V sobotu 9. marca 2024 sa na Donovaloch uskutočnil 10. ročník národnej súťaže v sabráži šumivého vína ASTORIA DONOVALY SEK-T 2024. Do semifinále jubilejného ročníka sa prihlásilo 31 súťažiacich z celého Slovenska. Nechýbali ani someliéri z gastronomických prevádzok, ani študenti odborných hotelových škôl, vrátane našej. Rekordnú účasť organizátori zaznamenali v ženskej kategórii, kde o titul najlepšej „sekáčky roka“ zabojovalo 12 žien. Oficiálnym šumivým vínom súťaže bolo Prosecco GALÍE Treviso DOC Extra Dry z produkcie renomovaného vinárstva ASTORIA WINES.

Vinárstvo ASTORIA patrí k popredným výrobcom prosecca (L´Arte del Prosecco). Spoločnosť bola založená v roku 1987 rodinou Polegato, ktorá sa po generácie venuje pestovaniu viniča vo vinárskej oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Referenciou sú nespočetné ocenenia na popredných vinárskych súťažiach. Hospodárstvo vo Val de Brun tvorí základný kameň vinárstva ASTORIA. Vinice sa rozprestierajú na ploche 40 ha malebného pohoria Prosecco, ktorého jedinečná krajina bola zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2019. Spoločnosť využíva na výrobu prosecca úrodu z vlastných viníc. Pri starostlivosti o vinohrady ako aj vo výrobe vína rešpektuje systém udržateľnosti Vignes Fleuries (od roku 2014) a súčasne dodržiava taliansky národný integrovaný systém riadenia kvality produktov (SQNPI), v ktorom je od roku 2018 certifikovaná. V kvalite a originalite vín ASTORIA hrajú kľúčovú úlohu príroda, chuť a filozofia. Aj preto si značka získala veľkú popularitu u spotrebiteľov nielen v Taliansku, ale aj u nás na Slovensku.

Cieľom súťaže bolo porovnať úroveň poskytovania služieb v sabráži someliérmi, ktoré môžu ponúknuť svojim hosťom alebo reprezentovať svoju prevádzku alebo značku na rôznych eventoch, zdokonaliť techniky bezpečnej sabráže šumivého vína, získať širšie znalosti o produktoch a značke ASTORIA WINES. Ďalšou výzvou bolo pritiahnuť mladých, amatérskych priaznivcov šumivého vína a prosecca, ako aj študentov stredných odborných škôl a priaznivcov vinárskej gastronómie, aby spoznali jeho históriu, výrobu i kvalitu a dokázali sa lepšie orientovať v ponuke.

Sabrage [Franc. čítaj Sabráž] je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie, kedy Napoleonova armáda navštívila množstvo aristokratických vinárskych majetkov. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví kozáci, neskôr keď porazili Napoleona v Rusku aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva.

Sekanie sektov, Champagne, Prosecca a ďalších šumivých vín patrí k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality someliérskeho servisu a prezentácie šumivého vína v reštaurácii.

Úlohou súťažiacich v semifinále bolo porote i publiku predstaviť seba, výrobcu prosecca, samotné prosecco ako produkt a zvládnuť sabráž prosecca GALÍE Treviso DOC Extra Dry podľa predpísaného postupu. Našu školu v kategórii juniorov reprezentovali študentky 3. ročníka Kristína Amzlerová, Nicola Cesneková a Nikola Chobotová.

Z 31 súťažiacich odborná porota vybrala do postupu troch najlepších finalistov:

Jana Habodasz (kategória ženy)
Nikola Chobotová (kategória juniori)
Matúš Olšiak (kategória muži)

Finále pokračovalo voľnou disciplínou, kde súťažiaci prezentovali umenie sabráže vlastným originálnym predmetom v spojení s prezentáciou. Jana Habodasz sa prezentovala ako odvážna lovkyňa medveďov, Nikola Chobotová ako pirátka z Karibiku. Matúš Olšiak z Residence Hotel & Club nezaprel svoju profesiu a sabráž prosecca predviedol s pánskym motýlikom. Po celkovom vyhodnotení sa víťazkou stala Jana Habodasz, druhé miesto obhájila Nikola Chobotová a na treťom mieste sa umiestnil Matúš Olšiak. Každý z finalistov získal hodnotné ceny, ktoré venovali organizátori v spolupráci s produktovým partnerom súťaže. Víťazom i našim juniorským reprezentantkám srdečne blahoželáme!