. S touto prácou úspešne reprezentovali školu v celoštátnom kole Stredoškolskej odbornej činnosti. Umiestnili sa na 5. oceňovanom mieste vo svojom odbore. Hodnotiacej komisii sa páčili praktické ukážky paleojedál, paleoreceptáre s fotopostupmi prípravy paleodezertov, ktorých autorom je Richard Berlák a paleojedál, ktoré navrhol a pripravil Daniel Zsigmond. Zabodovali aj študijné materiály o módnych trendoch v gastronómii a skvelá prezentácia Kristíny Simonovej.
Dovoľujeme si poďakovať vedeniu našej SOŠ GaHS, vedeniu firmy Sharkam za pomoc pri realizácii praktickej časti práce. Ďakujeme aj Mgr. Vladimírovi Kubovčíkovi a Mgr. Renate Májkovej z vydavateľstva Musica Liturgica za pomoc pri grafickej úprave príloh.
Na celoštátnom kole našu SOŠ gastronómie a hotelových služieb reprezentovala aj ďalšia práca: „Stévia – cukor tretieho tisícročia“. Tému teoreticky spracovali študentky 1. ročníka (1.PH) Claudia Kramáriková a Karina Bergendiová. Na praktickej časti práce spolupracovali s Christiánom Branickým, žiakom 3. ročníka učebného odboru cukrár. Táto spolupráca sa ukázala ako veľmi dobre zvolená, žiaci sa veľmi účinne dopĺňali, čo sa odrazilo aj na vysokej kvalite prezentovanej práce. Lektorom tejto práce SOČ bola Ing. Gabriela Sládečková, ktorá je súčasne aj koordinátorom stredoškolskej odbornej činnosti na škole. Práca Stévia – cukor tretieho tisícročia postúpila do celoštátneho kola z 2. priečky v krajskom kole v odbore č. 07 Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo). Súčasťou práce bol aj „Receptárik“ cukrárskych výrobkov s použitím sladidla stévie. Receptárik pomohol študentom graficky spracovať pán Peter Matúš, za čo mu aj touto cestou chceme poďakovať.
Napriek tomu, že z najvyššieho kola súťaže nepriniesli študenti s touto prácou vavríny víťazstva, školu dobre reprezentovali a nazbierali mnoho skúseností. Vzhľadom na skutočnosť, že študenti majú pred sebou ešte dlhšie pôsobenie na našej škole, dúfame, že budú v riešení prác SOČ pokračovať aj v ďalších školských rokoch a zúročia tak svoje už nadobudnuté zručnosti.
V neposlednom rade sme vďační vedeniu našej SOŠ GaHS za podporu a vytvorenie podmienok pre vlastnú realizáciu obidvoch súťažných prác. Práve osobná podpora riaditeľa školy Dr. Jozefa Horáka je veľkým hnacím motorom každoročnej úspešnosti na poli stredoškolskej odbornej činnosti.
Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ
Ing. Brigita Šuhajdová, konzultantka práce