
Stretnutie členiek „Medzinárodného klubu žien“
Dňa 28. 4. 2014 sa na našej škole konalo stretnutie členiek Medzinárodného klubu žien Bratislava. Členkami klubu sú prestížne pracovníčky rôznych veľvyslanectiev na Slovensku alebo priamo manželky ambasádorov. Dôvodom ich stretnutia u nás, bola príprava jedál spojených s veľkonočnými zvykmi a tradíciami na Slovensku pod názvom Cooking demonstration : Spring customs and tradition . A tak sa u nás stretli Japonka, Holanďanka, Ruska, Nemka, tri Slovenky ale aj obyvateľky Nového Zélandu a Tahjska. Jedlá pre hostí navrhli a pripravili naši žiaci (Jozef Zeman a René Zeman) v rámci regionálnej gastronómie za pomoci Ing. Brandšteterovej. Nápad vznikol, keď nás oslovila jedna z členiek klubu, pani Markusková, ktorá chcela pripraviť pre ostané členky takéto pohostenie a hľadala vhodný priestor a celkovú pomoc s prípravou a realizáciou. Záštitu nad týmto dňom mala ďalšia z členiek klubu pani Nahoko S,. Katamoto z Japonska. Hostia mali možnosť nielen ochutnať jedlá pripravené pre túto príležitosť, ale aj vidieť ich prípravu, keďže išlo o demonštratívne varenie. Dúfame, že sa všetkým popoludnie páčilo a že táto spolupráca bude len začiatkom pre ďalšie rozvíjanie spoločných akcií. Ing. Alena Brandšteterová

Deň gruzínskej kuchyne
Dňa 24. apríla 2014 v SOŠ, Farského 9, Bratislava sa uskutočnil v rámci medzinárodnej gastronómie „Deň gruzínskej kuchyne“. Po štátnych hymnách Gruzínskej republiky a Slovenskej republiky riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák privítal veľvyslanca Gruzínskej republiky p. Alexandra Nalbandova, p. Julietu Sranidze, tajomníčku veľvyslanca a ďalších členov gruzínskeho veľvyslanectva. Tiež srdečne privítal pozvaného hosťa, jeho excelenciu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Egyptskej republiky v SR. Typické gruzínske špeciality pripravovali tajomníčka gruzínskeho veľvyslanectva p. p. Julieta Sranidze a osobný asistent veľvyslanca p. Eka Duglejze za pomoci žiakov našej školy, odboru kuchár a majstrov odborného výcviku. Na slávnostnom obede sa zúčastnili aj zástupcovia z Rady rodičov p. Deáková a p. Demovičová. Slávnostnú atmosféru doplnila gruzínska hudba a uvádzanie tradičného folklóru. Menu, ktoré sa podávalo: Mčadi – kukuričné chlebíčky (kukuričná múka hladká, slnečnicový olej) Fchali – špenát s orechami (špenát, orechy, koriander, gruzínske korenie, cesnak, soľ, červená paprika, granátové jablko) Chačapuri – syrová špecialita (múka hladká 00 extra, droždie, voda, margarín, slnečnicový olej, soľ, cukor, syr) Polievka Čakapuli (teľacie mäso, zelené slivky, jarná cibuľka, estragón, koriander, biele víno, soľ, zelená paprika) Sacivi – morčacie mäso v orechovej šťave (morčacie mäso, orechy, gruzínske korenie, cesnak, soľ, červená paprika) Gomi – kukuričná kaša s gruzínskym syrom (kukuričná múka hrubá, kukuričná múka hladká, syr sulguni) Felamuši – dezert z hroznovej šťavy (hroznová šťava, múka hladká 00 extra, vlašské orechy celé) Slávnostný obed ochutnali aj zamestnanci školy a žiaci, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto skvelého podujatia. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Praktická časť MS: „Slávnostný obed“
Milé pani učiteľky, pani majsterky, páni učitelia, páni majstri! Hoci po nežnej revolúcii boli pokusy urobiť Deň učiteľov akýmsi svetovejším a posunúť ho na začiatok októbra, predsa len u nás zostal na deň narodenia Jána Amosa Komenského. A tak sa v týchto dňoch naše myšlienky upriamili na školu, na učiteľa, na vzdelanie. A to nielen kvôli maturitám. V škole by mali vyrastať múdre deti, vďaka ktorým by naša krajina mala šancu byť miestom, kde sa dobre a zaujímavo žije. Tento pokrok sa spája so vzdelaním a úlohou učiteľa. Škola je akousi rovnicou. Rovnicou, v ktorej sa na jednej strane stretáva učiteľ, majster so svojimi žiakmi v očakávaní dobrého výsledku na strane druhej. Obidvom stranám záleží na kladnom výsledku. Hoci z našej strany to tak nevyzerá. Ale aby sa tak stalo, v tomto vzťahu by mala byť dôležitá tolerancia, trpezlivosť, vzájomná úcta. Zo strany učiteľa, majstra je potom ochota znova a znova sa púšťať do toho namáhavého, ale krásneho zápasu, ktorým výchova mladého človeka je. Len Vy nám môžete pomôcť spoznať to, že učenie nie je povinnosťou, ale prirodzenou potrebou. Iba tak sa škola môže premeniť na „dielňu ľudskosti“, po ktorej volal už Ján Amos Komenský. Milí pedagógovia! dovoľte mi v mene žiakov našej školy zaželať Vám pri príležitosti sviatku Dňa učiteľov veľa úspechov vo Vašej práci pri výchove a vzdelávaním, nás mladých. Uvedomujeme si, aká náročná a zodpovedná je Vaša práca, koľko umu, elánu a schopností pri nej vynakladáte. My, žiaci, to veľakrát nevieme ani oceniť. Vieme však, že bez Vašej pomoci by sme nemohli dosiahnuť cieľ, ktorý sme si vytýčili, stať sa odborníkmi vo svojej profesii alebo úspešne študovať na vysokých školách. Preto mi dovoľte poďakovať sa Vám za vašu činnosť, že dennodenne idete do práce a niekoľko hodín nám vtĺkate do hláv informácie, snažíte sa nás poučiť a naučiť. Prísne aj milo. Ďakujeme! Pripravené žiakmi pod vedením Mgr. Dany Dzurillovej Žiaci IV. KČ sa nám učiteľom 8.4.1914 poďakovali nielen slovami, ale aj pripravením slávnostného obeda, podávaného formou banketu. Viedli ich k tomu majstri odborného výcviku a učitelia odborných predmetov.

Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky
Žiaci IV.MA, IV.MB a II.PA absolvovali praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky v dňoch: 7.4.2014 – IV.MA 8.4.2014 – II.PA 10.4.2014 – IV.MB

Moravský pohár 2014
12 ročník „Moravský pohár 2014“, súťaž zručnosti žiakov stredných odborných škôl s medzinárodnou účasťou sa tento rok konal v dňoch 25.3. – 27.3.2014 v Strednej škole potravinárskej, obchodu a služieb na Charbulovej ulici v Brne. Odborným garantom a patrónom súťaže bola Asociácia kuchárov a cukrárov ČR. Hlavným partnerom súťaže bola spoločnosť Ireks Enzyma. Žiaci 1. – 3. ročníka v učebnom odbore cukrár si už tradične zmerali sily v súťažných úlohách. Súťažiaci mali pripraviť slávnostnú tortu do hmotnosti 6 kg, tri druhy rautových dezertov po 9 kusov do 40 g a taktiež vyrobiť dekoračný výrobok z jedlého materiálu. Kritériom hodnotenia bola chuť a vôňa, vzhľad, dodržanie hmotnosti výrobkov, prácnosť a prezentácia výrobku. Žiak 3.ročníka SOŠ Farského 9, Bratislava, Richard Berlák, pod odborným vedením majsterky odbornej výchovy Ing. Bačovej preukázal v súťaži svoje odborné zručnosti a kreativitu a v silnej konkurencii získal zlaté ocenenie. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre PV

Cassovia Cup 2014
V dňoch 25. – 27. marca 2014, sa dvaja naši žiaci zúčastnili VIII. ročníka barmanskej súťaže CASSOVIA CUP 2014 v Košiciach. Organizátorom tejto súťaže bola ako po iné roky, Hotelová akadémia Košice a Slovenská barmanská asociácia. Našu školu reprezentovali, tak ako aj minulý rok: Patrícia Pešková a Dušan Bihary, ktorí sú žiakmi 3. ročníka učebného odboru čašník, servírka. Na súťaž ich pripravovala a taktiež aj sprevádzala majsterka odbornej výchovy Bc. Daniela Foltánová. Súťaž prebiehala v príprave miešaných nápojov, kde mali súťažiaci za úlohu pripraviť v časovom limite 12 minút dva fancy drinky z kategórie SOFT DRING a LONG DRINK po štyri porcie. Žiaci tiež absolvovali písomný test zameraný na odborné vedomosti z oblasti prípravy miešaných nápojov a všeobecného prehľadu, ktorý sa započítaval do celkového výsledku bodového hodnotenia. Patrícia a Dušan, ďakujeme Vám za vzornú reprezentáciu našej školy. Bc. Daniela Foltánová, majsterka odbornej výchovy

Barmanský kurz
Od 10.3.2014 do 14.3.2014 sa v našej škole pripravovali budúci barmani. Príprava prebiehala pod dozorom predsedu Slovenskej barmanskej asociácie Ing. Jozefa Rotha. Program bol náročný. Žiaci museli zvládnuť nielen techniku miešania nápojov, ale mať aj vedomosti z výroby jednotlivých surovín, ktoré na príravu nápojov používajú a podrobne poznať barový inventár. Na konci celého kurzu ich čakali barmanké skúšky, v ktorých preukázali svoje teoretické vedomosti, ale hlavne praktické zručnosti.

Interaktívne prednášky HOLOCAUST
V mesiaci marci sme zorganizovali interaktívne prednášky na tému HOLOCAUST. Konali sa v dňoch 5. marca v I.PH triede a 12. marca v III.KČ triede v rozsahu dvoch vyučovacích hodín. Následné prednášky k tejto téme v rozsahu jednej vyučovacej hodiny boli v triedach II.A, III.A, IV.A a II. PH. Prednášateľom bol MUDr. Ivan Zuštiak. Mgr. Dana Dzurillová

Deň tureckej kuchyne
Dňa 20. marca 2014 sa konal na našej škole Deň tureckej kuchyne. Šéfkuchár z veľvyslanectva vybral tradičné turecké jedlá a určil suroviny potrebné na ich prípravu. Stretol sa so žiakmi, majstrami a zasvätil ich do tajomstiev tureckej kuchyne. Na tomto podujatí žiaci a majstri pod odborným dohľadom tureckého šéfkuchára pripravili jedlá, ktoré boli podávané na slávnostnom obede. Na slávnostnom obede sa zúčastnila veľvyslankyňa Tureckej republiky Gülhan Ulutekin v sprievode gruzínskeho veľvyslanca Alexander Nalbandov a svojich spolupracovníkov. Slávnostné menu ochutnali pedagogickí a nepedagogickí pracovníci a žiaci školy. Žiaci zamerania čašník, servírka a pracovník v hotelierstve pripravili nádhernú slávnostnú tabulu a podľa diplomatických pravidiel podávali pripravené slávnostné menu. Podujatie Deň tureckej kuchyne umožnilo žiakom spoznať túto krajinu a ich kultúru aj prostredníctvom gastronómie a rozšírilo žiakom odborné vedomosti a zručnosti z medzinárodnej kuchyne. Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre PV

Školské kolo SOČ
Stredoškolská odborná činnosť je dobrovoľná záujmová činnosť nadaných študentov gymnázií a stredných odborných škôl. Je prehliadkou tvorivého myslenia, odborných vedomostí, skúseností a talentu mladých ľudí. Vyhlasovateľom každoročnej súťažnej prehliadky SOČ je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a odborným garantom je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Na SOŠ Farského 9 je každoročná súťažná prehliadka SOČ už tradíciou. Školské kolo SOČ sa konalo dňa 20. 2. 2014 o 13 00 hod.. Na súťažnej prehliadke obhajovali traja študenti spolu dve práce. Sme odborná škola, čomu zodpovedalo aj obsahové zameranie prác. Konzultantmi jednotlivých súťažných prác boli skúsení kmeňoví učitelia odborných predmetov. Súťažné práce: Riešiteľ Trieda Názov práce Odbor Konzultant Adam Dvořák 2.PA Kombinované diéty pri celiakii v modernej gastronómii 08 Hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch Ing. Brigita Šuhajdová Denis VaroschGabriel Zavarcsik II.AII.A Kvalita mäkkých mäsových výrobkov s mäsovou zložkou a nemäsovými náhradami 03 – Chémia a potravinárstvo Ing. Ferdinand KrátkyIng.Eva Forrai Obe práce nás veľmi dobre reprezentovali, práca s mäsiarskou tematikou získala v silnej konkurencii mimoriadne ocenenie vo svojom odbore. Adam Dvořák so svojou súťažnou prácou sa umiestnil na 1. mieste a postúpil do celoslovenského kola, ktoré sa konalo v dňoch 23. až 25. apríla 2014. V celoslovenskom kole získal 4. miesto. Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ

Študentská kvapka krvi
Dňa 17.2.2014 sa naši žiaci opäť zúčastnili Valentínskej kvapky krvi, už tradične v Národnej transfúznej stanici v Ružinove. Naše rady sa úspešne rozširujú, a tak nás prišlo do NTS spolu 29. Niektorí, žiaľ, nevyhoveli prísnym kritériám darcu krvi, napriek tomu sme dosiahli veľmi pekný úspech, keď darovalo krv 21 darcov. Verím, že v tejto záslužnej aktivite budú pokračovať aj po skončení školy. Všetkým patrí úprimná vďaka. Zoznam darcov: III.A – Mucsková, Balko, Heindl III.B – Gutai, Jurovatý, Kinčeš II. KČ – Bachan IV.KČ – Košútová, Gemeiner, Kováč, Zeman III.MK – Demovič IV.MA – Menšíková IV.MB – Szabová, Foldiová, Dujmovičová, Kamenský, Gromová II.PA – Vaculovič, Dvorák Mgr. Ivan Ďuriš Najbližší odber plánujeme na jún, už teraz sa teším. Ing. Andrea Marešová

Fašiangová zabíjačka
Už 3. ročník „Fašiangovej zabíjačky – live“ sa uskutočnil v netradičnom prostredí medzi panelákmi bratislavskej Petržalky v SOŠ, Farského 9. Základným cieľom tohto skvelého podujatia je popularizovať učebný odbor mäsiar, mäsiar lahôdkar, ktorého absolventi v tomto čase už dramaticky absentujú na trhu práce. Akcia bola určená predovšetkým žiakom, rodičom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, ako aj hosťom zastúpeným zriaďovateľom školy Bratislavským samosprávnym krajom. Osobitne si ceníme, že záštitu nad podujatím prevzal župan Ing. Pavol Frešo, ktorý vyzdvihol celkovú organizáciu a priebeh zabíjačky. V neformálnom rozhovore so žiakmi a majstrami odborného výcviku sa živo zaujímal o problémy spojené s prípravou žiakov v tomto odbore. Ocenil nielen zručnosti a fortieľ žiakov a osobitne majstra odborného výcviku p. Ladislava Simona. Vďaku vyjadril organizačnému štábu, v čele s riaditeľom školy PaedDr. Jozefom Horákom. Naopak riaditeľ školy poďakoval županovi za finančnú participáciu, ktorá významne pokryla náklady spojené s týmto vydareným podujatím. Akcia bola určená predovšetkým žiakom, rodičom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, ako aj hosťom zastúpeným zriaďovateľom školy Bratislavským samosprávnym krajom. Osobitne si ceníme, že záštitu nad podujatím prevzal župan Ing. Pavol Frešo, ktorý vyzdvihol celkovú organizáciu a priebeh zabíjačky. V neformálnom rozhovore so žiakmi a majstrami odborného výcviku sa živo zaujímal o problémy spojené s prípravou žiakov v tomto odbore. Ocenil nielen zručnosti a fortieľ žiakov a osobitne majstra odborného výcviku p. Ladislava Simona. Vďaku vyjadril organizačnému štábu, v čele s riaditeľom školy PaedDr. Jozefom Horákom. Naopak riaditeľ školy poďakoval županovi za finančnú participáciu, ktorá významne pokryla náklady spojené s týmto vydareným podujatím. Podujatie bolo prezentované aj v médiách, v televíznom spravodajstve RTVS, Regionálnej televízie Bratislava, Západoslovenskej regionálnej televízie, TASR. Celkove hodnotíme 3. ročník Fašiangovej zabíjačky – live veľmi pozitívne, o čom svedčia osobné ďakovné vyjadrenia účastníkov, ako aj písomne uvedené v kronike školy. Poďakovanie patrí osobitne majstrovi odborného výcviku p. Ladislavovi Simonovi, Ing. Krošlákovej, Ing. Daubnerovej ,. Matúšovi, p. Babušekovi, Bc. Černákovi, Ing. Brandšteterovej, Ing. Krátkemu, Mgr. Žbodákovi, Ing. Šidlíkovej, Ing. Mázikovej, Bc. Foltánovej, p. Ferenčíkovi, p. Schubertovi, p. Dušekovi a žiakom, ktorí pri tomto podujatí aktívne pomáhali. PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy