
Súťaž o najlepšie lístkové cesto
Žiačky SOŠ Farského získali tri významné ocenenia za lístkové a plundrové výrobky Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska v spolupráci s Firmou Beluša FOODS zorganizoval 2. Celoslovenkú súťaž zručnosti žiakov stredných odborných škôl učebných odborov pekár, cukrár a cukrár – pekár. Súťaž o „Najlepšie lístkové cesto a najkreatívnejší výrobok z lístkového a plundrového cesta“ sa konala v dňoch 23.- 24.10.2012 v priestoroch SOŠ Banská Bystrica. Strednú odbornú školu, Farského 9 v Bratislave reprezentovali žiačky Michaela Brečányová a Lenka Sláviková, ktoré svedomito pripravovala a viedla majsterka odborného výcviku Angelika Valientoveá. V silnej konkurencii dievčatá získali I. miesto za Najlepšie výrobky z lístkového cesta a II. miesto za Najlepšie výrobky z plundrového cesta. Víťazným družstvám slávnostne odovzdal ocenenia cechmajster Ing. Vojtech Szemes v Agroinštitúte v Nitre, pri príležitosti osláv Svetového dňa potravín a svetového dňa chleba. Účastníci osláv si mohli prezrieť a inšpirovať sa vystavenými výrobkami žiakov. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Exkurzia na bitúnku Arpád Albert v Senci
Dňa 17. októbbra naši žiaci Patrik Kuruc, Ondrej Tomlák a David Košický sa zúčastnili exkurzie na bitúnku Arpád Albert v Senci. Celou exkurziou nás sprevádzal majiteľov syn a na všetky otázky veľmi ochotne odpovedal. Vysvetlil tiež technologický postup porážania ošípaných ako aj hovädzieho dobytka, v náväznosti na jednotlivé používané technické zariadenia. Používaná technológia a technické zariadenia sú v súlade s požiadavkami EÚ. Porážka ošípaných Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65°C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole , bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni. Porážka hovädzieho dobytka Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy. Špecifikum tohto moderného bitúnka je v tom, že si neorganizuje vlastný nákup, ale poráža ako prácu v mzde jednotlivým dodávateľom živých zvierat. Väčšinou sú jatočné zvieratá z ČR, Maďarska aj z Rakúska. Ing. Ferdinand Krátky

Deň otvorených dverí
Dňa 11. 10. 2012 sa uskutočnil Deň otvorených dverí. Pod patronátom Mgr. Viery Faltusovej a za pomoci ostatných vyučujúcich, ale hlavne Ing. Janky Krošlákovej, Petra Matúša, Mgr. Marty Palkovičovej, Ing. Aleny Brandsteterovej a Ing. Brigity Šuhajdovej prebehol tento deň úspešne. K zdarnému priebehu tiež prispeli žiaci našej školy, ktorí prezentovali odbory kuchár, čašník, servírka, marketingový pracovník, pracovník v hoteliérstve a cestovnom ruchu, cukrár, pekár, mäsiar. Na prezentácii výrobkov a zručností našej školy majú zásluhu tiež majstri OV – Bc. Daniela Foltánová, Bc. Janka Drdácka, Ing. Emília Bačová, Ladislav Šimon, Angelika Valientová, pod odborným dohľadom zást. riaditeľa školy Ing. Danice Daubnerovej. Vďaka patrí tiež žiakom III. MB, ktorí sa podieľali na organizačnom zabezpečení DOD a sprevádzaní žiakov. Počas dňa otvorených dverí sme budúcim žiakom ukázali interiér školy, ukážky z vyučovacieho procesu, odborné učebne, dielne (cukrárska, kuchyňa, stolovňa). Tiež v odbornej učebni administratívy a korešpondencie im výchovná poradkyňa Ing. Brigita Šuhajdová bližšie predstavila jednotlivé odbory za pomoci prezentácie školy. Budúcim žiakom našej školy sme tiež ponúkli ukážky výrobkov našich odborov kuchár, čašník, cukrár, pekár, mäsiar. Mgr. Viera Faltusová

KVAPKA KRVI
Dňa 9. 10. 2012 boli žiaci našej školy darovať to najcennejšie, čo majú KRV. Vybrali sa spoločne s pani prof. Marešovou a p. prof. Ďurišom do Národnej transfúznej stanice v Ružinove. Tento krát ich bolo naozaj veľa, prišlo spolu 22 žiakov. Keďže však kritériá pre darcov sú veľmi prísne, vyhovelo spolu 15 žiakov. A tak srdečne gratulujeme hlavne prvodarcom, ktorí nabrali odvahu a prekonali sami seba. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli, veľká vďaka patrí hlavne darcom: Simonka Szabová – 3.MB, Lukáš Szabo – 3.MB, Maroš Kamenský – 3.MB, Laco Rýdzi – 3.MA, Paťka Korčeková – 4.KČ, Jakub Valachovič – 4.KČ, Peter Karl – 4.MA, Silvia Zacharová – 4.MA, Nikola Szamaranská – 4.MA, Barbora Rippová – 4.MA, Dano Jurík – 4.MA, Patrik Fábik – 2.PA, Andrej Haliarsky – 2.PA, Erik Vaculovič – 1.PA, Simonka Košútová – 3.KČ, Ing. Andrea Marešová, Mgr. Ivan Ďuriš V mesiaci február sa pokúsime zorganizovať výjazdovú jednotku z NTS Ružinov. Valentínska kvapka krvi by sa teda konala v priestoroch našej školy. Termín bude dodatočne upresnený. Všetci zdraví, osemnásťroční, tí ktorí vyhoviete všetkým podmienkam pre darovanie krvi, ste srdečne vítaní. Ing. Andrea Marešová

Dni zelá v Stupave
V dňoch 5.10. – 7.10.2012 sa v Stupava konal 16. ročník Slávnostní kapusty – Deň zelá. Súčasťou boli aj oslavy Svetového dňa turizmu, kde sa naša škola zúčastnila súťaže vo varení kapustnice pod záštitou BSK. Kapustnicu varili majster OV Ľuboš Babušek, HMOV Ing. Janka Krošláková a žiak učebného odboru kuchár Marcel Mlynár. Do stánku prišli ochutnať kapustnicu aj riaditeľ Úradu BSK Ing. Bystrík Žák a zástupcovia BSK spolu s riaditeľom školy PaedDr. Jozefom Horákom. Kapustnica im veľmi chutila. Ing. Janka Krošláková, HMOV

KNOŽaZ 2012
V tomto školskom roku sa konal KNOŽaZ v horskom hoteli vo Svätom Jure v dvoch termínoch: triedy 3 MA, MB a 3 KČ v dňoch 17.9. – 20.9. 2012 triedy 3.A a 3.B v dňoch 24.9. – 27.9.2012

Gurmánfestival Kolín
V dňoch 13. – 15.09.2012 sa v stredočeskom kraji v Kolíne konal III. medzinárodný regionálny GURMÁNFESTIVAL. Prehliadky stredočeských škôl a regionálnych kuchýň z celého sveta sme sa zúčastnili pod vedením Bratislavského samosprávneho kraja v zastúpení Mgr. Tibora Vargu – referenta oddelenia školstva BSK. Našu školu reprezentovali pod vedením riaditeľa školy PaedDr. Jozefa Horáka majstri odborného výcviku Ing. Janka Krošláková, p. Ľuboš Babušek a žiak III. ročníka učebného odboru kuchár Marcel Mlynár. Na Gurmánfeste sme ponúkali kapustnicu, párky, chlieb s oškvarkovou pomazánkou a bratislavské rožky. Spolu s nami sa Gurmánfestu zúčastnila aj Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska z Modry. Náš stánok navštívila aj hajtmanka Stredočeského kraja Ing. Zuzana Moravčíková a starosta mesta Kolín p. Vít Rakušan, ktorým veľmi chutili naše gurmánske špeciality, za ktoré sme získali ocenenie. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Hokej
Dňa 6.09.2012 sa naša škola zúčastnila hokejového stretnutia prvého zápasu KHL medzi Slovanom Bratislava a ukrajinským tímom Dombass Doneck. Akcia sa uskutočnila v rámci projektu „Škola ide na Slovan“. Cukrári z našej školy pripravili hokejistom Slovana obrovskú tortu v tvare ľadovej plochy. So zástupcami BSK sa zápasu zúčastnil aj riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák, žiaci a pedagogickí zamestnanci školy. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Prehliadke Starého Mesta vláčikom „Prešporáčik“
Dňa 21.6.2012 sme boli so žiakmi II.MA a II.MB na prehliadke Starého Mesta vláčikom „Prešporáčik“. Potom sme ešte navštívili Múzeum zbraní v Michalskej veži, odkiaľ bola nádherná vyhliadka na celé mesto. Prezreli sme si aj expozície Farmaceutického múzea. Ing. Marta Kohoutová

Záverečné skúšky – Záhradná slávnosť
Naša škola ožila dňa 19.6.2012, kedy žiaci učebného odboru 6445 2 – kuchár a 6444 2 – čašník, v rámci praktickej časti záverečných skúšok pripravili slávnostnú Záhradnú slávnosť pre rodičov, pozvaných hostí z BSK, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, zástupcov zamestnávateľov a pedagogických pracovníkov. Účastníkov lákala vôňa lahodných jedál, flambovaného ovocia, miešaných nápojov a rôznych druhov kávy, ktorými žiaci prezentovali svoje odborné zručnosti. Sladké dobroty boli ukážkou zručnosti žiakov učebného odboru 2978 2 cukrár – pekár. Všetko bolo tak, ako má na správnej slávnosti byť.

Odborný seminár cvičnej firmy
Takto sa uz niekoľko rokov na záver školského roka stretávajú študenti Strednej odbornej školy Farkého 9 v Bratislave. Tretiaci odboru marketing v potravinárstve si idú overiť svoje vedomosti a schopnosti. Za účasti Miša, Jakuba, Ľuboša, Daniela, Maťky, Martinky, Barbory, Lucie, Danky, Sylvie, Petra, Nikolky, Christiána, Natálie, Mišky a Mišky, Simony, Ľubky, Dominiky, Mirky a Sandry, vysokoškoláka Miša, psa Denky a štyroch dospelých odvážlivcov začal 14. ročník odborného semináru cvičnej firmy. V Jozefkovom údolí pršalo. V spoločenskej miestnosti bola zima a prítmie. Hlavy sme mali naraz všetci prázdne a hrdlá stiahnuté trémou. Ako prvý sa prekonal Peter Matúš. Po toľkých rokoch už vie žiakov zaujať a presvedčiť ich, že vedia aj to, čo vraj nikdy nepočuli. Pán Matúš nás utíšil, predstavil a po nie prvý raz vysvetlil, prečo sme sa tu – v horskom hoteli EVA v Jozefkovom údolí stretli, teda že cieľom pracovných skupín je preštudovať si zadania a pripraviť prezentácie. Tretiaci sa dozvedeli, že okrem práce ich čaká tenisový kurt, bazén, ohnisko so špekáčikmi, volejbalové a basketbalové lopty. Že po večeri nastupuje do služby pán Ivan Ďuriš s gitarou a že jeho služba spočíva aj v zbere a likvidácii nežiaducich nápojov. Prekvapením bola aj Ivanova požiadavka dodržiavať nočný pokoj a budíček. Okolo obeda už bola 3.MA rozdelená do skupín, skupiny mali svojich šéfov a šéfovia dostali pracovné pomôcky a zadania prác. Vonku vyšlo slnko. Zároveň sa začali krúžky. Pani Andrea Marešová viedla po celý čas semináru krúžok, kde sa žiaci mohli poradiť, ako založiť s.r.o. Samozrejme žiakom radila aj v iných potrebných témach, prípadne im pripomenula učivo, ktoré sa z hlavičiek vyparilo. Podobne začal krúžok s témou verejná prezentácia. Tu som ja trápila mladých kamarátov verejným prednesom. Skúšali sme obabrať trému a učili sme sa ostatné potrebné finty, aby prezentácie mohli byť zaujímavé. A pán Matúš viedol krúžok, ktorý pripomínal ako na podnikateľský plán, čo s marketingovou stratégiou a ako vyzrieť na marketingové analýzy. Všetky pracovné skupiny prežili prvé dva dni semináru prípravou prezentácií, konzultáciami v krúžkoch a voľnou diskusiou s Mišom. Mišo – absolvent našej školy – sa dnes pripravuje na diplomovku a prišiel sa k nám pozrieť ako sa robí zážitkové a projektové vzdelávanie. V neposlednom rade sme všetci veľa športovali a oddychovali na slniečku. Posledný deň – piatok už po raňajkách začala panika. „my to ešte nemáme!“, „naozaj príde riaditeľ?!“, „ja tam nič nepoviem…“. A poobede sa 3.MA predviedla. Hneď prvá pracovná skupina rozobrala problém starej chaty a mladej rodiny. Ich úlohou bolo poradiť rodine, či sa jej oplatí kúpiť chatu v horách a prevádzkovať ju. Ďalšia pracovná skupina riešila problém večierky. Zisťovali, čo by ich čakalo, keby sa rozhodli otvoriť na sídlisku malý obchod. Potom sme sa dozvedeli, čo všetko musí urobiť podnikateľ, keď sa chce prihlásiť do výberového konania na prevádzkovanie bufetu v budove Slovenskej filharmónie – v Redute. Posledná pracovná skupina riešila špecifický problém. Za úlohu mali naštudovať a vysvetliť pojem firemná kultúra. Zároveň nám predstavili svoj malý projekt na tému „ako firemná kultúra vplýva na pozitívny imidž“. Táto pracovná skupina našla na imidži svojej vlastnej školy, mnoho pozitív, zhodli sa, že sú pyšnými študentmi SOŠ Farského. Ale našli aj mnoho tém, kde je ešte čo zlepšovať. Jana Matúšová Borovská

Psychológia trhu v I.MK
Dňa 11.6.2012 vystúpili žiaci I. MK triedy študijného odboru marketing s prezentáciami v predmete Psychológia trhu. skupina pracovala v zložení: Petra Havranová, Jana Haramiová, Paľo Vilém, Dominika Sepešiová, Helena Šedivá, Dominika Barosová s témou vlastnej reštaurácie. skupinu tvorili: Enrico Burian Martina Mihaliková, Dominik Jozeffy, Simona Timuľáková, Denis Novák, Erik Máťuš, vybrali si tému Nočný bar. skupinu tvorili: Enrico Burian Martina Mihaliková, Dominik Jozeffy, Simona Timuľáková, Denis Novák, Erik Máťuš, vybrali si tému Nočný bar. Po prekonaní počiatočnej nervozity cieľ hodiny splnili – ukázať, ako by vedeli využiť poznatky z predmetu v praxi. Aj keď práce neboli 100%, vyslúžili si od hostí – Mgr. Liptáka, Ing. Puškáčovej, p. Matúša aj slová uznania. Verím, že v budúcnosti si na prvý kontakt s marketingom spomenú. Fotogaléria Mgr. Marta Palkovičová, vyučujúca PST