Prvá tohtoročná exkurzia študentov I.PH ročníka viedla do bratislavských prevádzok, ktoré sa zameriavajú na poskytovanie profesionálnych služieb v oblasti ubytovania a pohostinstva. V hoteli Apollo**** na Dulovom námestí 1 pod vedením food & beverage manažéra navštívili hotelovú reštauráciu Sv. Huberta s pestrým raňajkovým bufetom, nazreli do salónikov a kongresových miestností, kde prebiehala príprava nastierania na firemné školenia a konferencie. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v rámci duálneho vzdelávania v tomto krásnom hoteli praxujú naši študenti z odboru kuchár a mäsiar. Dvoch z nich sme mali možnosť pozdraviť priamo na mieste výkonu praxe, v reštaurácii. Atraktívna bola aj prehliadka hotelového wellnessu s menším fittness centrom, fínskou saunou a soľnou jaskyňou. Príjemný zážitok poskytla študentom prehliadka ubytovania, kde mali možnosť nazrieť do čerstvo zrekonštruovaných apartmánov a izieb, ktorých komfort ocení veľa hostí pri návšteve Bratislavy. Za predstavenie hotela a rozhovor študenti poďakovali pani riaditeľke Michaele Pospiš Grančičovej a po rozlúčke pokračovali exkurziou do neďalekej prevádzky vinotéky a vínneho baru s milým názvom Chuťotéka – túlavá vinotéka.

Koncept Chuťotéky – túlavej vinotéky vznikol pred niekoľkými rokmi s cieľom ponúknuť verejnosti výber kvalitných slovenských vín z regiónu Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v spojení s kvalitným servisom. Je súčasne prezentačným a odbytovým miestom výrobcov vína pôsobiacich v občianskom združení Chute Malých Karpát. Na pravidelnej báze sa vo vinotéke konajú ochutnávky vína a delikates, ale aj rôzne odborné školenia a tematické degustácie, vďaka ktorým rozširuje okruh priaznivcov kvalitného slovenského vína. Špeciálnu ponuku tvoria výlety s vínom na rôzne festivaly a slávnosti s využitím mobilného vínneho baru (Túlavá vinotéka), vďaka čomu majitelia oslovujú veľa návštevníkov hlavného mesta i tých, ktorí by si návštevu našej destinácie nespojili s hľadaním a ochutnávkou lokálneho vína.

Poslednou zastávkou našich prvákov bol dom kávy, presnejšie Casa del Caffé na Dunajskej ulici 27. Poznať tajomstvá kávy, jej prípravu i kaviarenskú kultúru podávania je základom znalosti profesie čašníka aj pracovníka v cestovnom ruchu. Za dlhoročne úspešným projektom stojí rodina Marcela Šturca, ktorý spolu so svojimi deťmi (dnes už aktívne pracujúcou druhou generáciou, a pomaly sa pripájajúcou treťou generáciou) šíria dobré meno káve v Bratislave i po Slovensku. Ich pražiareň, obchod a služby poznajú mnohí baristi aj gurmáni. Mário Šturc študentom predstavil históriu vzniku espressa, prvé zariadenia na espresso, ako aj správny postup prípravy espressa na najmodernejších zariadeniach, aké sa dnes vo svete používajú. Na fotke Erik Viliam Brosch z I.PH triedy pri príprave espressa. Po krátkom nácviku a ochutnávke plantážnych káv sme ukončili výlet za poznaním tajomstiev gastronómie, a už sa tešíme na ďalšie pokračovanie v spolupráci s našimi učiteľmi odborných predmetov.