
„EAT! Brussels 2014“
V dňoch 10. – 14. septembra 2014 sa konal III. ročník gurmánskeho festivalu „EAT Brussels“ v brusselskom parku Bois de la Cambre. Naša škola SOŠ gastronómie a hotelových služieb, Farského 9, Bratislava pod záštitou BSK reprezentovala Slovensko a bratislavský región pod vedením riaditeľa školy PaedDr. Jozefa Horáka. Festivalu sa zúčastnili majstri odborného výcviku Ing. Janka Krošláková, p. Luboš Babušek a žiaci učebného a študijného odboru kuchár a pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu: Daniel Zsigmund, Igor Kovács, Linda Deáková a Kristína Simonová. Žiaci pod vedením majstrov OV pripravili slovenské špeciality: slovenskú kapustnicu, chlieb s oškvarkovou pomazánkou, bratislavské bravčové pliecko so žemľovou knedľou, zemiakové lokše plnené kačacou pečienkou, makom, slivkovým lekvárom alebo orechami, zapekačky s chlebom, bratislavské rožky makové a orechové, svadobné kysnuté koláče, skalický trdelník a pagáče. K dobrému jedlu sme ponúkali víno, vineu, kofolu, citrónovú limonádu a kávu značky Alfredo od firmy Darboven. Všetky výrobky boli pripravené majstrami a žiakmi našej školy. Z BSK prišli na gurmánfestival do Brusselu poslanec, predseda školskej komisie Prof. PaedDr. René Bilík, CSc. a Ing. Jana Vaculová z kancelárie predsedu BSK, ktorá sa podieľala na procese prípravy tohto podujatia spolu so zástupcom kancelárie BSK v Brusseli p. Mgr. Dominikou Forgáčovou, PhD. Návštevníci festivalu mohli obdivovať jedlá z 11 regiónov rôznych kútov sveta. Naša škola bola ako jediná škola, ktorá reprezentovala krajinu na gurmánfestivale spomedzi 11 regiónov sveta. Vo štvrtok bolo slávnostné otvorenie gurmánfestivalu, ktorého sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí. Všetkým VIP hosťom podávali zúčastnené krajiny a mestá – Sofia, Peking, Mazovie, Katangu, Sichuan, Rabat, Ile de France, Quebec, Ljublana – svoje typické národné jedlá. My sme ponúkali pravú slovenskú kapustnicu. Pozvanie do stánku prijali veľvyslanec SR pri NATO p. Tomáš Valášek, p. Vladimír Kopecký – stále zastúpenie SR pri EÚ, p. Zimmermann s manželkou, p. Krátka, ktorých privítal riaditeľ našej školy PaedDr. Jozef Horák. Počasie počas celého pobytu bolo slnečné a príjemné, atmosféra výborná a my sme si priniesli veľa skúseností, nové poznatky z oblasti gastronómie iných krajín. Odborné vedomosti využijeme pri príprave žiakov našej školy a aj na budúci ročník festivalu EAT Brussels. PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Deň otvorených dverí v rádiu Regina
Rádio Regina dňa 5.09.2014 organizovalo Deň otvorených dverí v Átriu obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu. Pre návštevníkov bol pripravený zaujímavý program s množstvom sprievodných podujatí. Naša škola si pripravila prezentáciu svojich študijných a učebných odborov čašník, servírka, hotelová akadémia, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, cukrár a pekár. Pre poslucháčov z celého Slovenska žiaci Laura Jirkovská z III.PH, Andrea Miglierini z II.A, Christian Branecký z III.A. pripravili kvalitnú kávu, čaj, ozdobovali medovníčky, modelovali z marcipánovej hmoty a pripravovali dekorácie z ťahaného karamelu. Žiak nadstavbového štúdia spoločné stravovanie v živom vysielaní pripravoval miešaný nápoj, ktorý mohli diváci zdegustovať aj ohodnotiť. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák prezentoval študijné a učebné odbory v rozhovore pre rádio Regina s moderátorkou Mgr. Beatou Repíkovou. Mgr. Ivan Ďuriš, učiteľ telesnej výchovy, so skupinou žiakov predvádzal cvičenie na športovom zariadení zn. GOLEM. Akcie sa zúčastnili HMOV Ing. Janka Krošláková, MOV Katarína Morvayová, Bc. Daniela Foltánová a p. Peter Matúš. PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Slávnostné odovzdanie vyučných listov
23. júna 2014 boli slávnostme odovzdané výučné listy absolventom III.B, IV.A. a III.A.

Deň egyptskej kuchyne
V Strednej odbornej škole, Farského 9 v Bratislave bol 4. júna 2014 výnimočný deň, pretože sa tu konala ďalšia gastronomická akcia „Deň egyptskej kuchyne“. Žiaci učebného a študijného odboru kuchár, spolu s majstrami odborného výcviku pod vedením osobného kuchára egyptského veľvyslanca Mohameda Selima, pripravovali typické jedlá pre túto krajinu: Kosharim, ktoré pripravili zo surovín: cestoviny, šošovica, ryža, cícer, cibuľa, rajčinový pretlak, cesnak, ocot, čili, olej a hladká múka. Ako dezert pripravili Om Ali, na prípravu ktorého použili lístkové cesto, kokos, lieskové oriešky, mandle a hrozienka. Obeda sa zúčastnili pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci a žiaci našej školy. Medzi pozvanými hosťami bola p. Ingrid Demovičová, ako zástupca Rady rodičov a p. Kamil Zeman z firmy Darboven. Druhý deň 5. júna 2014 sa niesol v slávnostnej atmosfére. Slávnostného obeda sa zúčastnil veľvyslanec Egyptskej republiky, Jeho excelencia Ihab Nasr s manželkou, Mrs. Doha Nasr, veľvyslankyňa Kubánskej republiky Oipa Sanchez Lovenzo s manželom, veľvyslanec Talianska Roberto Martini a osobná asistentka veľvyslanca Egyptskej republiky Veronika Matuschka. Všetkých prítomných pred budovou školy privítal riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák so svojimi zamestnancami tradičným slovenským spôsobom – chlebom a soľou. Pozvanie riaditeľa školy prijal aj riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu BSK Ing. Roman Csabay a Mgr. Dagmar Deáková, predsedníčka Rady rodičov v SOŠ, Farského 9, Bratislava. Z radov žiakov sa obeda zúčastnila žiačka II. ročníka študijného odboru kuchár Linda Deáková. Po štátnych hymnách Egyptskej republiky a Slovenskej republiky sa prihovoril veľvyslancom riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák, pán veľvyslanec Egyptskej republiky a riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu BSK Ing. Roman Csabay. Manželka pána veľvyslanca Egyptskej republiky madam Doha Nasr spolu s osobnou asistentkou vyzdobili miestnosť typickými artefaktmi. Aj v tento deň varenie v našom technologickom centre prebiehalo pod vedením šéfkuchára Mohameda Ali Selima Mahmouda a Hany Kamel Saleh Youssefa, ktorý bol nápomocný pri obsluhe hostí. A teraz už, čo sa vlastne podávalo: Orientálny tanier Falafel (cícer, bylinky, sezam) Vínne listy (ryža, bylinky, sušená mäta) Baba Ghanoush (baklažán, tahini) Almazeya (kura, mlieko, fritovaná cibuľa) Koshari (cestoviny, ryža, šošovica, cícer, fritovaná cibuľa, rajčinová omáčka normálna a pikantná) Kuracia pečeň (cibuľa, koreniny) Šalát (baklažán, paradajky, jarná cibuľka, sušená mäta) Om Ali (lístkové cesto, šľahačková smotana, oriešky, kokos) Karkade (Ibištek) Egyptian Coffee S dezertom, ktorý sa podával, sa viaže národný historický príbeh Egypta, s ktorým sa naši hostia oboznámili počas slávnostného obeda. Om Ali bola podľa legendy prvou manželkou sultána Ezz el Din Aychek. Ženy v Egypte nemali dovolené vládnuť, avšak mohli vystupovať ako poručníčky svojich synov, ktorí sa mali stať panovníkmi, keď na to dovŕšili vek. Keď sultán zomrel, jeho druhá žena Shagaret el Dorr sa s Om Ali sporila o to, ktorej syn sa stane následníkom sultána. Shagaret el Dorr robila všetko pre to, aby sa Om Ali zbavila. A tak Om Ali pripravila plán na podplatenie slúžok Shagaret el Dorr. Kým sa Shagaret el Dorr kúpala, jej vlastné slúžky ju papučami ubili na smrť. Om Ali pripravila tento dezert na oslavu jej smrti a rozdala ho ľuďom“. Pán veľvyslanec Talianska prejavil záujem o vytvorenie spolupráce s našou školou a školou podobného zamerania v Taliansku. Zároveň pán veľvyslanec pozval riaditeľa školy na ambasádu talianskeho veľvyslanectva coffebraik s cieľom prerokovania budúcej spolupráce. Na záver riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák so zamestnancami obdržal z rúk veľvyslanca Egyptskej republiky dar a pozvanie na slávnostnú recepciu k štátnemu sviatku Egyptskej republiky. Aj v tento deň varenie v našom technologickom centre prebiehalo pod vedením šéfkuchára Mohameda Ali Selima Mahmouda a Hany Kamel Saleh Youssefa, ktorý bol nápomocný pri obsluhe hostí. Riaditeľ školy vyjadril poďakovanie všetkým zamestnancom, ktorí sa pričinili o mimoriadne vydarené podujatie, osobitne Ing. Janke Krošlákovej, hlavnej majsterke OV, majstrom OV kuchár Ľubošovi Babuškovi a Bc. Zoltánovi Černákovi a tiež žiakom odborov kuchár a čašník, servírka. Záverom poznamenal, že v tomto školskom roku sme Egyptskou kuchyňou zavŕšili cyklus dní medzinárodných kuchýň (indonézskou, tureckou, gruzínskou) a v ďalšom školskom roku budeme pokračovať medzinárodnou kuchyňou Japonska v termíne 3.10.2014. Následne to bude vietnamská a kubánska kuchyňa. Osobitne sa tešíme na prípravu českej kuchyne, ktorá bude v gescii partnerskej školy v Českej republike v Bzenci. PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Prednášky a besedy primárnej prevencie
V spolupráci s OR PZ Bratislava V sa uskutočnili aktivity primárnej prevencie. 3. júna 2014 sa konali prednášky spojené s besedou na tému Domáce násilie a prednáška Bezpečnosť na železničných priecestiach v triedach I.HA, II.KČ, II.PH a III.A. Prednášky vykonala kpt. Mgr. Henrieta Čechovičová. 3. júna sa konalo posledné stretnutie intervenčného programu v III.MK triede. Program bol realizovaný v mesiacoch apríl až jún odbornými pracovníčkami CPPPaP na Švabinského ulici Mgr. Pobehovou a Mgr. Zeleníkovou. Mgr. Dana Dzurillová, koordinátorka prevencie

Slávnostné odovzdanie maturitných vysvedčení
2. júna 2014 riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák slávnostne odovzdal maturitné vysvedčenia absolventom IV.MA, IV.MB, IV.KČ a II.PA.

Prezentácia spoločnosti MEDUSA GROUP
Dňa 28. mája 2014 sa v Strednej odbornej škole, Farského 9, Bratislava uskutočnila pre žiakov prezentácia spoločnosti Medusa Group, ktorá je v súčasnosti najväčšou gastronomickou spoločnosťou na Slovensku. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák privítal riaditeľku pre ľudské zdroje p. Katarínu Janákovú, p. Juraja Chromiaka – recruitera pre ľudské zdroje, p. Tomáša Mrvu – seniormanagera pre prevádzkové oddelenie a p. Petra Duranského – šéfkuchára Medusa restaurant & club vo Viedni. Prezentácie sa zúčastnili žiaci III. ročníka učebného odboru kuchár, čašník, servírka a IV. ročníka učebného odboru cukrár-kuchár. Po predstavení firmy a krátkej histórie firmy od založenia po súčasnosť, zástupcovia firmy prejavili záujem o žiakov, ktorí končia štúdium, zamestnať ich v niektorej z prevádzok firmy Medusa Group do pozícií kuchár, čašník, barman. Firma s 30 prevádzkami v Bratislave, vo Viedni a v Prahe ponúka absolventom, ktorí majú „gastro v krvi“ zamestnanie a kariérny postup u nás aj v zahraničí. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák sa dohodol so zástupcami firmy Medusa Group na ďalšej spolupráci – zorganizovanie Dňa slovenskej kuchyne. Riaditeľ školy sa obrátil na pána seniormanagera Tomáša Mrvu s prosbou o pomoc pri technickom zlepšení interiéru učebne stolovania, osobitne barmanskej časti – vybudovanie barového pultu podľa najmodernejších kritérií. Pán šéfkuchár Peter Duranský ponúkol možnosť zoznámenia sa s prevádzkou Medusa Group vo Viedni, ktorú riaditeľ školy s vďakou prijal. PaedDr. Jozef Horák ocenil úroveň prezentácie a verí, že bude prínosná nielen pre spoločnosť Medusa Group, ale aj pre žiakov našej školy. Na príklade prezentujúcich bolo zrejmé postupné budovanie kariéry, čo pre našich žiakov bolo vnímané osobitne pozitívne. Obidve strany sa zároveň dohodli na spracovaní dohody o spolupráci, ktorá by mohla byť podpísaná na úrovni štatutárov. Po ukončení prezentácie riaditeľ školy previedol zástupcov Medusa Group učebňami pre odbor gastronómie, dielenskými priestormi odboru cukrár, učebňami spoločensko-vedných predmetov a školskou viacúčelovou predajňou. Predstavitelia firmy Medusa Group vyjadrili obdiv nad vytvorenými podmienkami školy, ktorá má relatívne krátku históriu v oblasti prípravy absolventov pre gastronómiu a hotelové služby. PaedDr. Jozef Horák, riaditeľ školy Ing. Janka Krošláková, HMOV

Prednáška „Tradícia kniežaťa Svätopluka“
Dňa 27. 5. 2014 pripravil Dom Matice slovenskej Bratislava v spolupráci so Strednou odbornou školou na Farského ulici v Bratislave prednášku s názvom „Tradícia kniežaťa Svätopluka.“ Naša škola prijala vzácnu návštevu, riaditeľku Domu Matice slovenskej v Bratislave, pani PhDr. Danielu Suchú a tajomníka Matice slovenskej, pána PhDr. Petra Mulíka, PhD. Tajomník Matice slovenskej predniesol dva príspevky pre žiakov prvých ročníkov študijných odborov hotelová akadémia a čašník, servírka. PhDr. Mulík, PhD. sa snažil pútavým a veku študentov primeraným spôsobom vysvetliť pôvod názvu Slovan, priblížiť dobu, v ktorej Svätopluk žil. Spomenul historické pramene, svedčiace o živote panovníka. Upozornil žiakov na spracovanie témy Svätopluka v rovnomennom epose Jána Hollého. Na záver zdôraznil národno-štátny význam tejto osobnosti, kultúrno-historický význam Cyrila a Metoda, ktoré tvoria piliere nášho národného povedomia. Žiaci odmenili prednášajúceho silným potleskom. Po prednáške sa medzi žiakmi rozprúdila živá diskusia, žiačku Gabiku Kašubovú zaujala najviac Svätoplukova zrada. Po predstavení firmy a krátkej histórie firmy od založenia po súčasnosť, zástupcovia firmy prejavili záujem o žiakov, ktorí končia štúdium, zamestnať ich v niektorej z prevádzok firmy Medusa Group do pozícií kuchár, čašník, barman. Nasledujúci deň žiaci prvých ročníkov navštívili so svojimi pedagógmi Bratislavský hrad, kde si pri soche Svätopluka pripomenuli najdôležitejšie informácie o panovníkovi Veľkej Moravy. Pri prehliadke hradu navštívili aj výstavu s názvom „Z tieňa na svetlo (keď sa tvorí výstava…)“, reprezentujúcu unikátne artefakty zo Slovenska a iných európskych krajín. Žiaci majú možnosť využiť znalosti z tejto prednášky na vyučovacích hodinách dejepisu, občianskej náuky, slovenského jazyka a literatúry ako aj na maturitnej skúške z tohto predmetu. Podujatie splnilo svoj cieľ, obohatilo vedomosti žiakov a prispelo k zvýšeniu pocitu vlastenectva u žiakov. Vďaka patrí organizátorom tohto podujatia ako aj prednášajúcim. Veríme, že takéto podujatia sa budú konať na našej škole častejšie. Mgr. Renáta Karbanová

Diskusné fórum o vode
Inštitút pre rozvoj bratislavského kraja organizoval dňa 14.5.2014 Diskusné fórum o vode. Konferencia sa konala vo Vodárenskom múzeu na Devínskej ceste v Bratislave. Témou konferencie boli: Voda a mesto Ochrana zdrojov pitnej vody Rozvoj vodnej dopravy a obnova Dunaja Záštitu prevzali: Prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc. – predseda výboru NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. – Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Hostí konferencie obsluhovali žiačky našej školy študijného odboru hotelová akadémia a čašník, servírka. Ing. Janka Krošláková, HM

Seminár z predmetu cvičná firma a KNOŽaZ
Od 5.5 – 9.5.2014 študenti odboru pracovník marketingu a kuchár z III.MK zo Strednej odbornej školy Farkého 9 v Bratislave si overili svoje vedomosti a schopnosti z predmetu cvičná firma. na 16. ročníku odborného semináru cvičnej firmy. Zároveň absolvovali „Kurz na ochranu života a zdravia“. Seminár a KNOŽaZ sa uskutočnili v horskom hoteli Eva, Svätý Jur.

Zasadnutie Žiackej školskej rady
V piatok 2.mája 2014 sme opäť zorganizovali pracovné stretnutie, kde sa vyhodnotila doterajšia naša činnosť. Poďakovali sme doterajším podpredsedom Miške Mészárosovej a Dominikovi Izakovičovi za ich doterajšiu 3-ročnú činnosť vo vedení našej Žiackej školskej rady, nakoľko o pár dní už budú maturovať (určite úspešne) a tak ukončia štúdium na našej škole. Predsedníčka Laura Jirkovská nám zreferovala obsah stretnutia predsedov Žiackych školských rád všetkých škôl v pôsobnosti BSK, na ktorom sa hovorilo o trestno-právnej zodpovednosti mladých a o kriminalite v jednotlivých mestských častiach Bratislavy a podpredsedníčka Miška Mészárosová nás informovala o záveroch zasadnutia Mestského parlamentu mladých. Najzaujímavejšou časťou bola diskusia s pánom riaditeľom PaedDr. Horákom a jeho zástupcom Mgr. Liptákom, ktorí odpovedali na všetky naše zvedavé otázky, a taktiež vyjadrili svoj pozitívny postoj k našim pripomienkam a návrhom. Bližšie informácie o tomto stretnutí sa dozviete zo zápisnice prístupnej na školskej nástenke, resp. u zástupcu svojej triedy zúčastneného na tomto stretnutí.

Stretnutie členiek „Medzinárodného klubu žien“
Dňa 28. 4. 2014 sa na našej škole konalo stretnutie členiek Medzinárodného klubu žien Bratislava. Členkami klubu sú prestížne pracovníčky rôznych veľvyslanectiev na Slovensku alebo priamo manželky ambasádorov. Dôvodom ich stretnutia u nás, bola príprava jedál spojených s veľkonočnými zvykmi a tradíciami na Slovensku pod názvom Cooking demonstration : Spring customs and tradition . A tak sa u nás stretli Japonka, Holanďanka, Ruska, Nemka, tri Slovenky ale aj obyvateľky Nového Zélandu a Tahjska. Jedlá pre hostí navrhli a pripravili naši žiaci (Jozef Zeman a René Zeman) v rámci regionálnej gastronómie za pomoci Ing. Brandšteterovej. Nápad vznikol, keď nás oslovila jedna z členiek klubu, pani Markusková, ktorá chcela pripraviť pre ostané členky takéto pohostenie a hľadala vhodný priestor a celkovú pomoc s prípravou a realizáciou. Záštitu nad týmto dňom mala ďalšia z členiek klubu pani Nahoko S,. Katamoto z Japonska. Hostia mali možnosť nielen ochutnať jedlá pripravené pre túto príležitosť, ale aj vidieť ich prípravu, keďže išlo o demonštratívne varenie. Dúfame, že sa všetkým popoludnie páčilo a že táto spolupráca bude len začiatkom pre ďalšie rozvíjanie spoločných akcií. Ing. Alena Brandšteterová