
V demokracii môžeš svoje šance zlepšiť, v totalitnej spoločnosti nie!
{igallery id=5925|cid=176|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

Exkurzia v liečebných kúpeľoch Piešťany
{igallery id=3911|cid=179|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

Vyhodnotenie školského kola Olympiád z cudzích jazykov
{igallery id=4334|cid=174|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

PATRIK HERMAN opäť na pôde SOŠ GaHS Farského
{igallery id=7554|cid=177|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

Stretnutie VP ZŠ na SOŠ GaHS Farského 9, BA
Vedenie školy privítalo dňa 7.11.2017 výchovných poradcov ZŠ z Petržalky podvedením PhDr. Kurilovej, metodičky pre výchovných poradcov z CPPPaPŠvabinského 7.Hosťami na stretnutí bola Mgr. Eva Beňačková, vedúca referátu školstva z OŠaŠa Mgr. Pavlína Nekorancová PhD. z VÚDPaPu, ktorá oboznámila prítomnýchs možnosťami práce s digitálnou aplikačnou platformou na riadenie Komplexnéhoporadenského systému SR – KomposyT.Výchovných poradcov a hostí privítal riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horáka oboznámil ich s novinkami, ktoré škola pripravila pre svojich žiakov a ich učiteľova majstrov OV, od ostatného stretnutia s VP.Výchovná poradkyňa Ing. Brigita Šuhajdová previedla VP po škole, oboznámilaich s možnosťami štúdia a mimoškolskou činnosťou v našej škole. VP ocenili ajmožnosť zúčastniť sa na hodine technológie, ktorú viedla Ing. Alena Brandšteterová.Mali možnosť vidieť prípravu jedál tak, ako prebieha pri výuke prvákov hotelovejakadémie. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre OV a hlavná majsterka Ing.Janka Krošláková zabezpečili občerstvenie pre hostí a boli prínosom v neformálnejdiskusii, ktorá sa rozprúdila na stretnutí.Na záver vystúpili PhDr. Kurilová a Mgr. Beňačková s poďakovaním za skvelúorganizáciu stretnutia a jeho prínos, k čomu sa pridali aj prítomní výchovníporadcovia. Vypracovala Ing. Brigita Šuhajdová,výchovná poradkyňa

Deň bulharskej kuchyne
Dňa 28. 9. 2017 sa po trinásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola bulharská. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu a Rakúska. Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. To zdôraznil vo svojom príhovore aj riaditeľ školy Dr. Jozef Horák. Upozornil, že v projekte po exotických kuchyniach prichádza nám veľmi blízka gastronómia a privítal rekordný počet veľvyslancov. Ich výber zdôvodnila vo svojom príhovore hlavná hostiteľka, bulharská veľvyslankyňa pani Jordanka Chobanova. Tá bola hosťom už predošlého podujatia venovaného rakúskej kuchyni a tak prípravu tejto prezentácie bulharskej kuchyne zvládli spolu s jej kolegyňami, najmä bývalou riaditeľkou Bulharského kultúrneho inštitútu Elena Arnaudovou, na výbornú. Tradične sa takejto prezentácie zúčastňujú aj pozvaní Veľvyslanci – opakovane to tentoraz bola česká veľvyslankyňa pani Lívia Klausová a poľský veľvyslanec pán Leszek Soczewica. Nie je to náhoda, pretože aj oni už prejavili záujem predstaviť svoje krajiny takouto atraktívnou formou. Okrem nich za slávnostnú tabuľu zasadli aj Veľvyslanec Gruzínska prof. Revaz Gachechiladze, Veľvyslanec Japonska pán Jun Shimmi a Veľvyslankyňa Turecka pani Hatice Aslıgül Üğdül. Spolu s diplomatmi bol hosťom pani Veľvyslankyne Chobanovej a riaditeľa SOŠ Dr. Jozefa Horáka aj vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Štefan Rozkopál. Na druhej strane slávnostnej tabule, opäť tradične, zasadli zástupcovia médií – prof. Ľudmila Novacká, prezidentka slovenskej pobočky medzinárodnej novinárskej organizácie FIJET, a šéfredaktorka Gastro-revue pani Viera Dudášová. Na bulharských špecialitách si pochutila aj zástupkyňa rady rodičov, ktorej robil spoločnosť zástupca riaditeľa SOŠ. Vítaným hosťom bol aj Ing. Roman Csabay, riaditeľ Odboru školstva, mládeže a športu BSK. Okrem obvyklých príhovorov pani Veľvyslankyne a pána riaditeľa SOŠ úvod podujatia oživilo vystúpenie detí z Bulharskej základnej školy Christa Boteva. Hostia sa potom presunuli do slávnostne vyzdobenej miestnosti, kde po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala samotná degustácia vybraných jedál. Pri prezentácii národných kuchýň sa vždy znovu objavuje otázka, ako vybrať také jedlo, ktoré by dostatočne charakterizovalo danú krajinu a zároveň nebolo na jedálnom lístku okolitých krajín. Najmä v Európe sú kuchyne susedov úzko previazané. Ale v prípade Bulharska sú osobitou kapitolou mliečne výrobky a zelenina. Ako zdôraznil koordinátor projektu Gustáv Murín, práve niektoré mliečne výrobky s obsahom Lactobacilus bulgariensis prispievajú k dlhovekosti. Veď bulharské mesto Smolian je známe „Sviatkom dlhovekých“, keďže na 31 113 obyvateľov tu pripadá 548 obyvateľov s vekom medzi 90 a 99 rokmi a 66 matuzalémov starších ako 100 rokov. Presne v duchu projektu boli jedlá jednoduché, ale zároveň osobité. Na úvod ako studené predjedlo to bola chutná kombinácia jogurtu a papriky s názvom Katak. Tú si hostia natierali na opečený chlieb z produkcie školy, ktorý týždeň pred tým na vinobraní v Pezinku vyhral suverénne hlasovanie návštevníkov podujatia. Nasledovala polievka Topčeta s mäsovými knedličkami a pestrou zmesou zeleniny. Po polievke sa ozdobou menu stal plnený baklažán. A asi nikoho už neprekvapí, že aj dezert tvoril bulharský biely jogurt s ovocím. K jedlám boli podávané bulharské vína. Nad všetkých bdel šéfkuchár Christo Christov, ktorý si na záver zaslúžil potlesk prítomných hostí. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká a Mgr. Helena Grachová. Koordináciu s veľvyslanectvom zabezpečovala Ing. Janka Krošláková. Výkony študentov a majstrov školy prítomných diplomatov tak nadchli, že svoju účasť na projekte prisľúbili všetci prítomní, takže sa máme na čo tešiť. Deň rumunskej kuchyne je už naplánovaný na november tohto roku. Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Pochutili si tak všetci.

Dni Sofie v Bratislave
Dňa 20.09.2017 sa na primaciálnom námestí v Bratislave konalo slávnostné zahájenie Dní Sofie v Bratislave. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou primátorky Sofie p. Yordanky Fandakovej a primátora Bratislavy p. Iva Nesrovnala. Po slávnostnej časti na námestí pred Magistrátom prebiehal hudobný program bulharských umelcov. Na námestí boli umiestnené stánky s tradičnými bulharskými potravinami a vínami, ako aj stánok s turistickou informáciou o Bulharsku. V rámci Dní Sofie v Bratislave sa uskutočnila aj vernisáž výstavy bulharského akademického maliara Petra Marinova v Bulharskom kultúrnom inštitúte a koncert klasickej a duchovnej hudby Súzvuky bulharského ansámblu, súzvuky z budúcnosti, ktoré zahájila veľvyslankyňa Yordanka Chobanova. Na pozvanie veľvyslankyne Bulharskej republiky Yordanky Chobanovej sa slávnostnej akcie zúčastnil riaditeľ SOŠ GaHS PaedDr. Jozef Horák a Ing. Janka Krošláková. Počas stretnutia sme mali možnosť prerokovať blížiaci sa Deň medzinárodnej kuchyne Bulharskej republiky a dohodli sme sa na organizácii, kde budú prítomní aj veľvyslanci Japonska a Českej republiky. Deň bulharskej kuchyne na našej škole je súčasťou Dní Sofie v Bratislave a uskutoční sa 28.09.2017. Bratislava 21.9.2017

Dostali sme ocenenie od primátora hlavného mesta Bratislavy
{igallery id=9207|cid=167|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

Exkurzia v čokoládovni Hauswirth Kitttsee
{igallery id=5795|cid=166|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

Kávičkovali sme s odborníkmi
Dopriali sme si pár kávičiek počas vyučovania. Priznávame. Malo to však svoj dôvod a hlavne vzdelávací charakter. Totiž, 9. júna 2017 sme mali možnosť na škole hostiť profesionálnu lektorku a baristku Nicolu Šalmíkovú z Academy of Coffee – akreditované školiace stredisko Sereď, ktorá nás previedla odborným workshopom zameraným na prezentáciu a prípravu kávy. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa o rozličných druhoch kávy a rôznych možnostiach jej prípravy. Čo je najdôležitejšie – všetko si mohli prakticky vyskúšať a následne ochutnať. Bol to naozaj obohacujúci workshop plný praktických baristických zručností. Veľka vďaka Academy of Coffee. Na tomto workshope sa zúčastnil aj pán Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný komisár SKBA, ktorý sa okrem iného dohodol s našim pánom riaditeľom PaedDr. Jozefom Horákom na spolupráci v oblasti odborného výcviku. Sme radi, že sa nám darí prepájať teoretické odborné vzdelávanie s praxou.

Budeme v knihe pána doktora Bukovského
{igallery id=7223|cid=165|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

Barmanský kurz
{igallery id=4078|cid=164|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}