
PROJEKT: „Švajčiarsky finančný mechanizmus – Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce“
Dňa 7. mája 2013 sa konal v priestoroch školy prvý z piatich workshopov: „Opis činnosti cukrára“. Cieľom workshopu bol zber typických odborných činností cukrára na základe aktuálnych odborných pracovných situácií. Účastníkmi workshopu boli absolventi učebného odboru cukrár s praxou 2 až 5 rokov.

Praktická forma maturitnej skúšky
Od 16.4.2013 do 18.4.2013 prebehla na našej škole praktická forma maturitnej skúšky, na ktorej sa zúčastnili žiaci z tried IV.MA, IV.KČ a II.PA.

Pekárske dni v Astene
13. a 14. apríla 2013 sa konali v Rakúskom mestečku Asten Pekárske dni so spoločnosťou Backaldrin The Kornspitz Company. Zúčastnili sa ich aj zástupcovia našej školy. Súčasťou programu Pekárskych dní bola prehliadka šiestich testovacích pekární v prevádzke, exkurzia vo výrobných priestoroch firmy, návšteva výstavy pekárskych historických pokladov a zaujímavé prednášky z odboru pekárskej výroby. Na príjemnom spoločenskom posedení s pracovníkmi firmy sme si vymieňali odborné skúsenosti. Dohodli sme návštevu technológa firmy Backaldrin, ktorý v školskej dielni našim žiakom, majstrom aj učiteľom odborných predmetov predvedie výrobu pekárskych výrobkov z vybraných zmesí Kornspitz a Mama mia. Ing. Gabriela Dubová

Prednášky a besedy primárnej prevencie
Prednášky a besedy sa uskutočnili v spolupráci s OR PZ Bratislava V. Dňa 15. marca sa v triedach IV. KČ a IV. MA konali prednášky na tému Obchod s ľuďmi. V dňoch 21. marca a 26. marca sa v triedach II. MK, I. KČ, I. A a I. B konali prednášky na tému Trestno-právna zodpovednosť mladistvých. Mgr. Dana Dzurillová

Školské kolo stredoškolskej odbornej činnosti
Stredoškolská odborná činnosť je dobrovoľná záujmová činnosť nadaných študentov gymnázií a stredných odborných škôl. Je prehliadkou tvorivého myslenia, odborných vedomostí, skúseností a talentu mladých ľudí. Vyhlasovateľom každoročnej súťažnej prehliadky SOČ je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a odborným garantom je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Na SOŠ Farského 9 je každoročná súťažná prehliadka SOČ už tradíciou. Školské kolo SOČ sa konalo dňa 21. marca 2013. Na súťažnej prehliadke obhajovalo sedem študentov spolu štyri práce. Sme odborná škola, čomu zodpovedalo aj obsahové zameranie prác. Konzultantmi jednotlivých súťažných prác boli skúsení kmeňoví učitelia odborných predmetov. Názov práce Riešiteľ Trieda Odbor Konzultant Renesancia jačmeňa Dominika MatejovičováDaniel Jurík IV,MA,IV.MA 07 Pôdohospodárstvo Ing. Gabriela Sládečková Kvalita mäkkých mäsových výrobkov s mäsovou zložkou a nemäsovými náhradami Patrik Kuruc III.PHII.A 03 Chémia a potravinárstvo Ing. Ferdinand Krátky Diétne stravovanie bez lepku Dana SimonováLucia Petrášová VI.MAVI.MA 08 Hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch Ing. Brigita Šuhajdová Prídavné látky v potravinárstve Nikola GromováBeáta Foldiová III.MAIII.MA 03 Chémia a potravinárstvo Ing. Gabriela Dubová Na krajskom kole SOČ sme boli aj tento školský rok veľmi úspešní. Práca „Renesancia jačmeňa“ obsadila 1. miesto vo svojom odbore, práca „Diétne stravovanie bez lepku“ obsadila 2. postupové miesto. Práca „Kvalita mäkkých mäsových výrobkov s mäsovou zložkou a nemäsovými náhradami“ získala mimoriadne ocenenie. Umiestnené práce SOČ nás následne reprezentovali v celoslovenskej prehliadke SOČ, ktorá sa konala v dňoch 25. až 27. mája 2013 v Nových Zámkoch. Tento rok sme boli mimoriadne úspešní. V odbore 08 – Hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch naše študentky obsadili 1. miesto a získali mimoriadnu cenu medzinárodný pobyt v ABU Dhabi 13. – 19. septembra, kde bude práca prezentovaná na EXPO – SCIENCE INTERNATIONAL Celosvetovom vedeckom fóre mladých. Práca „Renesancia jačmeňa“ obsadila na celoslovenskej prehliadke 3. miesto. Sme radi, že naša škola napriek súčasnej neľahkej situácii v školstve, stále drží latku odbornej úrovne na vysokej priečke. Vedenie školy vytvára pre mimoškolskú činnosť žiakov veľmi dobré podmienky a študenti cítia túto podporu na každom kroku. Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ

Cassovia Cup 2013
V dňoch 18 – 20.III.2013 sa žiaci SOŠ Farského 9, Bratislava, zúčastnili šiesteho ročníka medzinárodnej Barmanskej súťaže Cassovia CUP 2013, ktorú organizovala Slovenská barmanská asociácia v spolupráci s Hotelovou Akadémiou v Košiciach. Súťaž sa aj tento rok konala v priestoroch Garni hotela Akademik. SOŠ Farského reprezentovali žiaci druhého ročníka Dušan Bihary a Patrícia Pešková v doprovode majsterky odborného výcviku Bc. Foltánovej. Súťaž prebiehala v príprave miešaných nápojov, kde mali súťažiaci za úlohu pripraviť v časovom limite 12 minút dva fancy drinky z kategórie SOFT DRING a LONG DRINK po štyri porcie. Žiaci tiež absolvovali písomný test zameraný na odborné vedomosti z oblasti prípravy miešaných nápojov a všeobecného prehľadu, ktorý sa započítaval do celkového výsledku bodového hodnotenia. Do súťaže sa zapojilo 48 súťažiacich z 24 – roch SOŠ a Hotelových akadémii. V mimoriadnej silnej konkurencii žiak Dušan Bihary získal bronzové ocenenie.

Súťaž vo výrobe zručnosti tlačenky
Naši žiaci druhého ročníka so zameraním na profesiu mäsiar lahôdkar 13. marca 2013 vyrábali každý sám sezónnu špecialitu „mäsovú tlačenku“. Výrobu ako aj senzorické hodnotenie tlačenky bolo v priestoroch pracoviska odborného výcviku Na Pántoch v Rači. Každý zo súťažiacich žiakov celý výrobný postup tlačenky od výberu suroviny, tepelného opracovania, dochutenia a plnenia do obalov vykonával sám bez pomoci majstra odborného výcviku. Odborná komisia hodnotila zmyslové znaky tlačenie, ktoré vyrobili žiaci (povrchový vzhľad, vzhľad v nakrojí, vôňu a chuť). Vyhodnotenie súťaže a blahoželanie k prvému miestu žiakovi Ondrejovi Tomlákovi vykonal pán riaditeľ SOŠ, Farského 9 PaedDr. Jozef Horák. Ing. Ferdinand Krátky

Moravský pohár 2013
Jedenásty ročník medzinárodnej odbornej súťaže zručnosti žiakov v odbore cukrár „Moravský pohár 2013“ sa tento rok konal od 5. – 7.3.2013 a jej organizátorom bola Stredná odborná škola gastronómie, hotelníctví a lesníctví, v Bzenci. Táto škola je zároveň partnerskou školou SOŠ, Farského v Bratislave. Odborným garantom a patrónom súťaže bola Asociácia kuchárov a cukrárov ČR pobočka Brno. Hlavným partnerom súťaže bola Ireks Enzyma, spol. s r.o. Brno. Súťaž „Moravská pohár“ je považovaná za neoficiálne majstrovstvá ČR. Na súťaži malo zastúpenie 14 škôl, 12 škôl z Českej republiky a 2 školy zo Slovenskej republiky. Strednú odbornú školu, Farského 9, Bratislava reprezentoval Richard Berlák, žiak II.A triedy, ktorého pripravovala a viedla majsterka odbornej výchovy Ing. Bačová Emília. V časovom limite desiatich hodín súťažiaci mali pripraviť tri druhy dezertov po 9 kusov a vytvoriť slávnostnú tortu v ľubovoľnom. Súčasťou úlohy súťaže bola aj príprava dekoračného výrobku z jedlého materiálu. Kritériom hodnotenia bola chuť vôňa a vzhľad, dodržanie hmotnosti výrobku, prácnosť a prezentácia výrobku. Samozrejme komisári prihliadali aj na dodržanie hygienických zásad a bezpečnosti na pracovisku. V mimoriadne silnej konkurencii žiak zo SOŠ, Farského Bratislava Richard Berlák získal strieborné ocenenie. Prezentoval sa slávnostnou tortou ozdobenou farebnými macoškami a chutnými rautovými dezertmi.

Exkurzia v mäso závode Baron Púchovský mäsový priemysel, a. s.
Exkurzia v mäso závode Baron Púchovský mäsový priemysel, a. s. sa zúčastnili naši žiaci: Patrik Kuruc, Marek Kahún, Ondrej Tomlák, Igor Mikulič a Denis Varosch. Celou exkurziou nás sprevádzal a ochotne oboznamoval s výrobnou a expedičnou činnosťou podľa jednotlivých prevádzok a dielni výrobný riaditeľ p. Milan Fabuš. Prehliadku sme začali v priestoroch chladiarní, kde bolo uskladnené mäso – bravčové polovičky, hovädzie štvrte a anatomické časti v kartónoch. Všetko mäso bolo dovezené zo štátov EU (Španielsko, Nemecko, Belgicko…). V závode majú 3 rozrábkové linky na delenie bravčových polovičiek a hovädzích štvrtí na jednotlivé anatomické časti. Cez deň sú pripravované výrobné mäsá pre vlastnú výrobu a nočná zmena pripravuje mäsá na expedíciu hlavne do obchodných sietí Tesco a Billa. Vo výrobnej časti nás p. Fabuš oboznámil s technológiou a novými modernými technologickými zariadeniami na výrobu tepelne opracovaných mäsových výrobkov ,tepelne neopracovaných mäsových výrobkov ako aj s technológiou nových masírovacích zariadení na výrobu špecialít a šuniek. V tomto závode vyrábajú sortiment okolo 250 druhou mäsových výrobkov. V ďalšom naši žiaci – mäsiari sa oboznámili zo systémom expedovania mäsových výrobkov z tohto závodu pre odberateľov Tesco, Billa, Metro, ich vlastná sieť a ostatní odberatelia. Našich žiakov prijal aj majiteľ firmy p. Anton Fabuš, ktorý ich oboznámil s vývojom firmy a dosiahnutými výsledkami. Hlavne sa prezentoval modernizáciou výrobnej základne, keď v rokoch 2007 až 2012 investovali do opráv cca 14mil €. Zakúpili vysoko automatizované linky na balenie mäsa a mäsových výrobkov typu Cryovac a Multivac. Súčasne investovali aj do nárezových liniek spolu s balením – nárezová linka Weber a baliaca linka Multivac. Majiteľ p. Fabuš nás informoval aj o tom, že ich závod z pohľadu dosahovania tržieb už predbehol aj Mecom Humenné a Tauris Rimavská Sobota. Veľkými investíciami, ktorými modernizujú svoj závod sa dostali na 1. miesto na Slovensku. Ing. Ferdinand Krátky

Valentínska kvapka krvi
V utorok 12. februára sa žiaci našej školy opäť zorganizovali k darovaniu krvi v rámci každoročnej akcie Valentínska kvapka krvi. Pod vedením Ing. Marešovej a Ing. Brunclíkovej prišli ráno do Národnej stransfúznej stanice v Ružinove so zámerom pomôcť tým, ktorí túto vzácnu tekutinu budú potrebovať títo žiaci: Ladislav Rýdzi 3.MA, Matej Baláž 3.MA, Simona Košútová 3.KČ, Lukáš Szabo 3.MB, Maroš Kamenský 3.MB, Paťa Korčeková 4.KČ, Tomáš Deák 4.KČ, Andrej Haliarsky 2.PA, Patrik Fábik 2.PA, Lukáš Andel 2.PA, Barbora Rippová 4.MA, Dano Jurík 4.MA, Sandra Valentínová 4.MA, Erik Vaculovič 1.PA, Milica Bednárová 1.PA, Peter Kamenistý 1.PA, Filip Križan 3.B, Patrik Šimon 3.B, Ing. Edita Brunclíková Atmosféra ako vždy aj vďaka zamestnancom NTS bola vynikajúca. Radosť nám znásobil aj ten fakt, že boli medzi nami opäť prvodarcovia z radov študentov. Vynikajúce bolo, že všetci sme úspešne prešli vstupnou zdravotnou kontrolou a prispeli tak k návratu zdravia chorým a zraneným spoluobčanom darovaním celkovo 8,5 litra tejto nenahraditeľnej a životne dôležitej tekutiny. Všetkým darcom ĎAKUJEME.

Fašiangová zabíjačka
V piatok, 8. februára bol od včasného rána na Strednej odbornej škole Farského v Bratislave čulý pracovný ruch. Chystala sa totiž pravá fašiangová zabíjačka. Majstri odbornej výchovy boli pripravení aj so svojimi zverenými študentmi mäsiarmi, kuchármi a čašníkmi. Samozrejme, hlavné slovo mal majster mäsiar. Zabíjačka začala okolo pol ôsmej a všetkým išla práca pekne od ruky. Onedlho sa školou a jej okolím začali šíriť vône zabíjačkových dobrôt. Lákavá nebola len vôňa, ale aj chuť, čo si veľmi pochvaľovali aj hostia – zástupcovia BSK, priatelia školy, žiaci s ich rodičmi a zamestnanci školy. Dovidenie o rok!

Danubius Gastro 2013
V dňoch od 24. do 27.1.2013 sa konal 20. Medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro. Neoddeliteľnou súčasťou veľtrhu boli aj sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú odborné zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov a pekárov. Naša škola sa už tradične aj tento rok zapojila do jednotlivých súťaží v kategórií JUNIOR. V národnej súťaže zručnosti reprezentovali našu školu žiaci, ktorí boli vybraní v školskom kole súťaže zručnosti. V súťaži „O najlepší Bratislavský rožok“ a „Najkrajšiu briošku“ – súťažili naše žiačky Lenka Sláviková (III.A) a Michaela Brečányová (III.A) pod vedením majsterky odbornej výchovy Angeliky Valientovej. Súťažiace žiačky získali Cenu Podnikatelského svazu pekařů a cukrařů Českej republiky. V barmanskej súťaži „St. Nicolaus Cup“ súťažili žiačky v príprave miešaných nápojov Lucia Vančeková (IV.Kč) a Patrícia Pešková (II.B), ktorá získala strieborné ocenenie. Pripravovala ich majsterka odbornej výchovy Bc. Daniela Foltánová. V súťaži „Gastro Cup kuchár Junior“ naživo, pred obecenstvom, pripravovali po dve porcie jedál žiaci Peter Kamenistý (I.PA) a Yossif Sami (II.B) pod vedením majstra odbornej výchovy Kamila Foltýna. Na prípravu jedla im muselo stačiť štyridsaťpäť minút. Obidvaja žiaci získali striebornú medailu. V súťaži „Poézia v gastronómii“ reprezentovali SOŠ žiaci Martin Berník (III.Kč) a Tomáš Košírer (III.Kč), pod vedením majstra odbornej výchovy Ľuboša Babuška. Ich úlohou bolo pripraviť slávnostnú misu pre osem osôb. Súťažiaci získali diplom. Všetkým súťažiacim patrí úprimná vďaka za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im veľa úspechov v ich ďalšej tvorivej práci.