Učebný odbor
Kuchár
Kód odboru: | 6445 H |
Dĺžka štúdia: | 3 roky |
Základné podmienky prijatia: | Úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ Úspešné vykonanie prijímacej skúšky Zdravotná spôsobilosť uchádzača (prekážajú poruchy funkcie pohybového systému, kožné choroby, alergie, poruchy reči a sluchu) |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Poskytované vzdelanie: | Stredné odborné vzdelanie a príprava na výkon povolania zariadeniach spoločného stravovania |
Ďalšie možnosti štúdia: | 2-ročné denné nadstavbové štúdium končiace maturitnou skúškou |
Charakteristika odboru
Absolvent učebného odboru kuchár je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, v hoteloch a v ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent ovláda prípravu jedál teplej a studenej kuchyne vrátane diétnych jedál, polotovarov, teplých nápojov, múčnikov a cukrárenských výrobkov. Ovláda úpravu jedál pre bežné a slávnostné príležitosti, zásady ošetrovania všetkých druhov nápojov. Pozná receptúry a technologické postupy prípravy jedál, techniku expedície, zásady estetickej úpravy jedál, ošetrovanie a uskladňovanie surovín, delenie a triedenie bežných druhov mäsa, zveriny, hydiny a rýb. Ovláda výpočty pri kalkulácii a normy surovín, základné znalosti účtovníctva, ekonomických a hygienických zákonov, administratívne práce, estetickú prípravu jedál, pozná základy stolovania. Absolvent má kvalifikáciu na to, aby mohol pracovať ako živnostník.