Deň indonézskej kuchyne

Deň 15.11.2013 sa v SOŠ, Farského 9 niesol v znamení výnimočnej gastronomickej akcie – Dňa indonézskej kuchyne. Myšlienka zorganizovania takéhoto špeciálneho gurmánskeho dňa vznikla pri návšteve jeho excelencie veľvyslanca Indonézskej republiky Djumantora Purba na praktickej časti maturitných skúšok študijných odborov kuchár, čašník, servírka v apríli 2013. Vďaka osobnej iniciatíve pána Gustáva Murína, známeho spisovateľa, priateľa pána veľvyslanca sa pretavila myšlienka zorganizovania Dňa indonézskej kuchyne do reality. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák s kolektívom spolupracovníkov pripravil scenár tohto podujatia, ktorý potom diplomaticky ženský spolok Indonézskej ambasády p. Tio Sarum Paet a pani Eliana Sitepo pod vedením šéfkuchára pána Jusufa a ostatných zamestnancov uviedli v podobe pripraveného menu. Pred podávaním indonézskych špecialít sa uskutočnilo slávnostné zahájenie za účasti pána veľvyslanca a jeho sprievodu, zástupcov zriaďovateľa p. Mgr. B. Lukáčovej, riaditeľky odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov a p. PhDr. Stanislava Brunu, riaditeľa odboru implementácie SO/RO pre OPBK a p. Gustáva Murína. Po štátnych hymnách Indonézie a Slovenska sa prihovorili zamestnancom a žiakom školy riaditeľ školy a pán veľvyslanec. S potešením prijali zorganizovanie Dňa indonézskej kuchyne a spoločne potvrdili, že táto akcia nebude len nejakou jednorázovou epizódou, ale že obidve strany majú záujem o vytvorenie tradície s osobitným zreteľom na vzájomné spoznávanie kultúr, do ktorej patrí aj oblasť gastronómie a cestovného ruchu. Slávnostné otvorenie spríjemnilo vystúpenie tanečníc z Indonézie s ukážkou typických tanečných kreácií. A teraz už, čo sa vlastne podávalo: Polievka: Indonézska kuradia podávaná so zeleninou, omáčkou sambal oelek a krevetovými chipsami Predjedlo: Kuracie satay podávané s orieškovou omáčkou a s ryžovým koláčom „lontong“ Hlavné jedlo: Gado-gado – zmiešaná varená zelenina, ryžový koláč „lontong“, vyprážané tofu, tempe, vajíčka, preliate orieškovou omáčkou podávané s krevetovými chipsami Dezert: pisang goreng – chrumkavý vyprážaný banán PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Čítať ďalej »

Deň celiatikov

Občianske združenie celiatikov v spolupráci so SOŠ na Farského 9 v bratislavskej Petržalke a firmou Novalim zorganizovalo dňa 9. novembra 2013 už tretí krát „Deň celiatikov“. Všetkých prítomných privítal v areáli školy jej riaditeľ PaedDr. Jozef Horák, ktorý predstavil školu, jej zameranie, aktivity a plány. S organizáciou celého „Dňa celiatikov“ oboznámil hostí predseda OZ celiatikov Ing. Mikuláš Hajtáš, ktorý bol dušou celého podujatia. Oslovil vedenie školy, aby aj tento školský rok poskytlo priestory, vybavenie a už osvedčenú vysokú odbornosť a nadšenie učiteľov, majstrov a študentov školy. SOŠ pripravuje na povolanie žiakov v 3-ročných učebných odboroch, 4-ročných učebných odboroch, 4-ročných študijných odboroch, 5-ročných študijných odboroch, v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu a v pomaturitnom štúdiu. Všetky odbory súvisia s potravinárstvom, hotelierstvom a službami v gastronómii. Počas štúdia, najmä však v odbornej praxi, sa žiaci stretnú s problematikou celiakie. Niektoré obilniny napríklad kukurica, proso, ryža, pohánka, cirok a tzv. pseodoobilniny napríklad láskavec a mrlík nevykazujú celiakálnu aktivitu a preto sú využiteľné v liečebnej výžive. Tieto suroviny možno nájsť aj vo výrobkoch firiem, ktoré sa prezentovali na veľkej ploche telocvične školy. Šlo o firmy zo Slovenska, Čiech, Talianska, Nemecka, Francúzska, ktoré ponúkali bezlepkové múky, múčne zmesi, hotové jedlá, cukrárske, pekárske, pečivárenské a iné bezlepkové výrobky. Záštitu nad celou akciou mala tohto roku firma Novalim, ktorá poskytla bezlepkové múky, múčne zmesi a polotovary z ktorých sa počas celého dňa varili a piekli bezlepkové dobroty. Riaditeľ spoločnosti Novalim Dipl. Ing. Jozef Poprac PhD. dohliadal na celú prípravu jedál a pečiva, ako aj na propagáciu akcie a tvorbu receptára, ktorý pripravil pán P. Matúš. Spolu s ďalšími zamestnancami školy sa podieľal aj na príprave praktickej a teoretickej časti seminára. Praktická časť seminára bola zameraná na ukážky pečenia bezlepkových cukrárskych a pekárskych výrobkov a varenie bezlepkových jedál a príloh. Praktické ukážky pečenia a varenia boli pod vedením Ing. A. Brandšteterovej, Ing. E. Bačovej, Bc. K. Morvayovej, Bc. Z. Černáka a pána Matúša zo SOŠ Farského 9. Organizačne akciu zabezpečili Ing. D. Daubnerová, Ing. J. Krošláková a pán P. Ferienčík. Účastníci si odnieslil malý receptár, propagačné materiály a bezlepkové výrobky zakúpené za výhodnú cenu priamo od výrobcov. Ochutnávka bezlepkových výrobkov bola spojená s ochutnávkou niektorých prirodzene bezlepkových mliečnych výrobkov firmy Rajo a.s. Okrem praktickej časti s ukážkami pečenia rôzneho sortimentu pečiva a jedál pre celiatikov z bezlepkových druhov múk od výrobcu Novalim, boli pre celiatikov pripravené aj zaujímavé prednášky a prezentácie. Ing. M. Hajtáš informoval prítomných o novinkách pre celiatikov v liekovej politike. Ing. J. Poprac predstavil Novalim, spoločnosť na výrobu výrobkov pre bezlepkovú a nízkobielkovinovú výživu, jej produkty a zásady výroby bezlepkových výrobkov, ktoré musia spĺňať náročné kritériá, aby boli vhodné pre bezlepkovú diétu. Ing. B. Šuhajdová, konzultantka víťaznej práce celoslovenského kola súťaže Stredoškolská odborná činnosť v odbore Gastronómia, hotelierstvo a cestovný ruch, predstavila aktivity SOŠ Farského v oblasti bezlepkového stravovania a dvoch zaujímavých študentov školy. Danu Simonovú, ktorá reprezentovala školu na medzinárodnom workshope v Abu Dhabí s prácou „Diétne stravovanie bez lepku“, kde slovenská delegácia získala zlatú medailu. Na tento úspech by rád nadviazal aj budúci maturant Adam Dvořák, ktorý prezentoval zámery svojej práce, ktorá bude tiež venovaná bezlepkovej diéte. Prednášky uzavrela Dagmar Svobodová, ktorá v zastúpení firmy Stuvital, zaujala prítomných prednáškou o výskumných úlohách v oblasti bezlepkovej diéty, ktoré rieši ako vysokoškolská študentka. Seminár sa tešil veľkému záujmu a pozornosti nielen celiatikov, ale aj širokej verejnosti. Zúčastnilo sa ho okolo 250 návštevníkov, ktorí odchádzali veľmi spokojní. Z ankety vyplynulo, že by si priali viac podobných vzdelávacích akcií spojených s praktickými ukážkami a rozhovormi s odborníkmi a výrobcami. Ing. Brigita Šuhajdová

Čítať ďalej »

Exkurzia na bitúnku Arpád Albert v Senci

Dňa 23. októbra sa naši žiaci I.A triedy zúčastnili exkurzie na bitúnku Arpád Albert v Senci. Exkurziou nás sprevádzala veterinárna lekárka p. Šalátová. Žaikom vysvetlila celý technologický postup porážania ošípaných ako aj hovädzieho dobytka, v náväznosti na jednotlivé používané technické zariadenia. Používaná technológia a technické zariadenia sú v súlade s požiadavkami EÚ.ispozícii dva termíny – 5.12. a 9. 12. 2013. To preto, aby sa na exkurzii mohli zúčastniť aj tí žiaci, ktorí v danom dni práve vykonávali odborný výcvik. Porážka OŠ: Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65° C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole , bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni. Porážka hovädzieho dobytka: Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy. Špecifikum tohto moderného bitúnka je v tom, že si neorganizuje vlastný nákup, ale poráža ako prácu v mzde jednotlivým dodávateľom živých zvierat. Väčšinou sú jatočné zvieratá z ČR, Maďarska aj z Rakúska. Ing. Ferdinand Krátky

Čítať ďalej »

Deň otvorených dverí

Dňa 22. 10. 2013 sa uskutočnil Deň otvorených dverí. K zdarnému priebehu tiež prispeli žiaci našej školy, ktorí prezentovali odbory kuchár, čašník, servírka, marketingový pracovník, pracovník v hoteliérstve a cestovnom ruchu, cukrár, pekár, mäsiar. Počas dňa otvorených dverí sme budúcim žiakom ukázali interiér školy, ukážky z vyučovacieho procesu, odborné učebne, dielne (cukrárska dielňa, kuchyňa, stolovňa). Budúcim žiakom našej školy sme tiež ponúkli ukážky výrobkov našich odborov kuchár, čašník, cukrár, pekár, mäsiar.

Čítať ďalej »

Workshop pre triednych učiteľov a výchovných poradcov základných škôl

V rámci dňa otvorených, ktorý sa konal dňa 22.10.2013 sme privítali v našej škole okrem žiakov ZŠ a ich rodičov, aj výchovných poradcov. Stretnutiu predchádzalo rozšírenie informácií o chystanej akcii zameranej na kariérny rast výchovných poradcov. Konkrétne šlo o osobné pozvania, pozvánky formou osobných e-mailov, rozoslanie oficiálnych pozvánok (osobne doručených, poslaných na adresy vedenia ZŠ a na konkrétne adresy výchovných poradcov), pozvánky cez Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Program: Príhovor riaditeľa školy PaedDr. Horáka, ktorý privítal výchovné poradkyne a informoval ich o histórii, súčasnosti, cieľoch, zámeroch a úspechoch školy. Pozornosť upriamil aj na nové odbory, ktoré treba predstaviť žiakom končiacich ročníkov ZŠ. Výchovná poradkyňa Ing. Šuhajdová informovala výchovných poradcov o náplni štúdia v jednotlivých študijných a učebných odboroch, rozdala propagačné materiály o škole a ukázala im úspešné práce, ktoré školu reprezentovali v súťaži SOČ. Zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie Ing. Daubnerová a Ing. Sládečková, zapojené do realizácie švajčiarsko-slovenského projektu „Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“, oboznámili výchovné poradkyne s rozbehnutým projektom. Osobitne sa venovali jednotlivým aktivitám projektu v naviazanosti na našu školu. Veľmi dôležitou súčasťou projektu je propagácia odborného vzdelávania a prípravy. Túto časť aktivity zastrešuje spoločnosť mediamedia, s.r.o. Ing. Daubnerová informovala aj o spolupráci školy so zahraničnými partnermi a pridala aj porovnanie školského systému odbornej prípravy vo Švajčiarsku a na Slovensku. Zástupkyňa firmy mediamedia, s.r.o. p. Kipikašová informovala výchovné poradkyne o aktivitách ich spoločnosti v rámci projektu „ Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“. Výchovné poradkyne sú jednou z cieľových skupín, pretože môžu ovplyvniť smerovanie žiakov končiacich ročníkov ZŠ v ich ďalšom štúdiu. Prestávka na občerstvenie pre VP aj pre žiakov, s ktorými niektoré výchovné poradkyne prišli spoločne. Príhovory hostí p. Matúšovej a Ing. Dugoviča. Pani Matúšová oboznámila výchovné poradkyne s organizáciou semináru pre žiakov III. ročníkov študijného odboru pracovník marketingu. Ide o výjazdový seminár, ktorého súčasťou je okrem vzdelávacích aktivít aj vypracovanie a prezentácia vlastného žiackeho projektu. Zhodnotila spoluprácu so školou z pohľadu externého zamestnanca. Ing. Dugovič doplnil mozaiku školy z pohľadu absolventa školy, ktorý ukončil vysokoškolské štúdium a v súčasnosti je úspešným podnikateľom. O svojom štúdiu a podnikaní zvykne besedovať aj s našimi žiakmi, čo im pomáha v oblasti orientácie sa na trhu práce. Prehliadka školy spojená s ukážkami praktických zručností žiakov v gastronomických a potravinárskych odboroch. Neformálna diskusia. V rámci diskusie sa výchovné poradkyne podrobnejšie informovali o jednotlivých učebných a študijných odboroch a o možnostiach uplatnenia absolventov. Taktiež ich zaujímalo počet plánovaných tried v budúcom školskom roku, bližšie informácie o učebnom odbore biochemik. Výchovné poradkyne zaujímala aj krúžková činnosť na našej škole a akreditované kurzy realizované na našej SOŠ. Väčšina otázok smerovala na riaditeľa školy Dr. Jozefa Horáka, ktorý vyčerpávajúco odpovedal na dané témy. Odovzdanie propagačných tašiek VP – tričko, pero, propagačné materiály, cukrovinky pre žiakov ZŠ. Záver. Výchovné poradkyne vysoko hodnotili organizačné zabezpečenie a priebeh workshopu, osobitne si cenili pozitívny a otvorený prístup pána riaditeľa školy.

Čítať ďalej »

Súťaž o najlepšie lístkové cesto

Pri príležitosti osláv svetového dňa potravín a svetového dňa chleba, sa naše žiačky Lenka Sláviková a Katarína Vagaiová zúčastnili 3. ročníka celoslovenskej súťaže zručnosti stredných odborných škôl v odbore pekár a cukrár o Najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho. Súťaž sa uskutočnila 15. a 16. októbra.2013 v Hotelovej akadémii Košice. Bola organizovaná Cechom pekárov a cukrárov východoslovenského kraja a spolufinancovaná v rámci projektu švajčiarskym finančným mechanizmom. Súťažiaci stredoškoláci predviedli svoje zručnosti v príprave lístkového cesta a výrobkov z neho. Katarína Vagaiová v silnej konkurencii získala za svoje výrobky z klasického lístkového cesta prvé miesto a v kategórii o najlepší tím získali žiačky tretie miesto.

Čítať ďalej »

Súťaž vo varení kapustnice na Dni zelá v Stupave

Dňa 5.10.2013 sa naša škola zúčastnila VII. ročníka súťaže vo varení kapustnice na Dni zelá v Stupave pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja. Kapustnicu varili žiaci študijného odboru kuchár Linda Deáková z II.KČ a Jozef Zeman zo IV. KČ triedy pod vedením hlavnej majsterky odborného výcviku Ing. Janky Krošlákovej a majstra odborného výcviku Ľuboša Babuška. Do nášho stánku prišli ochutnať kapustnicu aj župan Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, zástupcovia BSK a riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Čítať ďalej »

Študentská kvapka krvi

Dňa 1.10.2013 sa zúčastnili žiaci našej školy, pod taktovkou Ing. Marešovej a Mgr. Ďuriša, už pravidelnej Kvapky krvi v Transfúznej stanici Ružinov. Po úvodných formalitách, kontrolnom odbere a pohovore u lekára sme absolvovali odber 450 ml tejto vzácnej tekutiny. Tentokrát prišli medzi nás aj niektorí vyplašení prvodarcovia, ktorí prekonali sami seba a stali sa úspešnými darcami. Môžu byť na seba hrdí všetci tí, čo dali kus seba a nezištne pomohli ľuďom, ktorí to potrebujú. Všetkým darcom ĎAKUJEME: IV.MB – Lukáš Szabo, Maroš Kamenský, Bibiana Benčičová, Beatka Földiová IV. MA – Ladislav Rýdzi II. PA – Denis Dvorský III.A – Michaela Mucsková II. KČ – Adam Bachan IV. KČ – Simona Košútová, Filip Gemeiner, Michal Kováč Ing. Andrea Marešová Mgr. Ivan Ďuriš Ing. Andrea Marešová

Čítať ďalej »

Návšteva Viedne

Dňa 20.9.2013 sme navštívili historické centrum Viedne. Exkurzie sa zúčastnili žiaci IV.MA, IV.MB, IV.KČ a II.PA. Do Viedne aj späť sme cestovali vlakom. Našťastie nám počasie prialo a videli sme krásny gotický Kostol sv.Štefana. Potom sme sa presunuli k celosvetovo obdivovanému skvostu architektúry a mohli sme aj my vidieť na vlastné oči Hundertwasserhaus. V letnom sídle cisárovnej Sisi v Schonbrunne sme si pozreli vnútorné priestory pri poladniciach a záhrady. Získané vedomosti využijú žiaci hlavne v maturitných témach: Kultúra a umenie Mestá a miesta Nemecky hovoriace krajiny Cestovanie Ing. Marta Kohoutová

Čítať ďalej »

Varenie s pánom veľvyslancom

Dňa 2. júla 2013 sa v rezidencii veľvyslanca Indonézskej republiky Djumantora Purwokoputra Purba varili tradičné jedlá Indonézskej kuchyne pre denník SME, časopis The Slovak Spectator. Na pozvanie pána veľvyslanca sa tejto akcie zúčastnili aj zástupcovia našej školy spolu s vybranými žiakmi študijného odboru kuchár: Tomáš Košírer, Martin Berník, Liliana Huaová, Lenka Lelkešová a študijného odboru pracovník v hoteliérstve a cestovnom ruchu Laura Jirkovská. Pán veľvyslanec nás privítal už ako svojich priateľov v tradičnom indonézskom odeve. Indonézska kuchyňa je jednoduchá, rôznorodá, pikantná a veľmi chutná. Bez ohľadu na regionálne rozdiely je založená na čerstvých, originálnych surovinách: ryži, rybách, morských plodoch (krevety), mäse, tropickom ovocí, zelenine a koreninách. Ryža (nasi) nie je iba základnou potravinou, ale je aj základom každého jedla. A pretože sa varí v pare, alebo praží, je obzvlášť aromatická a chutná. V Indonézii sa na prípravu jedál používa výnimočne veľa korenín a ich zmesí, obľúbené chute sú korenistá, ostrá a sladko – kyslá. Z prísad sú nevyhnutné cesnak, cibuľa, čierne korenie, čili, zázvor, klinčeky, rímska rasca, koriander, citrónová tráva a kurkuma, ktoré sú základom početných zmesí, medzi ktorými je aj kari. Preto sa nikto nečuduje, že spolu s osobitnou panvicou, nazývanou wok (wadjan), najdôležitejšie kuchynské náčinie je drevený, alebo kamenný mažiar (ulekan, alebo tjobek) na korenie. Prechádza z generácie na generáciu a čím je starší a viac sa používa, tým je lepší a silnejšie vonia. V Indonézii sa jedlá nepodávajú na stôl. Všetky pokrmy sú uložené na stole a konzumujú sa naraz, okrem ovocia, ktoré sa podáva nakoniec. Väčšinou sa na stôl vynášajú polievky, zeleninové a mäsité jedlá, prílohy i omáčky. Podávajú sa na malých, alebo veľkých tanieroch a miskách, alebo na banánových listoch a každý sa obsluhuje sám. Varenie s pánom veľvyslancom bolo pre nás jedinečným kulinárskym zážitkom. Jedlá boli veľmi chutné a hlavne zdravé. Už sa tešíme na ďalšie varenie, ktoré plánujeme v októbri u nás v škole s kuchármi z indonézskej ambasády. Ing. Gabriela Dubová

Čítať ďalej »

PROJEKT: „Švajčiarsky finančný mechanizmus – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“

Dňa 25. júna 2013 sa konal v priestoroch našej školy už v poradí tretí z pracovných workshopov v rámci projektu švajčiarskeho finančného mechanizmu – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce. Na rozdiel od workshopov WS 1a a WS 1b bolo toto stretnutie spoločné pre obidva učebné odbory: cukrár a pekár. Workshop bol zameraný na analýzu oblasti spomínaných povolaní. Spracovávali sa výsledky z predchádzajúcich stretnutí. Na základe zoskupovania opisov činností sa vytvára jeden profil činnosti a jeden jasný prehľad, ktoré prezentujú, ktoré činnosti sú typické pre dané povolania.

Čítať ďalej »

15. ročník odborného semináru cvičnej firmy

Od 18.6. – 21.6.2013 študenti odboru pracovník marketingu z III.MA a III.MB zo Strednej odbornej školy Farkého 9 v Bratislave si overili svoje vedomosti a schopnosti z predmetu cvičná firma. na 15. ročníku odborného semináru cvičnej firmy. Seminár sa uskutočnil v horskom hoteli Eva, Svätý Jur.

Čítať ďalej »