
Celoslovenská súťaž zručnosti žiakov v odbore cukrár, pekár o najlepší bratislavský rožok
7.6.2016 sa na SOŠ gastronómie a hotelových služieb Farského 9, Bratislava uskutočnila súťaž odbornej zručnosti žiakov zamerania pekár, cukrár. Súťažilo sa o „Najlepší Bratislavský rožok. Súťaž sa uskutočnila v spolupráci a s podporou Slovenskej živnostenskej komory KZ Bratislava. Do súťaže sa zapojili aj žiaci z partnerských škôl, zo SOŠ pod Bánošom Banská Bystrica, SOŠ Kežmarok a SOŠ Komenského Pezinok. Súťaže sa zúčastnili aj pozvaní hostia – zástupca BSK z odboru školstva Mgr. Tibor Varga, riaditeľ odboru živnostenského podnikania MV SR Ing. Ján Dutko. Pozvanie prijal aj predseda dozornej rady SŽK Ing. Tibor Iró. Odborná komisia senzoricky hodnotila kvalitu výrobkov. Medzi najdôležitejšie kritériá hodnotenia výrobkov patrili vzhľad, vôňa a chuť. Celkovo sa do súťaže o „Najlepší Bratislavský rožok“ zapojilo 11 žiakov. Odborná komisia mala ťažkú úlohu vybrať 3 najlepšie výrobky. V silnej konkurencii sa v súťaži o „Najlepší Bratislavský rožok“ umiestnili na prvom mieste žiačka Veronika Ďurišková, Marek Štadáni na druhom mieste a na treťom mieste sa umiestnila Karolína Jurányiová. Podujatie považujeme za veľmi vydarené, zanechalo u žiakov SOŠ veľmi dobré dojmy. Cieľom tohto podujatia bola propagácia odboru, snaha podporiť u žiakov zdravú súťaživosť a schopnosť reálne posúdiť produkt svojej práce. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre odborný výcvik

Seminár z predmetu cvičná firma
Aj v tomto školskom roku sa uskutočnil už tradičný Seminár Cvičnej firmy pre 3.PH, kde žiaci mali ukázať, čo všetko sa naučili počas školského roka v rámci predmetu Cvičná firma (CVF). Akcia sa uskutočnila počas maturitného týždňa od 30.5. do 2.6. V spolupráci s pánom Matúšom sme vypracovali 4 zadania – Reduta – podnikateľský plán, Ako spropagovať hl. mesto Bratislava doma alebo v zahraničí, Firemná kultúra – imidž školy, Huawei – uvádzacia kampaň produktov spoločnosti – smartfóny, tablety, ktoré boli orientované hlavne na marketing. Žiaci sa museli sami skoordinovať, čo mali na starosti najmä lídri skupín (šéfovia). Žiaci mali obmedzený čas na vypracovanie zadania, a to necelé 2 dni. Keďže seminár bol spojený s povinným KNOŽaZom. V deň D, kedy žiaci mali prezentovať vypracované zadania pred porotou. Do poroty prijali pozvanie pán riaditeľ Jozef Horák, vedúca siete CVF na Slovensku pani Gabriela Horecká. Porota bola doplnená pánom Matúšom a mnou. Úvodnú prezentáciu mal tím s témou Ako spropagovať Bratislavu. Posledná prezentácia bola tiež v znamení tejto témy, teda Ako spropagovať Bratislavu. Samozrejme, medzitým vystúpili 2 tímy so svojimi projektami, či Firemná kultúra – imidž školy, alebo Uvádzacia produktová kampaň spoločnosti Huawei. Po každej prezentácii si žiaci vyslúžili na záver potlesk a hodnotenie poroty bolo vždy pozitívne, veď bolo za čo. Naozaj, žiaci predviedli veľmi dobré výkony nielen pri prezentovaní, ale aj spracovaní prezentácie, s tým, že každý člen tímu prispel svojím dielom práce, čo ocenil aj pán riaditeľ a vyzdvihla pani Horecká. Dokonca pochválila žiakov za veľmi dobré spracovanie tém z hľadiska marketingu. Finálne resume poroty bolo veľmi potešujúce, pretože žiaci ukázali svoje vedomosti a ukázali časť svojho potenciálu. Verím, že to bol iba štart do ďalších výziev. Najmä tých, ktoré ich čakajú v budúcom školskom roku. Z pohľadu učiteľa CVF som na svojich študentov 3.PH veľmi hrdý. Mgr. Michal Horváth

Prezentácia „Vodka a miešané nápoje z nej
Dňa 23.mája 2016 sa uskutočnilo pokračovanie prezentácie „Vodka a miešané nápoje z nej“ pod vedením charizmatického barmana Jakuba Rampáčka zo spoločnosti Medusa Group, pre žiakov 2. ročníka zamerania čašník, servírka a kuchár. Prvá časť prezentácie, ktorá sa konala v mesiaci február na tému „Rum“ , bola zameraná na odborné znalosti, v druhej časti bol väčší dôraz kladený na podporu kreativity pri vytváraní vlastných nápojov. Žiakov zaujala najmä súťaž v miešaní nápojov. Žiaci boli aktívni, nápoje boli lákavé a chutné. Jakub dokázal žiakom vtipne a odborne odpovedať na rôzne otázky. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s ním. Bc. Janka Drdácka, Bc. Helena Grachová

Exkurzia Vysoké Tatry
19. mája 2016 sa žiaci študijných odborov pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu a hotelová akadémia zúčastnili pod vedením Mgr. Aleny Kovačovskej a Mgr. Michala Horvátha v rámci predmetu Geografia cestovného ruchu exkurzie v Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese. Pánom Peterom Škodom People Training Managerom boli oboznámení s históriou a súčasnosťou hotela. Žiaci si prezreli exkluzívne priestory, mali možnosť vidieť štandardnú izbu, prezidentský apartmán, Kempinski The Spa, Grand Restaurant…Žiaci sa zaujímali o služby, ktoré hotel poskytuje, o činnosť jednotlivých úsekov hotela a o pracovné pozície. Po ukončení exkurzie žiaci absolvovali výstup Mlynickou dolinou k ľadovcovému vodopádu Skok v nadmorskej výške 1 725 m. Cestou vlakom žiaci spoznávali prírodné a kultúrno-správne predpoklady cestovného ruchu jednotlivých regiónov Slovenska. Okrem železničnej a autobusovej dopravy mali žiaci možnosť vyskúšať si aj prepravu ozubnicovou železnicou. Mgr. Alena Kovačovská

Medzinárodný festival Ekotopfilm – Envirofilm
Dňa 18.05.2016 sa trieda II.PH, pod vedením Ing. Štrauchovej a Ing. Marešovej zúčastnila 43. ročníka Medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji – Ekotopfilm Envirofilm 2016. Žiaci si pozreli projekciu piatich krátkych dokumentov, ktoré sa zaoberali celosvetovými environmentálnymi konferenciami, priblížili sústavy chránených území členských krajín EU, ukázali ako sa dajú skonštruovať umelé korálové útesy. Najpôsobivejší bol príbeh o nezmyselnej devastácii a záchrane Jaroveckého ramena, ktorý apeloval na ľudské svedomie a poukazoval na potrebu ochrany prírody a jej spodných vôd – pitného zdroja nevyhnutného pre život nás všetkých. Učasť na tomto podujatí podnietila našich žiakov k hlbšiemu zamysleniu sa nad problematikou životného prostredia, ktorá sa dotýka nás všetkých. Ing. Alena Štrauchová

Zážitková exkurzia v spoločnosti Medusa Group
Dňa 16.5.2016 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili exkurzie v spoločnosti Medusa Group v rámci projektu pod názvom „Zážitková exkurzia“. Exkurzii predchádzalo stretnutie zástupcov spoločnosti Medusa Group pani Valérie Mlynarovičovej a pána Juraja Chromiaka s vedením školy. Obe strany prerokovali možnosť užšej spolupráce. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák predložil na zváženie návrh o posilnenie postavenia majstra na prevádzke a jeho participácii na jednotlivých činnostiach. Cieľom spolupráce je formou exkurzie zvýšiť záujem absolventov o remeslo a možnosť uplatniť sa v gastronómii aj po skončení školy. Žiaci končiacich ročníkov, ktorí ešte neboli rozhodnutí kam nastúpia po maturitných a záverečných skúškach, mali možnosť navštíviť vybrané prevádzky spoločnosti. Akcie sa zúčastnilo 17 žiakov z odborov kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu , výroba potravín, spoločné stravovanie, 2 učitelia odborných predmetov, 3 majstri odbornej výchovy. V príjemnom prostredí Klubovne v Petržalke nás privítal generálny manažér prevádzky pán Dušan Bezdek a ponúkol všetkým malé občerstvenie formou raňajok. Pán Bezdek oboznámil prítomných s fungovaním Klubovne, s každodennou manažérskou prácou, ponukou služieb a zámerom rozšíriť kapacity Klubovne. Žiaci si mohli pozrieť výrobné a skladové priestory, priestory pivného hospodárstva, odbytovú časť a vonkajšie priestory. V ďalšej časti pán Chromiak prezentoval históriu spoločnosti Medusa Group, jej organizáciu, jednotlivé pracovné pozície, možnosti uplatnenia vo firme. Pán Marcus Mračna predstavil koncept prevádzok Medusa Group. Jednotlivé reštauračné zariadenia spoločnosti majú svoj charakteristický štýl. Napríklad reštaurácia Barock je zariadená v americkom štýle, Wagamama v štýle japonskej kuchyne, Primi River Lounge je zameraná na mediteranskú kuchyňu, Mercado na netradičné suroviny, bio potraviny, bezlepkové a bezlaktózové jedlá. Klubovne, ktorých je toho času 6 a patria do siete pivární, sú zariadené v jednom dizajnovom štýle a ponúkajú gastronómiu s tradičnou slovenskou kuchyňou. Zaujímavý je aj marketingový produkt, vernostný systém, Medusa karta. Medusa Group chce byť zárukou kvality. Má zriadený vzdelávací program Medusa Academy, v ktorej sa venuje svojim zamestnancom. Školí ich, zdokonaľuje a individuálne manažérsky vzdeláva. Do Klubovne prišiel medzi nás Martin Korbelič, Exekutive Chef spoločnosti. Žiakom porozprával o kariére, skúsenostiach z práce v Rakúsku, o začiatkoch práce v pozícii šéfkuchára v Hoteli Dukla a tiež o zážitkoch zo stáže vo Francúzsku. Žiakov zaujala vedomostná súťaž o spoločnosti. Viacerí získali zaujímavé odborné knihy. V druhej časti exkurzie sme navštívili prevádzku spoločnosti – reštauráciu Rio, ktorá je zariadená v štýle Brazílie. V kaviarenskej časti nás privítal somelier Ing. Vladimír Hronský, ktorý urobil žiakom prezentáciu ružového vína provensálskeho typu a bieleho vína s chuťou lipoviny. Dozvedeli sme sa o ňom, že práca someliera je jeho koníčkom a má aj vlastné vinárstvo. Podľa neho musí byť somelier originálny, musí vedieť zaujať hostí, čo nám aj predviedol. Pán Hronský ponúkol žiakom možnosť pracovať v Medusa Group a školenie za someliera. Firma Medusa Group ponúka istotu v práci, odborný rast, možnosť karierneho postupu, prácu v zahraničí. Program exkurzie bol zaujímavý a pestrý. Bude závisieť od žiakov, či ponuku spoločnosti po ukončení štúdia využijú a prijmú, či budú chcieť pracovať v tíme odborníkov tejto najväčšej slovenskej gastroskupiny.

Zasadnutie Žiackej školskej rady
12. mája 2016 sa uskutočnilo zasadnutie našej Žiackej školskej rady, na ktorom sa zúčastnili okrem zástupcov jednotlivých tried aj pán riaditeľ PaedDr. Jozef Horák, pani zástupkyňa pre odborný výcvik Ing. Danica Daubnerová a pán Ing. Adamišin, ekonóm našej školy. V bohatej diskusii sa riešilo množstvo otázok, ktoré vedenie školy tešia, pretože ich riešenie vedie k napredovaniu školy, zároveň sa riešili aj problémy, ktoré pána riaditeľa znepokojujú. Prítomní zástupcovia žiakov vyjadrovali svoj názor ako ich riešiť. Veríme, že všetky informácie zo zasadnutia ŽŠR tlmočili zástupcovia tried ostatným spolužiakom vo svojich triedach. K dispozícii je aj zápisnica zo zasadnutia spolu s fotodokumentáciou umiestnená na nástenke ŽŠR (vedľa učebne matematiky).

Exkurzia v mini pivovare Bratislavský meštiansky dvor
4.5.2016 kuchári a čašníci z III.KČ spolu s p. profesorkou Ing. Brunclíkovou využili čas rekonštrukcie cvičnej kuchyne exkurziou do mini pivovaru v reštauračnom zariadení Bratislavský meštiansky dvor na Dunajskej ulici. Odborník na výrobu piva, sládok, nás v úvode oboznámil so surovinami a spôsobom výroby tmavého i svetlého piva a potom nás povodil po celej prevádzke s podrobným výkladom o jednotlivých výrobných zariadeniach. Na záver prehliadky nám ochotne odpovedal na naše zvedavé otázky a ako sa vraví “radšej raz okoštovať ako 100 – krát počuť“, sme zdegustovali čerstvo načapované malé vzorky tmavého i svetlého piva miestnej výroby, ktoré odporúčame všetkým návštevníkom tejto reštaurácie.

Beseda s Mgr. Martinou Grňovou, účastníčkou MasterChef 2016
29.4.2016 sa uskutočnila beseda s Mgr. Martinou Grňovou, účastníčkou populárnej súťaže MasterChef 2016. Žiakov I.PH a časti III.HA triedy oboznámila so svojimi projektmi. Venuje sa osvete v oblasti zdravého gurmánstva prostredníctvom blogu, kurzov varenia, prednášok a vlastných produktov. Hovorila so žiakmi aj o varení a pečení, o tvorbe cien produktov, a o marketingu, ktorý je súčasťou podnikania. Mgr. Kovačovská ju pozvala ako pozitívnu motiváciu pre našich žiakov, nakoľko predstavila víziu mladého človeka do budúcnosti v oblasti gastronómie, ktorú postupne napĺňa.

Tematický deň zameraný na nové suroviny a zlepšujúce prípravky v pekárskej a cukrárskej výrobe
22.4.2016 bol v školskej dielni na pracovisku odborného výcviku na Harmincovej 1, výnimočný. Pre skupinu žiakov 3.A triedy a 1.A triedy učebného odboru cukrár a pekár sa uskutočnil tematický deň, ktorý bol zameraný na nové suroviny a zlepšujúce prípravky v pekárskej a cukrárskej výrobe. Vedenie školy bolo zastúpené na akcii riaditeľom školy PaedDr. Jozefom Horákom a zástupkyňou pre praktické vyučovanie Ing. Daubnerovou. Technológ z firmy Backaldrin Vojtech Šereš predstavil žiakom a majstrom odbornej výchovy horúce novinky firmy – použitie Chia zmesí v pekárskych výrobkoch, Kornino mix a Day mix. Z cukrárskych výrobkov to bola zmes na čokoládové cookies. Firma Backaldrin Slovakia s.r.o. funguje na slovenskom trhu už 22 rokov a je dcérskou spoločnosťou rodinnej rakúskej firmy, ktorá bola založená v roku 1964 a je špecialista na pekárske a cukrárske prípravky. Pán Šereš spolu so žiakmi a MOV Valientovou vyrábali voňavé Chia bagetky, Kornino stangle syrovo – cesnakové a Denné pečivo, ktoré získalo na tohtoročnom medzinárodnom veľtrhu Danubius Gastro ocenenie „Vynikajúce raňajkové pečivo 2016“ . Výrobky boli skutočne vynikajúce. Žiaci si najviac pochutili na amerických cookies, do ktorých sa použilo veľa bielej a tmavej čokolády. Technológ firmy svojou profesionalitou a ľudským prístupom vedel žiakov upútať a vtiahnuť do tajov a procesov pekárskeho remesla.

Praktická forma maturitnej skúšky v šk. roku 2015 / 2016
Od 19.4.2016 do 20.4.2016 prebehla na našej škole praktická forma maturitnej skúšky, na ktorej sa zúčastnili žiaci z tried IV.PH, IV.KČ a II.PA. IV.PH – pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu IV.KČ – kuchár a čašník, servírka II.PA – nadstavbové štúdium

Deň narcisov 2016
Ako tradične, aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do akcie Deň narcisov. Tento rok to bol jubilejný 20. ročník a konal sa 15. apríla 2016. Prihlásili sa 9 žiaci zo štyroch tried: III.HA – Marianna Hasáková, Linda Morávková, Filip Velčík, Martin Vojtkovský II.HA – Nikola Zimmermanová II.PH – Marek Zimmerman, Claudia Kramariková I.PH – Rebeka Baňaková, Nikoleta Bombová Títo boli rozdelení do 3 družstiev s 3 pokladničkami. Pridelené mali 2 stanovištia OD Billa a poštu na Vlasteneckom námestí v čase od 8:00 do 17:00. K dispozícii mali 600 narcisov a vyzbierali sumu 885,34 €. Rozdávali aj propagačné materiály s údajmi o využití finančných prostriedkov. Vyzbieraná suma bola po ukončení odovzdaná na zbernom mieste LPR na Brestovej ulici. Akciu a naše pôsobenie hodnotíme ako úspešné a tešíme sa na našu účasť aj v budúcom školskom roku. Mgr. Helena Babiarová