
Konferencia „Nová nemocnica v Bratislave“
Odbor zdravotníctva BSK usporiadal dňa 29.04.2015 konferenciu pod názvom „Nová nemocnica v Bratislave“, ktorá sa konala v priestoroch Gymnázia na Tomášikovej ul. v Bratislave. Naša škola zabezpečovala catering pre účastníkov konferencie formou recepcie, kde boli ponúkané rôzne špeciality v podobe jednohubiek, chlebíčkov a nárezových mís, kávy a minerálky, ktoré pripravili MOV – kuchár spolu so žiakmi učebného a študijného odboru kuchár a pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu. Obsluhu zabezpečovali žiaci študijných a učebných odborov: Filip Svoboda, Mariana Hasáková, Sarah Holá, Patrícia Kadličková, Roland Novák, Júlia Pastírová, Kristína Simonová a Romana Kollerová pod vedením HMOV Ing. Janky Krošlákovej. Ing. Janka Krošláková, HMOV

Aktivity drogovej prevencie – prednášky a besedy pre žiakov I. ročníka
Dňa 28. apríla 2015 sa konali prednášky a besedy pre žiakov tried I. ročníka. Téma: Trestno-právna zodpovednosť mladistvých so zameraním na: prevenciu a elimináciu rizikového správania, zvyšovanie odolnosti voči negatívnym vplyvom prostredia zamedzovanie šikanovania predchádzanie páchania trestnej drogovej činnosti uvedomenie si trestno-právnej zodpovednosti vo veku od 14 do 18 rokov. Prednášku absolvovali triedy I.A, I.B a I.KČ. Lektorka: kpt. Mgr. Henrieta Čechovičová, OR PZ Bratislava V. Mgr. Dana Dzurillová, koordinátorka prevencie

Celoštátne kolo SOČ
V dňoch 22.4. až 24.4.2015 sa uskutočnilo celoštátne kolo Stredoškolskej odbornej činnosti v Piešťanoch. Hostiteľom bola Hotelová akadémia A.Wintera, ktorá pripravila pre súťažiacich zaujímavý program a emotívne vyhlasovanie výsledkov. Moderátorom kultúrneho programu bol herec Pavol Plevčík. V programe účinkovali muzikáloví herci Peter Makranský a Mirka Drínová, folklórny súbor Žito a spevák Ego. Celkovo bolo v tomto školskom roku do Stredoškolskej odbornej činnosti prihlásených viac ako 4 100 súťažných prác. Do celoštátneho kola Stredoškolskej odbornej činnosti postúpilo 272 súťažných prác. Práce boli zaradené do 17 odborov. V každom odbore súťažilo 16 prác, ktoré postúpili zo všetkých krajov Slovenska až na celoštátne kolo SOČ. Z týchto 16 prác, vybralo 17 hodnotiacich komisií po päť najlepších prác z každého odboru. Aj tu sme mali svojich reprezentantov. V tomto školskom roku sa v krúžku Odborný seminár, študenti Kristína Simonová, Richard Berlák a Daniel Zsigmond venovali diétnemu stravovaniu. S prácou „Paleolit – gastrohit, alebo paleodiéta v modernej gastronómii“ obsadili 1. miesto v odbore 08 Hotelierstvo (HORECA), gastronómia, cestovný ruch v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti. S touto prácou úspešne reprezentovali školu v celoštátnom kole Stredoškolskej odbornej činnosti. Umiestnili sa na 5. oceňovanom mieste vo svojom odbore. Hodnotiacej komisii sa páčili praktické ukážky paleojedál, paleoreceptáre s fotopostupmi prípravy paleodezertov, ktorých autorom je Richard Berlák a paleojedál, ktoré navrhol a pripravil Daniel Zsigmond. Zabodovali aj študijné materiály o módnych trendoch v gastronómii a skvelá prezentácia Kristíny Simonovej. Dovoľujeme si poďakovať vedeniu našej SOŠ GaHS, vedeniu firmy Sharkam za pomoc pri realizácii praktickej časti práce. Ďakujeme aj Mgr. Vladimírovi Kubovčíkovi a Mgr. Renate Májkovej z vydavateľstva Musica Liturgica za pomoc pri grafickej úprave príloh. Na celoštátnom kole našu SOŠ gastronómie a hotelových služieb reprezentovala aj ďalšia práca: „Stévia – cukor tretieho tisícročia“. Tému teoreticky spracovali študentky 1. ročníka (1.PH) Claudia Kramáriková a Karina Bergendiová. Na praktickej časti práce spolupracovali s Christiánom Branickým, žiakom 3. ročníka učebného odboru cukrár. Táto spolupráca sa ukázala ako veľmi dobre zvolená, žiaci sa veľmi účinne dopĺňali, čo sa odrazilo aj na vysokej kvalite prezentovanej práce. Lektorom tejto práce SOČ bola Ing. Gabriela Sládečková, ktorá je súčasne aj koordinátorom stredoškolskej odbornej činnosti na škole. Práca Stévia – cukor tretieho tisícročia postúpila do celoštátneho kola z 2. priečky v krajskom kole v odbore č. 07 Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo). Súčasťou práce bol aj „Receptárik“ cukrárskych výrobkov s použitím sladidla stévie. Receptárik pomohol študentom graficky spracovať pán Peter Matúš, za čo mu aj touto cestou chceme poďakovať. Napriek tomu, že z najvyššieho kola súťaže nepriniesli študenti s touto prácou vavríny víťazstva, školu dobre reprezentovali a nazbierali mnoho skúseností. Vzhľadom na skutočnosť, že študenti majú pred sebou ešte dlhšie pôsobenie na našej škole, dúfame, že budú v riešení prác SOČ pokračovať aj v ďalších školských rokoch a zúročia tak svoje už nadobudnuté zručnosti. V neposlednom rade sme vďační vedeniu našej SOŠ GaHS za podporu a vytvorenie podmienok pre vlastnú realizáciu obidvoch súťažných prác. Práve osobná podpora riaditeľa školy Dr. Jozefa Horáka je veľkým hnacím motorom každoročnej úspešnosti na poli stredoškolskej odbornej činnosti. Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ Ing. Brigita Šuhajdová, konzultantka práce

Praktická časť maturitnej skúšky v šk. roku 2014 / 2015
V dňoch 22. – 23. apríla 2015 v priestoroch našej školy SOŠ GaHS, Farského 9 v Bratislave žiaci absolvovali praktickú časť maturitnej skúšky. Praktická maturita u žiakov IV.KČ sa niesla v znamení návratu k tradičnej gastronómii. Súčasťou skúšky bola recepcia, kde žiaci ponúkali teplé a studené jedlá, sladké pochúťky a nápoje. Žiaci pripravili jedlá podľa starých kuchárskych kníh. Priestory školy žiaci pod dohľadom MOV upravili na reštauráciu, na poschodí školy bola vytvorená cukráreň a kaviareň. Všetky priestory boli zariadené v štýle vybavenia našich prababičiek – mlynčeky, cukrárske a kuchárske vybavenia, aj starý receptár. Hostia si mohli pochutnať na rôznych jedlách: karfiolová polievka s hubami, kocsi guláš, zemiakové knedle plnené oškvarkami, husárska roláda, parížske zemiaky, zámocké zemiaky, pagáčiky, koláčiky, rôzne druhy kávy a nápojov. Žiaci V.HA pod vedením triednej učiteľky Ing. Daniely Mázikovej predviedli svoje zručnosti a kompetencie pri vytvorení cestovných kancelárií a príprave typických jedál podľa zadaných tém.

Deň gréckej kuchyne
Dňa 26.3.2015 sa na SOŠ gastronómie a hotelových služieb, Farského 9 uskutočnil Deň gréckej kuchyne v gescii Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie, ktorí obaja osobne dozerali na prípravu jedál. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne receptúry cudzokrajných jedál, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o siedme podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (nov. 2013), tureckej (marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014), japonskej (okt., 2014) a talianskej kuchyne (feb., 2015). Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a oni sa naopak predstavili v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen grécky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj izraelský Veľvyslanec Alexander Ben-Zvi s manželkou Ednou, nový cyperský Veľvyslanec Nearchos Palas, Veľvyslanec Gruzínska Alexander Nalbandov, egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa Bulharska pani Margarita Ganeva. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Woman.sk pani Jana Vančová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín a zástupcovia spolupracujúcej školy v ukrajinskom Ľvove. Podujatie sledovalo viacero televíznych i printových médií. Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali ako úvodnú pochúťku Tzatziki, predjedlo Garnáty á la „saganaki“, nasledoval Grécky šalát na olivovom oleji z rodinnej produkcie manželky pána Veľvyslanca, ako hlavné jedlo Musaku a ako dezert Grécky jogurt s kandizovanými višňami v džeme. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Luboša Babuška, Žanety Svobodovej a Zoltána Černáka, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti školy pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami a hlavne osobná účasť Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie pri príprave jedál v školskej kuchyni, na čo majstri odborného výcviku i študenti budú iste v dobrom dlho spomínať. A hlavne využívať nadobudnuté nové pohľady na kombináciu jednoduchých surovín a pochutín pre čo najväčší úspech u ich budúcich hostí, napríklad aj pri príprave gréckych špecialít. Mottom tejto udalosti v rámci „gastronomickej diplomacie“ bol citát z tvorby gréckeho básnika Odysseusa Elytisa, oceneného Nobelovou cenou: „Ak rozoberieš Grécko, uvidíš, že ti nakoniec ostane jeden olivovník, jeden vinohrad a jedna loď. Čo znamená, že s tým ho znova vytváraš.“ To iste inšpirovalo Justina Topoľského, aby na záver tohto vydareného edukačného podujatia vyslovil pozoruhodnú myšlienku: „Pri gréckej hostine sa človek nevdojak stáva filozofom…“ PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Školské kolo stredoškolskej odbornej činnosti
Školské kolo SOČ sa konalo dňa 10. marca 2015. Odborná komisia: Predseda: Dr. Jozef Horák Členovia: p. Peter Matúš, Ing. Alena Štrauchová, Ing. Janka Krošláková Súťažné práce: Riešiteľ Trieda Názov práce Odbor Konzultant Karina BergendiováClaudia KramárikováChristán Branický 1.PH,1.PH,3.A Stévia – cukor tretieho tisícročia 07 Pôdohospodárstvo Ing. Gabriela Sládečková Kristína SimonováRichard BerlákDaniel Zsigmond 2.PH1.PA2.B Paleolit – gastrohit 08 Hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch Ing. Brigita Šuhajdová Odborná komisia odporučila postup obidvoch prác do krajského kola. Práca s talentami je dôležitou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na stredných školách. Jednou z významných možností je nepochybne aj zapojenie sa do stredoškolskej odbornej činnosti. Tento školský rok sa konal už 37. ročník SOČ. Súťažná prehliadka odborných prác na našej škole má už dlhodobú tradíciu, práce našich žiakov zaznamenávajú významné úspechy v silnej konkurencii iných stredných odborných škôl a gymnázií. Za úspešnými výsledkami súťažiacich od školských, regionálnych a krajských kôl až po celoštátne je systematická práca pedagógov školy, ktorí usmerňujú odborné záujmy žiakov a aktívne podporujú nápady a riešenia úloh odbornej problematiky tak, aby výsledky mali priaznivú odozvu na odbornej prehliadke prác. Ing. Gabriela Sládečková, koordinátor SOČ

Pofašiangová zabíjačka
Pofašiangovú zabíjačku už po štvrtý raz 28.2.2015 pripravila v svojom areáli naša škola na Farského v bratislavskej Petržalke, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Cieľom Pofašiangovej zabíjačky, ktorá je súčasťou vyučovacieho procesu, je nielen prezentácia školy, ale najmä odboru mäsiar. Študenti všetkých ročníkov návštevníkom ukázali, čo so zabíjačkou a prípravou zabíjačkových špecialít súvisí. Pekné počasie, ale aj vôňa gastrošpecialít, ktorá sa stredom bratislavskej Petržalky nešíri tak často, prilákali množstvo návštevníkov, ktorí mali jedinečnú možnosť všetky pripravené mäsiarske výrobky priamo ochutnať. „Je skvelé, že žiaci majú možnosť predviesť svoje zručnosti a všetko, čo im stredná škola dala, už po štvrtý raz. Za ich prácu ich tak môžu pochváliť nielen vyučujúci alebo rodičia, ale aj návštevníci,“ vyjadril sa priamo počas zabíjačky predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Deň talianskej kuchyne
Dňa 27.2. 2015 sa na SOŠ Farského uskutočnil Deň talianskej kuchyne v gescii Veľvyslanca Talianskej republiky J.E. Roberta Martini a jeho pani manželky Flavie Bigi, ktorá osobne dozerala na prípravu jedálneho lístka. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne receptúry cudzokrajných jedál, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o šieste podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (nov. 2013), tureckej (marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014) a japonskej kuchyne (okt., 2014). Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a tí sa naopak predstavili hosťom v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen taliansky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas s manželkou, srbský Veľvyslanec Šani Dermaku s manželkou, nový egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa ČR pani Lívia Klausová. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj zástupkyňa BSK pani Ing. Tatiana Mikušová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Gastro magazínu Viera Dudášová, šéfredaktorka Woman.sk Jana Vančová a redaktorka RTVS Beata Repíková. Z ďalších médií boli ešte zastúpené TV Bratislava, Bratislavsko a iné. Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali: hroznovú pochúťku so syrom a pistáciami, rizoto s jablkami a slaninkou, ako hlavné jedlo bola podávaná bravčová roláda v mlieku s cibuľkou a ako dezert panna cotta s ovocím. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Žanety Svobodovej a Zoltána Černáka, výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti školy pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti Ing. Jana Krošláková. Počas obeda prebehla zaujímavá debata o talianskej kuchyni (napríklad s odporúčaním od manželky talianskeho Veľvyslanca jedinej správnej ryže dostupnej u nás na prípravu pravého rizota), ale pán Veľvyslanec Talianskej republiky predstavil prítomným aj pripravované Expo v Miláne, ktorého ústrednou témou sú práve potraviny a ich premena na delikatesy, ktoré mali účastníci tohto Dňa talianskej kuchyne príležitosť ochutnať. Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami, kde najväčší úspech zaznamenala pani Klausová, ktorá ochotne podpisovala svoje podpisové karty konkrétnym študentom a študentkám. Pán Veľvyslanec Talianskej republiky J.E. Roberto Martini v mene svojom aj jeho pani manželky Flavie Bigi vyjadril veľkú spokojnosť s tým, ako sa pedagógovia aj študenti školy pod vedením riaditeľa školy Jozefa Horáka zhostili takej náročnej úlohy nielen v príprave jedál a ich servírovaní, ale aj dekorácii stola a miestnosti. Veď aj rovnošaty obsluhujúcich študentov zdobili zvlášť pripravené menovky s vlajkami oboch krajín a symbolom Európskej únie, ktorá nás spája. Grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas na mieste prisľúbil, že sa osobne ujme už najbližšieho Dňa gréckej kuchyne koncom marca. Na ďalšie mesiace sú plánované dni poľskej, izraelskej a vietnamskej kuchyne s perspektívou chorvátskej, srbskej a kórejskej v druhom školskom polroku. Uvažuje sa aj o inštruktážnom videu z každej takejto akcie, ktoré by vo forme DVD slúžilo hlavnému cieľu projektu aj v iných školách tohto zamerania v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy

Valentínska kvapka krvi
Dňa 17.2.2015 sa naši žiaci opäť zúčastnili Valentínskej kvapky krvi, už tradične v Národnej transfúznej stanici v Ružinove. Keďže máme momentálne chrípkové obdobie a mnoho žiakov je, či bolo chorých, a tiež nám odišli silné štvrté ročníky, bolo nás menej ako minulý rok. Prišlo 13 žiakov, prísnym kritériám vyhovelo 11 darcov. Najbližšie sa chystáme na odber koncom júna, tak dúfam, že sa dovtedy rozšíria rady 18-ročných, ktorí budú môcť a hlavne chcieť, vykonať tento ušľachtilý čin. Všetkým, ktorí prišli, patrí úprimná vďaka. Zoznam darcov: 3.PH – Jirkovská, Janáková, Buchová, Špaček, Foltýn 3.KČ – Bachan 4.MK – Maťuš 1.PA – Balko, Heindl 3.A – Leváková 2.HA – Straková Ing. Andrea Marešová Ing. Andrea Marešová

Danubius Gastro 2015
{igallery id=4240|cid=123|pid=2|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=1}

Deň župných škôl v Avione
Deviataci majú približne mesiac na to, aby sa rozhodli, na ktorej strednej škole budú pokračovať vo svojom štúdiu. Pri výbere im môže pomôcť aj prezentačná akcia Deň župných škôl v Avione, ktorú organizoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už štvrtýkrát. Uskutočnil sa v piatok 23. januára od 09.00 do 18.00 h v nákupnom centre v Bratislave. Akcie sa zúčastnila aj naša SOŠ. Deviataci sa mohli zoznámiť s ponukou našej školy, porozprávať sa so študentmi aj pedagógmi o svojej budúcnosti. Personálne akciu zabezpečovali: Ing. Krošláková, Bc. Grachová a pán Matúš. Našu školu reprezentovali žiaci: Andrea Miglierini II.A – modelovanie karamelu Daniela Sališová II.A – zdobenie perníkov Kultúrny program a obsluhu stánku školy zabezpečovali – Peter Petráš II.A, František Rácz II.A, Kristína Šimonová II.PH, Daniel Zsigmund II.B, Dušan Bihári I.PB. Patrícia Pešková I.PB, Vojtech Matovič I.PB, Filip Sloboda 1.HA, Mariana Hasáková II.HA, Linda Morávková II.HA.

Žiacka školská rada
V stredu, 17. decembra 2014 za zišla naša Žiacka školská rada (ŽŠR), aby zhodnotila uplynulé obdobie spolu s vedením školy – pánom riaditeľom PaedDr. Jozefom Horákom, jeho zástupcom pre teoretické vyučovanie Mgr. Jozefom Liptákom a vedúcou majsterkou odborného výcviku Ing. Jankou Krošlákovou za spoluúčasti koordinátorky pre činnosť ŽŠR Ing. Edity Brunclíkovej. Zároveň sa študenti i vedenie navzájom informovali o všetkom, čo sa deje v škole i mimo nej. Predsedníčka ŽŠR Laura Jirkovská oboznámila spolužiakov s obsahom zasadnutia Mestského parlamentu mladých v Bratislave, pán zástupca o.i. oslovil študentov, aby sa zamysleli nad svojím postojom k pôsobeniu na svojej škole myšlienkou: nielen čo ako študent pasívne očakávam a chcem od školy, ale zároveň aj ja, čo som škole ochotný aktívne ponúknuť. Ing. Krošláková okrem iného vysvetlila dôležitosť profesionálneho pôsobenia našich žiakov na mnohých významných podujatiach na Slovensku, ale i v zahraničí, kde naša škola zabezpečuje prostredníctvom svojich zamestnancov a najmä žiakov študijných i učebných odborov catering. Pán riaditeľ sa vyjadril k premnohým témam: od vysokej konkurencieschopnosti našej školy s ďalšími školami podobného zamerania v Bratislave, cez pochvalu žiakom vzorne reprezentujúcim školu svojou prácou a vzorným vystupovaním, ale aj rozhodný postoj k žiakom nerešpektujúcim nielen vnútorný poriadok školy, ale aj základné pravidlá slušnosti a dotkol sa množstva ďalších dôležitých tém. Prítomní žiaci zastupujúci svojich spolužiakov jednotlivých tried tlmočili p. riaditeľovi svoje otázky a názory, o ktorých sa na záver spoločne diskutovalo. Zasadnutie sa na záver ukončilo vzájomným prianím pevného zdravia, študijných, pracovných i osobných úspechov, elánu do nového roku a pozitívneho myslenia. Podrobné informácie nájdete vo forme zápisnice z tohto zasadnutia, ktorá je k dispozícii všetkým študentom na nástenke Žiackej školskej rady pri odbornej učebni č. 210 (matematika).